Hoe sneltoetsen aan te passen in LibreOffice

Hoe sneltoetsen aan te passen in LibreOffice
Hoe sneltoetsen aan te passen in LibreOffice
Anonim

Klik in het dialoogvenster Aanpassen op het tabblad "Toetsenbord".

Afbeelding
Afbeelding

Op het tabblad Toetsenbord kunt u sneltoetsen in het huidige programma of in alle LibreOffice-programma's aanpassen met behulp van de keuzerondjes in de rechterbovenhoek van het dialoogvenster. Het keuzerondje voor het huidige programma (in ons voorbeeld Writer) is standaard geselecteerd.

Voor ons voorbeeld zullen we een sneltoets wijzigen die beschikbaar is in alle LibreOffice-programma's, dus we selecteren "LibreOffice".

Afbeelding
Afbeelding

Het vak Sneltoetsen toont alle beschikbare sneltoetsen (de linkerkolom) en de functies die zijn toegepast op bepaalde sneltoetsen (de rechterkolom). Als er geen functie wordt vermeld voor een bepaalde sneltoets, is die sneltoets beschikbaar om aan een functie toe te wijzen.

Het aanpassen van de sneltoetsen kan een beetje verwarrend zijn. U denkt misschien dat u de sneltoets die u wilt wijzigen, moet kiezen in het vak Sneltoetsen en vervolgens op Wijzigen moet klikken om deze te wijzigen. Maar zo werkt dit niet.

Alle functies in de LibreOffice-programma's (of in het huidige programma, als u het huidige programma hierboven hebt geselecteerd) worden vermeld in het gedeelte Functies onder aan het dialoogvenster. Om een sneltoets voor een specifieke functie aan te passen, selecteert u eerst de categorie en vervolgens de functie in het gedeelte Functies. Alle momenteel toegewezen sneltoetsen voor de geselecteerde functie worden weergegeven in het vak Toetsen en de eerste in de lijst, of de enige, wordt automatisch gemarkeerd in het vak Toetsen en in het vak Sneltoetsen hierboven.

OPMERKING: Het kan zijn dat u wat moet zoeken in de categorieën en functies, omdat ze helaas niet exact overeenkomen met de structuur van de menu's in de LibreOffice-programma's. We gaan bijvoorbeeld de sneltoets wijzigen voor de opdracht Afdrukvoorbeeld, die in het menu Bestand in de programma's staat, maar onder de categorie Weergeven in het dialoogvenster Aanpassen.

Afbeelding
Afbeelding

Zodra u de functie hebt geselecteerd die u wilt aanpassen in het gedeelte Functies, selecteert u de andere sneltoets die u aan die functie wilt toewijzen in het vak Sneltoetsen en klikt u vervolgens op "Wijzigen".

Afbeelding
Afbeelding

De nieuw geselecteerde sneltoets is toegewezen aan de geselecteerde functie. Er is geen bevestiging voor deze actie.

Merk op dat er nu twee sneltoetsen zijn voor Afdrukvoorbeeld in ons voorbeeld. U kunt meer dan één sneltoets aan een functie toewijzen door meerdere sneltoetsen in het vak Sneltoetsen te selecteren (de een na de ander, niet tegelijkertijd) en voor elke toets op "Wijzigen" te klikken. Voor ons voorbeeld willen we echter de originele sneltoets (Ctrl+Shift+O) verwijderen en alleen de nieuwe gebruiken (Ctrl+Shift+P). Om dat te doen, selecteren we de originele sneltoets in het vak Sneltoetsen of in het vak Toetsen in het gedeelte Functies en klikken vervolgens op "Verwijderen".

Afbeelding
Afbeelding

Nu hebben we maar één sneltoets voor de geselecteerde functie.

Afbeelding
Afbeelding

U kunt uw aangepaste sneltoetsen opslaan in een configuratiebestand om later opnieuw te laden op een andere computer, of als u LibreOffice opnieuw installeert op dezelfde computer. Om uw aangepaste configuratiebestand op te slaan, gaat u naar Extra > Aanpassen (als het dialoogvenster Aanpassen momenteel niet is geopend) om het dialoogvenster Aanpassing te openen.

