Password Managers vergeleken: LastPass vs KeePass vs Dashlane vs 1Password

Inhoudsopgave:

Password Managers vergeleken: LastPass vs KeePass vs Dashlane vs 1Password
Password Managers vergeleken: LastPass vs KeePass vs Dashlane vs 1Password
Anonim

Draagbare/mobiele ondersteuning. Idealiter is uw wachtwoordbeheerder draagbaar (als het een zelfstandige app is) en/of heeft hij een smartphone- en tablet-app om uw wachtwoorden onderweg te beheren (als het cloudgebaseerd is). Veilige wachtwoordtoegang op basis van smartphones is meer dan handig.

Beveiligingsaudits. Sommige wachtwoordbeheerders hebben een fantastische functie waarmee u een controle kunt uitvoeren op uw eigen wachtwoorddatabase. Het scant uw database en geeft aan wanneer u zwakke wachtwoorden gebruikt, dezelfde wachtwoorden voor alle services en andere wachtwoord-no-nos.

Importeren/Exporteren. Import- en exportfuncties zijn belangrijke componenten voor wachtwoordbeheer. U wilt uw bestaande wachtwoorden gemakkelijk kunnen ophalen (van een andere wachtwoordbeheerder of van de opgeslagen wachtwoorden in uw webbrowser) en u wilt een mechanisme om de wachtwoordgegevens indien nodig gemakkelijk te exporteren.

Eenmalige/wegwerpwachtwoorden. Elke wachtwoordbeheerder heeft een veilig hoofdwachtwoord dat u volledige toegang geeft tot het wachtwoordbeheersysteem. Soms wilt u dat wachtwoord misschien niet gebruiken als u niet zeker bent van de beveiliging van de computer waarop u het invoert. Laten we zeggen dat een dringende noodsituatie u dwingt om toegang te krijgen tot uw wachtwoordbeheerder op de computer van een gezinslid of een werkterminal. Met een wegwerpwachtwoordsysteem kunt u een of meer wachtwoorden vooraf aanwijzen als wachtwoorden voor eenmalig gebruik. Op deze manier kunt u eenmalig inloggen op uw wachtwoordbeheerder en zelfs als het systeem waarop u dit doet, wordt gecompromitteerd, kan dat wachtwoord in de toekomst niet meer worden gebruikt.

Wachtwoord delen. Sommige wachtwoordbeheerders bieden een veilige manier om wachtwoorden met een vriend te delen, binnen of buiten het kader van die specifieke wachtwoordbeheerder.

De meest populaire wachtwoordmanagers vergeleken

Nu je een referentiekader hebt voor de belangrijke functies, laten we eens kijken naar enkele van de meest populaire wachtwoordmanagers. We zullen ze hieronder in detail bespreken, maar eerst is hier een tabel met een overzicht van de functies van elke app. In sommige gevallen is het antwoord ingewikkelder dan een simpel ja of nee en we raden u aan onze meer gedetailleerde beschrijvingen hieronder te lezen, waarin we commentaar geven op de nuances van de grafiek. LastPass heeft bijvoorbeeld een rode X voor "Offline", want hoewel het een offline back-upsysteem heeft voor toegang wanneer internet niet toegankelijk is, is het niet echt bedoeld om op die manier te worden gebruikt.

Vergelijk functies

De beste wachtwoordmanagers

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

RoboForm

Online
Offline
Twee factoren
Browserintegratie
Wachtwoord vastleggen
Wachtwoordwijzigingen
Beveiligingswaarschuwingen
Draagbare applicatie
Mobiele applicatie
Beveiligingsaudits
Importeren
Exporteren
Wachtwoorden weggooien
Wachtwoord delen

Heeft u een paar vragen over de ja, nee en sterretjes in de bovenstaande tabel? Laten we nu naar elke afzonderlijke service kijken.

LastPass

LastPass is een van de meest bekende en meest gebruikte wachtwoordmanagers ter wereld. Hoewel veel van de functies van LastPass te vinden zijn in andere wachtwoordbeheerders, liep de service voorop bij het pionieren van bepaalde functies (of verbeterde deze aanzienlijk). De LastPass-beveiligingsaudit is bijvoorbeeld een eersteklas ervaring die het echt gemakkelijk maakt om zowel de kwaliteit van uw wachtwoorden te testen als wijzigingen aan te brengen om ze te verbeteren.

