4 manieren om schijfruimte vrij te maken op Linux

Inhoudsopgave:

4 manieren om schijfruimte vrij te maken op Linux
4 manieren om schijfruimte vrij te maken op Linux
Anonim

Analyseer uw schijfgebruik

Ubuntu bevat een tool die je bestandssysteem scant en een grafisch overzicht toont van welke mappen en bestanden de meeste ruimte innemen. Dit kan een grote hulp zijn wanneer u probeert ruimte vrij te maken - heeft u een oude virtuele machine of een ander groot bestand ergens in uw thuismap begraven? Deze tool zal het vinden en het heel duidelijk maken dat het veel ruimte in beslag neemt.

Deze tool is standaard geïnstalleerd - start de Disk Usage Analyzer-tool om deze te openen. Als je een andere Linux-distributie gebruikt, is deze mogelijk al standaard geïnstalleerd, omdat het deel uitmaakt van GNOME - zo niet, zoek dan naar het Baobab-pakket.

Afbeelding
Afbeelding

Zoek welke toepassingen de meeste ruimte gebruiken

Je geïnstalleerde applicaties - in de vorm van pakketten - nemen ook ruimte in beslag op je harde schijf. Als je nogal wat applicaties hebt geïnstalleerd, nemen ze mogelijk behoorlijk wat ruimte in beslag. Om te bepalen hoeveel ruimtepakketten in beslag nemen, raden we de Synaptic-pakketbeheerder aan. Het was voorheen een onderdeel van Ubuntu, maar werd verwijderd uit de standaardinstallatie om ruimte te maken voor eenvoudigere hulpprogramma's. Om het te installeren, opent u het Ubuntu Software Center en zoekt u naar Synaptic.

Als je een andere op.deb gebaseerde distributie gebruikt, heb je waarschijnlijk ook toegang tot Synaptic. Als u een distributie gebruikt die niet op Debian is gebaseerd, moet u hiervoor waarschijnlijk een ander hulpprogramma voor pakketbeheer gebruiken.

Om te zien welke pakketten de meeste ruimte gebruiken, selecteert u Status > Geïnstalleerd in Synaptic om een lijst te zien van al uw geïnstalleerde pakketten. Klik vervolgens op de kolom Grootte om een lijst van uw geïnstalleerde pakketten op grootte te bekijken. (Als u de kolom Grootte niet ziet, klikt u op Instellingen > Voorkeuren en zorgt u ervoor dat de kolom Grootte is ingeschakeld op het tabblad Kolommen en lettertypen. U kunt deze ook naar de bovenkant van de lijst verplaatsen, zodat deze aan de linkerkant verschijnt.)

Het is natuurlijk niet omdat een pakket veel ruimte in beslag neemt, dat je het moet verwijderen. Sommige pakketten zijn cruciaal voor het functioneren van het systeem, zoals de Linux-kernel. Hieronder zien we echter dat LibreOffice, Firefox en Thunderbird een behoorlijk stuk ruimte ertussen in beslag nemen - als we echt weinig ruimte hadden en we deze applicaties nooit gebruikten, zouden we ze kunnen verwijderen om ruimte vrij te maken. We kunnen ze in de toekomst altijd opnieuw installeren vanuit de pakketbeheerder.

Afbeelding
Afbeelding

Verwijder oude kernels

Ubuntu houdt oude Linux-kernels in de buurt, zelfs nadat het nieuwe versies heeft geïnstalleerd. Je kunt ervoor kiezen om in deze oude kernels op te starten vanuit het bootloader-menu dat verschijnt wanneer je je computer opstart. Dit is handig als een nieuwe Linux-kernel iets kapot maakt en je terug moet naar een oude kernel zodat je systeem goed werkt - maar als de nieuwste kernel goed werkt, nemen deze oude kernels alleen maar ruimte in beslag.

Belangrijk: Voordat je kernelbestanden verwijdert, moet je ervoor zorgen dat je opnieuw bent opgestart na het installeren van de nieuwste kernelupdate en dat je momenteel geen oude kernel gebruikt. Ubuntu start automatisch op in de nieuwste kernel wanneer je het start, maar je gebruikt mogelijk nog steeds een oude kernel als je al een tijdje niet opnieuw hebt opgestart en er een recente kernelupdate is geweest.

Het is gemakkelijk om oude Linux-kernels te verwijderen met behulp van het Synaptic-hulpprogramma voor pakketbeheer. Druk op Ctrl+F in Synaptic, vertel de zoekfunctie om alleen in het veld Naam te zoeken en zoek naar linux- - ja, met het streepje. Sorteer op geïnstalleerde pakketten en u ziet de juiste pakketten bovenaan de lijst verschijnen.

Afbeelding
Afbeelding

Merk op dat we verschillende versies hebben voor de linux-image-extra, linux-headers en linux-pakketten. We kunnen oude versies van al deze pakketten verwijderen - aan elke kernel zijn meerdere verschillende pakketten gekoppeld. Selecteer gewoon de oude versies, klik met de rechtermuisknop en markeer ze voor verwijdering. Pas uw wijzigingen daarna toe om ruimte vrij te maken.

Onthoud - verwijder alleen de oude versies van de kernelbestanden! Laat de meest recente versies staan, anders kan uw systeem niet meer opstarten. In de onderstaande afbeelding willen we bijvoorbeeld de 3.11.0-18-bestanden met rust laten terwijl we de 3.11.0-12- en 3.11.0-15-bestanden verwijderen. Volgens Synaptic maakte het verwijderen van deze twee kernels en de bijbehorende bestanden meer dan 500 MB ruimte vrij.

Afbeelding
Afbeelding

Als je een Linux-server gebruikt, kun je mogelijk ook wat ruimte vrijmaken door grote logbestanden op te schonen of te verkleinen. Als een toepassing grote logbestanden genereert die u niet nodig hebt, kunt u de opties ervan wijzigen zodat alleen de belangrijkste gebeurtenissen in de bestanden worden vastgelegd, waardoor schijfruimte wordt bespaard.

Populair onderwerp