OPMERKING: Weet je nog hoe we hebben gekozen om sneltoetsen voor het huidige programma (bijv. Writer) of voor alle LibreOffice-programma's (LibreOffice) te wijzigen met behulp van de keuzerondjes in de rechterbovenhoek van het dialoogvenster? Let op welke optie is geselecteerd bij het opslaan van uw configuratie. Het is belangrijk wanneer u op een later tijdstip een configuratiebestand wilt laden.

Klik op "Opslaan".

Afbeelding
Afbeelding

Navigeer in het dialoogvenster Toetsenbordconfiguratie opslaan naar waar u het configuratiebestand wilt opslaan en voer een naam in voor het bestand in het vak "Bestandsnaam". Misschien wilt u in de naam vermelden of dit voor een specifiek LibreOffice-programma is of voor alle LibreOffice-programma's. Klik vervolgens op "Opslaan".

Afbeelding
Afbeelding

Nu u de configuratie van uw aangepaste sneltoetsen hebt opgeslagen, kunt u uw aangepaste configuratie opnieuw laden op een andere pc.

OPMERKING: Onthoud nogmaals de keuzerondjes in de rechterbovenhoek van het dialoogvenster waarmee u kunt specificeren of u de sneltoetsen voor het huidige programma (bijv. Writer) of voor alle LibreOffice-programma's (LibreOffice)? Zorg ervoor dat dezelfde optie is geselecteerd die was geselecteerd toen u het configuratiebestand opsloeg. Anders wordt uw aangepaste configuratie niet correct geladen. Dit is waar het handig zou zijn als de optie die was geselecteerd toen u het configuratiebestand opsloeg, werd toegevoegd aan de bestandsnaam, zodat u weet welke optie u moet selecteren bij het laden van dat configuratiebestand.

Klik op "Laden" om een opgeslagen configuratiebestand te laden.

Afbeelding
Afbeelding

Navigeer in het dialoogvenster Toetsenbordconfiguratie laden naar waar u uw aangepaste configuratiebestand hebt opgeslagen, selecteer het bestand en klik op "Openen".

Afbeelding
Afbeelding

Uw eerder opgeslagen sneltoetsconfiguratie is geladen en uw aangepaste sneltoetsen zijn beschikbaar.

Afbeelding
Afbeelding

Ten slotte, als u uw wijzigingen in de sneltoetsen wilt terugzetten, kunt u ze terugzetten naar de standaardwaarden.

U zult merken dat er twee Reset-knoppen zijn in het dialoogvenster Aanpassen. Met de knop Reset in het gedeelte Sneltoetsen kunt u dat gedeelte terugzetten naar de standaardwaarden terwijl u uw selectie in het gedeelte Functies behoudt. Hierdoor kunt u eenvoudig uw selectie in het vak Sneltoetsen wijzigen, zelfs als u meerdere sneltoetsen aan de geselecteerde functie had toegevoegd. De lijst met toetsen in het gedeelte Functies geeft de wijziging mogelijk niet meteen weer, maar zodra u een andere selectie maakt nadat u uw vorige selectie(s) opnieuw hebt ingesteld en op "Wijzigen" klikt, wordt de lijst met toetsen bijgewerkt.

Als u echter op "Reset" klikt in het gedeelte Sneltoetsen en vervolgens onmiddellijk op "OK" klikt om het dialoogvenster Aanpassen te sluiten, wordt het gedeelte Functies bijgewerkt zodat het overeenkomt met de lijst met sneltoetsen de volgende keer dat u het venster Aanpassen opent dialoogvenster.

Afbeelding
Afbeelding

Wanneer u op de Reset-knop onderaan het dialoogvenster klikt, worden de selecties in het hele dialoogvenster teruggezet naar de standaardinstellingen, zelfs de LibreOffice- en Writer-keuzerondjes bovenaan.

Afbeelding
Afbeelding

Wanneer u sneltoetsen toewijst aan functies, zorg er dan voor dat u geen sneltoetsen gebruikt die door uw besturingssysteem worden gebruikt. Deze zijn per besturingssysteem verschillend. Als u ontdekt dat u een sneltoets die in uw systeem wordt gebruikt, hebt toegewezen aan een functie in LibreOffice, kunt u die sneltoets altijd uit de functie verwijderen, zoals we hier hebben beschreven, en een andere sneltoets selecteren.

Populair onderwerp