Afbeelding
Afbeelding

LastPass is in de eerste plaats een browserextensie, maar het heeft ook zelfstandige apps voor Windows en Mac OS X. In de bovenstaande grafiek is LastPass gemarkeerd in de categorie Offline met een asterisk, omdat het technisch gezien een online wachtwoordbeheersysteem is, maar in bepaalde gevallen offline werkt. De eigenlijke wachtwoorddatabase wordt veilig naar uw apparaat overgebracht en daar gedecodeerd (en niet in de cloud), zodat u toegang hebt tot de database zonder een actieve internetverbinding via uw webbrowser, via de Mac-app of op uw mobiele apparaat zolang u heb één keer in de cloud ingelogd om de database te pakken.

LastPass is gratis te gebruiken op desktop en mobiel, hoewel ze ook een zeer redelijk premium-model hebben voor slechts $ 12 per jaar. Een dollar per maand voor geavanceerde functies is een koopje, ook al kun je het zonder. Je kunt hier de gratis en premium features vergelijken. (Update: LastPass kost nu $36 per jaar.)

De populariteit van LastPass hangt af van hoe gemakkelijk het te gebruiken is, hoeveel functies het heeft voor gratis gebruikers en het feit dat het iOS, Android, Windows Phones en zelfs BlackBerry-apparaten ondersteunt. Tussen de uitstekende browserintegratie en de geweldige mobiele apps, verlaagt LastPass echt de wrijving tussen de eindgebruiker en goed wachtwoordbeheer.

KeePass

Als je populaire cloudgebaseerde wachtwoordmanagers ter sprake brengt (vooral onder tech-types), zullen er ongetwijfeld minstens één (of meerdere) mensen zijn die zeggen: "Ik zou op geen enkele manier mijn wachtwoorden in de cloud.” Die mensen gebruiken KeePass.

Afbeelding
Afbeelding

KeePass is, terecht, al lang een favoriet onder mensen die een solide wachtwoordbeheerder willen, maar niet de risico's willen nemen (hoe goed beheerd en klein ze ook zijn) van het plaatsen van hun wachtwoordgegevens in de wolk. Bovendien is KeePass volledig open source, draagbaar en uitbreidbaar. (Serieus, de pagina met extensies laat zien hoe gemakkelijk het is voor mensen om extensies te maken die alles doen, van het verbeteren van de KeePass-interface tot het synchroniseren van de wachtwoorddatabase met Dropbox.)

Daarover gesproken, KeePass is technisch gezien een offline wachtwoordbeheerder, maar de database kan worden gesynchroniseerd tussen computers met een service als Dropbox. Natuurlijk zet je op dat moment je wachtwoorden terug in de cloud, wat het grootste voordeel van KeePass ongeldig maakt, maar het is er als je het wilt.

KeePass is de beste wachtwoordmanager voor de doe-het-zelver die bereid is het gemak van cloudgebaseerde systemen zoals LastPass in te ruilen voor totale controle over (en aanpassing van) hun wachtwoordsysteem. Net als een vroege Linux-enthousiasteling betekent dit echter ook dat je het systeem dat je wilt op je eigen voorwaarden kunt patchen (er zijn bijvoorbeeld geen officiële mobiele apps, maar ontwikkelaars hebben de open source-code overgenomen en voor verschillende platforms geadopteerd). Er is geen klik, installatie en klaar met het KeePass-systeem.

Dashlane

Net als LastPass heeft Dashlane een gelikte interface van het type Web 2.0 met een groot aantal vergelijkbare functies, zoals synchronisatie, wachtwoordcontrole, geassisteerde automatische wachtwoordwijzigingen en waarschuwingen in geval van beveiligingsinbreuken. Dashlane leidde echter absoluut het peloton op de goede interface-afdeling - LastPass had jarenlang een functionele maar erg gedateerd ogende interface. Dashlane was de veel meer gepolijste app, tot eind 2015 toen LastPass eindelijk zijn interface bijwerkte.

Afbeelding
Afbeelding

Het grote verschil tussen de twee zijn de kosten van de premium toegang. Veteraan Dashlane-gebruikers kregen jaren geleden een grootvader, maar nieuwere gebruikers krijgen een beetje een sticker-schok. Om dezelfde premium-upgrades te krijgen die bij LastPass horen, moet je $ 50 per jaar betalen (in plaats van $ 36). Een van die make-or-break-functies is online synchronisatie, alleen beschikbaar voor Dashlane premium-leden.

Aan de positieve kant heeft Dashlane iets dat LastPass niet heeft: een kruising van online/offline-functionaliteit. Dashlane is in de eerste plaats een lokale app en je krijgt zelfs de optie wanneer je het voor het eerst instelt om de online functionaliteit helemaal te gebruiken (of te negeren).

