Linux Sysadmin: LVM's beheren met een GUI

Inhoudsopgave:

Linux Sysadmin: LVM's beheren met een GUI
Linux Sysadmin: LVM's beheren met een GUI
Anonim

Zoek naar "LVM" in het filtervak om het hulpprogramma "system-config-lvm" onderaan te vinden.

Afbeelding
Afbeelding

Selecteer het selectievakje en "Volgende -> Volgende -> Voltooien" om de installatie te accepteren en het is de sleutel. Eenmaal geïnstalleerd (dit geldt ook voor de CLI-manier), zal het programma verschijnen onder “Systeem” -> “Beheer” -> “Logisch volumebeheer”.

Afbeelding
Afbeelding

Klik erop om het programma te openen. Op dit punt kunt u naar het gedeelte "Gebruiken" onderaan gaan.

Op Ubuntu

De nieuwste versie van Ubuntu (12.10 op het moment van schrijven), wordt nu geleverd met LVM als integraal onderdeel. Dat is goed nieuws, want bij eerdere releases, terwijl je het hulpprogramma system-config-lvm kon installeren, zou je er ook ongeveer 180 MB aan ontbrekende LVM-dingen mee moeten installeren. Dit zou het gebruik van "gewoon in- en uitstappen met een live-cd" een beetje langzamer maken. Bovendien moest je een handmatige opdracht geven zodat alle functies van het hulpprogramma, namelijk het formaat wijzigen van het bestandssysteem, zouden werken.

Open het "Ubuntu-softwarecentrum" en zoek naar "LVM".

Afbeelding
Afbeelding

Klik op de rij "Logisch volumebeheer" en klik vervolgens op "Meer info".

Afbeelding
Afbeelding

Omdat het LVM-hulpprogramma afkomstig is van het Linux "Universe", moeten we eerst de repository inschakelen door op "Gebruik deze bron" te klikken. Zodra de bron is ingeschakeld en de pakketbeheerder is bijgewerkt (heb geduld, want dit kan even duren), krijgt u de optie om het programma te installeren. Klik op "installeren".

Afbeelding
Afbeelding

Eenmaal geïnstalleerd, als je een versie eerder dan 12.10 gebruikt, wil je naar een shell gaan om de volgende enkele opdracht uit te voeren, die de mogelijkheid van het hulpprogramma om de grootte van het bestandssysteem aan te passen.

Nu kunt u het programma openen door op het pictogram te klikken.

Het hulpprogramma gebruiken

Als je onze "Wat is logisch volumebeheer en hoe schakel je het in Ubuntu?" hebt gelezen gids, heb je waarschijnlijk gemerkt dat alle LVM-instellingen daar in de opdrachtregel worden gedaan. Met dit programma kun je alle instellingen uitvoeren die nodig zijn om een LVM helemaal opnieuw te maken met de GUI.

Dat gezegd hebbende, zullen we voor dit voorbeeld geen LVM opzetten, maar eerder een van de meest prominente gebruiksscenario's doorlopen van "het vergroten van de beschikbare schijfruimte" voor een volume.

Nieuwe ruimte voor een volume kan in vele vormen voorkomen, misschien heb je fysiek een HD aan het systeem toegevoegd, misschien heb je de schijf vergroot voor een VM… het maakt niet echt uit hoe de procedure voor het toevoegen van de spatie naar een volume lijkt erg op elkaar.

  1. Initialiseer de "Nieuwe ruimte" voor LVM-gebruik.
  2. Voeg de "Nieuwe ruimte" toe aan het fysieke volume (PV).
  3. Wijs de "Nieuwe ruimte" in de PV toe aan het logische volume (LV).
  4. Verhoog de grootte van een specifiek logisch volume.
  5. Verhoog het bestandssysteem op de LV.

De "nieuwe ruimte" initialiseren

Voor dit voorbeeld hebben we ervoor gekozen om de route "Er is een nieuwe HD in het systeem" te volgen, en nu zullen we deze voorbereiden voor LVM-gebruik.

Breid het boommenu "Niet-geïnitialiseerde entiteiten" uit en zoek de "nieuwe ruimte" (in ons geval is dat "/dev/sdb") en selecteer deze.

Afbeelding
Afbeelding

Eenmaal geselecteerd, klik op "Initialize Entity".

Afbeelding
Afbeelding

Klik op ja om te bevestigen dat u begrijpt dat de gegevens op de schijf worden vernietigd.

Opmerking: in ons voorbeeld hebben we de schijf niet gepartitioneerd omwille van de eenvoud, maar u wordt geadviseerd (zelfs door het programma) om dit te doen.

Voeg de "Nieuwe ruimte" toe aan het fysieke volume (PV)

Nu de "Nieuwe ruimte" is geïnitialiseerd, kan deze worden toegevoegd aan en bestaande "Volumegroep".

Afbeelding
Afbeelding

Zodra u op "Toevoegen aan bestaande volumegroep" klikt, krijgt u een lijst te zien met de gedetecteerde groepen op het systeem. In ons voorbeeld, de volumegroep waaraan we zullen toevoegen, is degene waarop Ubuntu is geïnstalleerd met het 12.10-installatieprogramma waarop de LVM-optie was ingeschakeld. Omdat de volumegroep door het installatieprogramma voor ons is gemaakt, heeft het de naam "Ubuntu" gekozen.

Afbeelding
Afbeelding

Selecteer de volumegroep als deze niet is geselecteerd en klik op "Toevoegen".

Wijs de “nieuwe ruimte” in de PV toe aan het logische volume (LV)

Zodra de "Nieuwe ruimte" is toegevoegd aan de PV, ziet u de nieuwe "Ongebruikte ruimte" als onderdeel van de logische volumegroep, zoals in de onderstaande afbeelding.

Afbeelding
Afbeelding

Verhoog een specifieke logische volumegrootte

Om een "Logisch volume" te hebben, gebruikt u de "Nieuwe ruimte", vouwt u het menu "Logische weergave" uit en selecteert u het logische volume dat u wilt verhogen. In ons voorbeeld zou dat het "root"-volume zijn.

Afbeelding
Afbeelding

Zodra het logische volume is geselecteerd, klikt u op "Eigenschappen bewerken".

Afbeelding
Afbeelding

In het venster "Logisch volume bewerken" kunt u de grootte van het volume wijzigen met behulp van een eenvoudige schuifregelaar of een knop "Overgebleven gebruiken".

Verhoog het bestandssysteem op de LV

Als het systeem LVM volledig ondersteunt, zoals CentOS en Ubuntu 12.10 doen (voor 12.04, zie de opmerking in het installatiesegment), wordt door op OK te klikken ook het bestandssysteem vergroot dat zich in het logische volume bevindt… netjes haha?:)

Het is de hoop van deze schrijver, dat deze gids wat eens een "oh lieve gowaaad, ik zal de handleiding en mijn haar weer tevoorschijn moeten halen" -procedure heeft veranderd in een "zeker, wat is het probleem” een…:)

Een opdrachtregel is geweldig voor de reproduceerbaarheid van kopiëren en plakken, niet voor het begrip of de bruikbaarheid van de aap… (Aviad Raviv 2009)

Populair onderwerp