Gaan pc's dood? Natuurlijk niet, hier is waarom

Inhoudsopgave:

Gaan pc's dood? Natuurlijk niet, hier is waarom
Gaan pc's dood? Natuurlijk niet, hier is waarom
Anonim

Maar misschien kijken we gewoon omgekeerd. Wat echt belangrijk is, is de langetermijntrend. Als de verkoop van tablets aan het versnellen is, kunnen tablets pc's "vernietigen".

Dit is het probleem: hoewel er meer tablets worden verkocht dan ooit, vertraagt de groei van de tabletverkoop. IDC meldt dat er in het vierde kwartaal van 2013 76,9 miljoen tablets zijn verscheept. Dat is een groei van 28,2% in verzendingen ten opzichte van hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar, maar dat vorige kwartaal was een groei van 87,1% ten opzichte van het voorgaande jaar. Met andere woorden, de verkoop van tablets groeit langzamer - de verkoop versnelt niet, maar vertraagt. Veel van deze tablets zijn ook goedkopere, kleinere, goedkopere tablets die nog minder bereid zijn om een pc te vervangen dan premium tablets zoals de iPad. IDC concludeert dat "markten zoals de VS een hoge mate van consumentenverzadiging bereiken."

En, heb je dat begrepen? Ondanks alle kommer en kwel zijn er in het vierde kwartaal van 2013 wereldwijd meer pc's dan tablets verscheept.

We hoeven pc's niet zo vaak te vervangen

IDC gebruikte een woord - "verzadiging" - dat een groot deel van wat er gaande is perfect beschrijft. U hoeft uw computer niet meer zo vaak te vervangen als vroeger. Er was een tijd dat elke nieuwe versie van Windows, Office en zelfs je webbrowser zwaarder was dan ooit. U zag een grote snelheidsverbetering toen u een nieuwe computer kocht. Je moest steeds nieuwe computers kopen, want Windows Vista zou absoluut niet goed werken op die pc die je kocht toen Windows XP uitkwam. Tegenwoordig werken Windows 7 en 8 sneller dan Windows Vista op dezelfde hardware. Zelfs gaming-pc's die jaren geleden zijn gebouwd, kunnen waarschijnlijk nog steeds de nieuwste pc-games op hoge instellingen uitvoeren.

Mensen hoeven hun pc gewoon niet zo vaak te vervangen, dus de pc-verkopen dalen natuurlijk. Pc's hebben een punt bereikt waarop ze 'goed genoeg' zijn. Mensen haasten zich niet om hun pc om de paar jaar te upgraden - ze vervangen ze alleen wanneer dat nodig is. Mensen hebben meer pc's - laptops en zelfs desktops - rondslingeren dan ooit.

Aan de andere kant zijn tablets nog steeds nieuw. Veel mensen hebben nog steeds geen tablets, dus mensen kopen ze steeds vaker. Als je een nieuwe gadget wilt en je bent helemaal blij met je laptop, dan koop je natuurlijk een tablet. En net als smartphones verbeteren tablets sneller dan ooit. Tablets van een paar jaar geleden hebben beduidend slechtere schermen en tragere hardware. Ze verbeteren snel, net zoals pc's dat vroeger deden. U zult meer baat hebben bij het upgraden van een iPad die een paar generaties oud is dan een laptop die een paar generaties oud is. Uiteindelijk zullen tablets dat "goed genoeg" punt bereiken waarop mensen niet ook om de paar jaar hoeven te upgraden. De verkoop van tablets zal vertragen en mensen zullen zeggen "tablets gaan dood" omdat iedereen in plaats daarvan die nieuwe virtual reality-headsets koopt.

Afbeelding
Afbeelding

Dus wat is er aan de hand?

Laten we deze gegevens analyseren met wat gezond verstand. In de echte wereld kunnen meerdere soorten producten naast elkaar bestaan voor verschillende mensen.

Ten eerste zijn tablets niet zomaar een rage. In het verleden had iedereen die op internet wilde surfen, wat e-mail wilde versturen, YouTube wilde kijken, online bankieren en simpele spelletjes wilde spelen, een dure pc nodig die regelmatig onderhoud nodig had. Als iemand nu gewoon een eenvoudig klein apparaatje wil waarmee hij online kan, kunnen ze een tablet krijgen. Niet iedereen heeft een pc nodig, en zelfs mensen die om de een of andere reden een pc nodig hebben, willen misschien liever een tablet gebruiken tijdens hun downtime.

