Hoe peering-overeenkomsten Netflix, YouTube en het hele internet beïnvloeden

Inhoudsopgave:

Hoe peering-overeenkomsten Netflix, YouTube en het hele internet beïnvloeden
Hoe peering-overeenkomsten Netflix, YouTube en het hele internet beïnvloeden
Anonim

Transit vs. peering

Het meeste verkeer vindt niet alleen op een enkel netwerk plaats, maar moet tussen netwerken worden verzonden. Verschillende netwerken moeten met elkaar praten. Dit kan op twee verschillende manieren gebeuren: transit of peering.

Sommige providers moeten betalen voor transit. De provider beta alt voor een groter netwerk om zijn verkeer naar internet te vervoeren. Kleine internetproviders betalen bijvoorbeeld over het algemeen een groter netwerk voor transit, zodat ze hun klanten met internet kunnen verbinden. Een deel van de maandelijkse kosten van hun klanten gaat naar het betalen van het grotere netwerk om hun verkeer te vervoeren.

Peering is het proces waarbij twee netwerken vrijwillig overeenkomen om een bepaalde hoeveelheid verkeer tussen elkaar uit te wisselen. Stel je twee grote internetproviders voor die overeenkomen om vrij verkeer tussen elkaar te sturen. Elke ISP zou er baat bij hebben omdat hun klanten met elkaar zouden kunnen communiceren.

Peering vindt over het algemeen plaats zonder dat er geld van eigenaar verandert - dit is 'nederzettingsvrije peering'. Netwerken van vergelijkbare grootte komen overeen om verkeer voor elkaar te vervoeren voor wederzijds voordeel. Over het algemeen is er begrip dat er ongeveer evenveel verkeer heen en weer zal gaan, dus elke provider doet een vergelijkbare hoeveelheid werk voor de andere.

Afbeelding
Afbeelding

Netflix en YouTube problemen

Netflix is een enorme bron van internetverkeer en heeft voor problemen gezorgd bij netwerkproviders. Een van de grootste publieke ruzies was tussen Verizon en Cogent.

Cogent heeft veel Netflix-inhoud en stuurt deze naar het netwerk van Verizon, waar Verizon-abonnees deze bekijken. Op een gegeven moment werd het Netflix-verkeer behoorlijk traag voor Verizon-abonnees. Mensen begonnen zich af te vragen of Verizon het Netflix-verkeer beperkte. Dat waren ze niet - in plaats daarvan lag het probleem bij peering.

Vanwege al dit Netflix-verkeer stuurde Cogent veel meer verkeer naar Verizon dan Verizon naar Cogent. Cogent zei dat Verizon gewoon toestond dat hun peeringpoorten vol raakten in plaats van extra poorten te leveren, zodat ze al dat Netflix-verkeer konden vervoeren zonder te vertragen. Verizon vuurde terug en zei dat Cogent zich niet aan hun peering-overeenkomst hield omdat het verkeer uit balans was. Verizon zei dat Cogent zou moeten betalen voor hun doorvoer in plaats van een gratis peering-overeenkomst te verwachten. [Bron]

Natuurlijk zijn veel internetserviceproviders ook contentproviders die willen dat u hun oplossingen voor televisie en online videostreaming aan u verkoopt. Deze ISP's hebben er alle belang bij dat concurrenten zoals Netflix meer moeten betalen om verkeer te sturen.

In Frankrijk hebben klanten van internetprovider Free.fr een zeer trage YouTube-ervaring gehad. Free.fr wil dat Google beta alt voor vervoer voor al die YouTube-gegevens die naar het netwerk van Free.fr en naar zijn klanten stromen. Free.fr wil het niet gratis aanbieden - ze willen dat Google hen beta alt voor het privilege. [Bron]

Afbeelding
Afbeelding

Peering v alt niet onder netneutraliteit

Netneutraliteit kan nu worden neergehaald en dood in de VS, maar deze peering meningsverschillen hebben niets te maken met netneutraliteit. Voor beter of slechter, is netneutraliteit nooit toegepast op peering. Wanneer een netwerk zijn eigen verkeer wil bevoordelen, verkeer wil vertragen dat het niet leuk vindt, of websites wil betalen voor prioriteitsverkeer, dan is dat een schending van netneutraliteit.

Aan de andere kant, wanneer een netwerk weigert al het verkeer dat naar het netwerk wordt gestuurd vanaf een ander netwerk te accepteren en het tijdig af te leveren, is dat geen schending van netneutraliteit. Het is een vergelijkbare situatie - een dienst als Netflix vertraagt voor de klanten van een ISP en de ISP wil meer geld zodat het verkeer de gebruikers bereikt - maar wordt niet beschouwd als een schending van netneutraliteit. Dit is gewoon de rommelige manier waarop internet werkt.

Als je ooit Netflix of YouTube ziet vertragen op je ISP, heb je misschien niet te maken met een schending van netneutraliteit. Zelfs als we volledige netneutraliteit krijgen, zijn er nog meer internetproblemen die moeten worden opgelost.

Populair onderwerp