Hoe een laptop voor Linux te kopen

Inhoudsopgave:

Hoe een laptop voor Linux te kopen
Hoe een laptop voor Linux te kopen
Anonim

Het is eigenlijk mogelijk om een laptop te kopen waarop Linux vooraf is geïnstalleerd. Dit is een goede optie als je Linux serieus neemt en gewoon wilt dat je hardware werkt. Het is niet alleen het feit dat Linux voorgeïnstalleerd is - dat doe je zelf in een paar minuten - maar dat Linux goed wordt ondersteund. Door Linux te installeren, zegt de fabrikant dat ze het werk hebben gedaan om ervoor te zorgen dat de hardware goed werkt en Linux-stuurprogramma's heeft. Hun ondersteuningsmensen zullen je serieus nemen als je een probleem hebt tijdens het draaien van Linux. Ze zullen je niet zomaar van zich afschudden en zeggen dat ze alleen Windows ondersteunen.

Hier zijn enkele Linux-laptops die je nu kunt kopen:

  • Dell XPS 13 Ultrabook Developer Edition: deze laptop is gebaseerd op Dells goed beoordeelde XPS 13 ultrabook, een van de beste Windows-laptops die je nu kunt kopen. De Developer Edition wordt geleverd met Ubuntu Linux in plaats van Windows. Het is het product van Dell's "Project Sputnik", ontworpen om een Linux-laptop voor ontwikkelaars te maken. Het is een betrouwbaar merk en we zijn blij met onze XPS 13-laptops hier bij How-To Geek.
  • Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 8 met Linux: Lenovo biedt een versie van zijn Thinkpad X1 Carbon-laptop aan die vooraf is geïnstalleerd met Ubuntu of Fedora Linux. De Windows-versie van deze laptop is goed beoordeeld, met recensenten die de lichtgewicht constructie, het mooie scherm en het geweldige toetsenbord complimenteren. Het is een solide zakelijke laptop met veel aanpassingsmogelijkheden.
  • System76-laptops: System76 is gespecialiseerd in laptop-, desktop- en serverhardware waarop Ubuntu vooraf is geïnstalleerd. Dat is alles wat het bedrijf doet: de laptops van System76 hebben zelfs een Ubuntu-logo op hun "Superkey" in plaats van het Windows-logo dat je op de meeste laptops aantreft. System76 verkoopt een verscheidenheid aan laptops, van een 14-inch "UltraThin" tot een 17-inch monster ontworpen als het Linux-equivalent van een krachtige Windows-gaminglaptop.
  • Purism Librem Laptops: Purism verkoopt laptops en andere computers gericht op gratis software en privacy. Purism zegt dat zijn laptops "chip voor chip, regel voor regel zijn ontworpen om uw rechten op privacy, veiligheid en vrijheid te respecteren." Als u op zoek bent naar een laptopfabrikant die zich intensief met deze waarden bezighoudt, kunt u Purism eens proberen.

Merk op dat we de meeste van deze laptops niet zelf in handen hebben gekregen - hoewel we graag Dell XPS 13 Ultrabooks hebben gebruikt - dus we kunnen ze niet per se aanbevelen. U moet recensies voor de meest recente versies van deze apparaten opzoeken om uw eigen beslissing te nemen.

De Chromebook-optie

Linux geïnstalleerd op een Chromebook
Linux geïnstalleerd op een Chromebook

Chromebooks kunnen ook goedkope Linux-laptops maken. Chrome OS is eigenlijk gewoon een aangepaste desktop Linux met een andere interface, dus de hardware van een Chromebook ondersteunt desktop Linux. Je kunt een traditioneel Linux-desktopsysteem naast Chrome OS installeren en exact dezelfde hardwarestuurprogramma's gebruiken die bij de Chromebook zijn geleverd, dus de hardware zou perfect moeten werken.

Het nadeel van het gebruik van een Chromebook als Linux-pc is dat Chromebooks hier niet echt voor zijn ontworpen. Ze hebben een kleine hoeveelheid opslagruimte en zijn ontworpen als lichtgewicht systemen om op internet te komen. Ze zijn niet ideaal als u meerdere virtuele machines wilt gebruiken tijdens het compileren van code. Ze zijn echter aanzienlijk goedkoper dan speciale Linux-laptops. Als je gewoon een goedkoop apparaatje wilt om Ubuntu op te gebruiken, dan kan een Chromebook voor jou werken.

We hebben de dingen besproken waar u aan moet denken bij het kopen van een Chromebook voor Linux. Wees vooral voorzichtig met het verschil tussen ARM en Intel-gebaseerde Chromebooks.

Laptops die niet met Linux komen

Misschien wil je ook een laptop kopen die niet met Linux wordt geleverd en Linux erop installeren. Hierdoor kun je ook Windows geïnstalleerd houden en dual-boot Linux op je laptop laten staan.

Meer hardware is meer compatibel met Linux dan ooit, maar je zult toch van tevoren wat onderzoek willen doen om er zeker van te zijn dat je geen problemen tegenkomt.

Ubuntu heeft bijvoorbeeld een "Ubuntu-gecertificeerde" hardwaredatabase. Het certificeringsproces stelt hardwarefabrikanten in staat hun laptops, desktops en servers te certificeren als Ubuntu-compatibel. Koop een gecertificeerde laptop en je zou vlot moeten kunnen zeilen bij het installeren van Ubuntu - en waarschijnlijk zelfs andere populaire Linux-distributies.

Als je een laptop op het oog hebt en deze niet beschikbaar is met Linux of gecertificeerd is als compatibel, wil je misschien een Google-zoekopdracht doen naar de naam van de laptop en "Linux" of "Ubuntu". Kijk wat andere Linux-gebruikers te zeggen hebben over hun ervaring met Linux op die hardware. Zorg ervoor dat u de juiste versie bekijkt. Let op informatie die van toepassing is op de versie van een laptopmodel van vorig jaar, aangezien de details mogelijk verouderd zijn en de nieuwste laptop met moderne hardware mogelijk niet zo goed wordt ondersteund door Linux.

Een laptop kopen voor Linux is makkelijker dan ooit. Je kunt recente laptops met Linux kopen van fabrikanten zo groot als Dell of veel Windows-laptops kopen en alles werkt prima. Chromebooks hebben ook een nieuwe optie toegevoegd voor goedkope, lichtgewicht, volledig Linux-compatibele systemen, maar je zult toch wat onderzoek willen doen voordat je je nieuwe laptop kiest.

Populair onderwerp