Ten tweede, pc's zijn nog steeds nuttig. Ze zijn geen verouderd stukje technologie. iPads, Android-tablets en zelfs Windows 8-apparaten met hun halfbakken "Store-apps" zijn geen vervanging voor echte pc's als het gaat om het doen van veel dingen. Of je nu schrijft, codeert, afbeeldingen bewerkt, CAD-werk doet, ander productief werk doet - of zelfs pc-games speelt - de kans is groot dat je afhankelijk bent van een muis en toetsenbord. Je bent ook afhankelijk van een groter scherm - misschien zelfs meerdere schermen - en de mogelijkheid om meer dan één ding tegelijk op het scherm te hebben.

Mensen gebruiken tablets, maar mensen gebruiken ook nog steeds pc's. Zoals gewoonlijk ligt het antwoord ergens tussen "PC's sterven" en "tablets zijn een rage".

Afbeelding
Afbeelding

Wat is een pc? De lijnen vervagen

Maar wat is een pc eigenlijk? "PC" staat eigenlijk gewoon voor "personal computer", maar het is synoniem geworden met Windows, Linux en zelfs Mac OS X-desktops en -laptops. Echt, smartphones en tablets zijn net zo goed personal computers als laptops en desktops. Ze draaien software en zijn veel sneller dan de pc's waarmee velen van ons zijn opgegroeid.

Dit is niet alleen een onderscheid met de hand. De lijnen vervagen. Is een Surface 2-tablet met Windows RT bijvoorbeeld een pc? Misschien niet - het is gewoon een tablet en kan geen typische Windows-desktoptoepassingen uitvoeren! Maar wat als u een toetsenbord, muis en een extern beeldscherm hebt aangesloten? Wat als u al uw tijd besteedt aan het gebruik van Office-toepassingen op het bureaublad op een grote monitor? Hoe zit het met die nieuwe 8-inch Windows 8.1-tablets met een Intel-chip en een volledige desktop - zijn het pc's? Als ze niet zijn omdat het scherm te klein is en ze geen toetsenbord hebben, wat als je een toetsenbord en een extern beeldscherm hebt aangesloten? Zijn het geen pc's meer als je je randapparatuur loskoppelt?

Het draait ook niet alleen om Windows. Zou een Ubuntu-telefoon een pc zijn? Natuurlijk niet, het is een telefoon! Maar wat als je die Ubuntu-telefoon op een HDMI-poort hebt aangesloten, een muis en toetsenbord hebt aangesloten en de volledige Linux-desktop op een extern beeldscherm hebt gebruikt? Het is nu duidelijk een pc, maar het draait op een telefoon.

Tablets en pc's groeien naar elkaar toe. Tablets worden steeds capabeler en veel pc-laptops worden mobieler met een langere batterijduur. Microsoft dwingt tablets en pc's samen - met wisselend succes - maar Ubuntu werkt ook aan het creëren van een enkel besturingssysteem dat op je telefoon kan draaien en ook je desktop-pc kan zijn met de juiste randapparatuur.

Afbeelding
Afbeelding

In werkelijkheid zijn er meer verschillende soorten hardware en software dan ooit. Niet iedereen is gedwongen om een beige toren met Windows te gebruiken. Maar pc's sterven niet alleen omdat mensen meer keuze hebben. Sommige mensen zullen altijd grote schermen, meerdere vensters, muizen, toetsenborden en al die andere goede dingen nodig hebben. Niet alles wordt gedaan op een touchscreen van 10 inch of kleiner.

Als we allemaal krachtige software gaan gebruiken op Android, iOS of een ander "mobiel besturingssysteem" en apparaten gebruiken met grote schermen, meerdere vensters, toetsenborden en muizen - nou, dan gebruiken we gewoon een ander soort pc. Pc's zijn meer dan Windows en desktoptorens. Dat gezegd hebbende, er is nog steeds plaats voor zowel Windows- als desktop-pc's in deze nieuwe volgorde.

Dus, kunnen we alsjeblieft allemaal stoppen met te zeggen dat de desktop-pc doodgaat? Bedankt!

Populair onderwerp