Als je de LastPass-ervaring wilt, maar je houdt van het hele offline aspect van KeePass, dan is Dashlane een zeer gepolijst compromis waarmee je kunt beginnen met lokale wachtwoorden en heel gemakkelijk kunt upgraden naar een volledig gesynchroniseerde en online ervaring als je dat wenst.

1Wachtwoord

1Password was oorspronkelijk alleen een premium-app voor Macs. Ondanks zijn oorsprong heeft het nu echter een Windows-app en iOS- en Android-compagnons. Een ding dat eerste kopers afschrikt, is de prijs: desktopversies van de app zijn alleen proefversies (hoewel na de eerste 30 dagen de proefperiode voor onbepaalde tijd is met beperkte functies) en de mobiele versies zijn gratis (opnieuw met beperkte functionaliteit). Voor de desktop-apps betaal je $ 49,99 per stuk of je kunt ze bundelen voor $ 69,99. De iOS-app kost $ 9,99 premium-upgrade en de Android-app kost $ 7,99 premium-upgrade. (Update: 1Password is nu voornamelijk een abonnementsservice, die $ 36 per jaar kost voor één persoon of $ 60 per jaar voor een gezin van maximaal vijf personen.)

Afbeelding
Afbeelding

Dat gezegd hebbende, er is geen abonnementsmodel voor 1Password. Dus hoewel een desktop- en mobiele licentie u ongeveer $ 60 kost, zal het na verloop van tijd goedkoper zijn dan een LastPass of Dashlane. Als je meerdere gebruikers in huis hebt, komt het een stuk goedkoper uit, aangezien licenties kunnen worden gedeeld met maximaal 6 personen die in hetzelfde huishouden wonen). De ontwikkelaars van 1Password hebben zelfs een erg handige wizard in hun winkel die je door een paar eenvoudige vragen leidt om je te helpen precies te kiezen welke producten je moet kopen op basis van je behoeften.

Net als KeePass is 1Password in de eerste plaats een offline desktop-wachtwoordbeheerder, maar je kunt je wachtwoorden handmatig synchroniseren met je smartphones via USB of Wi-Fi zoals je zou doen met muziek, of via internet met een service zoals Dropbox of iCloud.

Naast eenvoudige synchronisatie en (als je dat wilt) cloudopslag via Dropbox of iCloud, biedt 1Password ook een zeer gepolijste browserintegratie. Als je offline wachtwoorden wilt met een meer gepolijste gebruikerservaring dan de meeste andere offline managers, dan is 1Password een solide keuze met bedrieglijk concurrerende prijzen.

RoboForm

We zullen de eersten zijn om toe te geven dat RoboForm een beetje een raadsel voor ons is. Het is niet de app met de meeste functies en ook niet de goedkoopste. Maar ondanks het min of meer niet volgen van de belangrijkste trends in wachtwoordbeheer van de afgelopen vijf jaar, heeft het nog steeds een zeer grote en loyale schare fans. Een deel hiervan is te wijten aan het feit dat RoboForm een van de oudste nog werkende wachtwoordmanagers is die er zijn: het debuteerde in 1999 en sommige mensen gebruiken het sindsdien.

Afbeelding
Afbeelding

RoboForm's grootste kracht is dat het extreem eenvoudig te gebruiken is. Er zijn geen geavanceerde functies, geen delen van wachtwoorden, geen tot aan de kieuwen volgepakte contextmenu's, enz. Het wordt geleverd in twee verschillende smaken: je kunt een enkele zelfstandige versie voor Windows of Mac kopen voor $ 30 (of een draagbare versie voor $ 40) of u kunt RoboForm Everywhere kopen, het nieuwe platformonafhankelijke RoboForm-abonnementsmodel dat begint bij $ 24 per jaar. (Update: de zelfstandige versies zijn nu gratis en RoboForm richt zich op zijn abonnementsproduct.)

Als het geavanceerder was, zou het gemakkelijker zijn om het hoge prijskaartje van RoboForm te slikken, maar aangezien het min of meer functioneert als een eenvoudige, niet-uitbreidbare versie van KeePass (die gratis is), maar rekening houdt met LastPass of Dashlane, is het een moeilijke verkoop. Maar we hebben het hier voor de volledigheid opgenomen, omdat het nog steeds een van de meest populaire opties is.

Na wat zorgvuldig vergelijken, is de laatste stap het kiezen van een wachtwoordbeheerder. Uiteindelijk maakt het niet zoveel uit welke wachtwoordbeheerder u gebruikt, maar dat u er maar één gebruikt. Het is de beste manier om ervoor te zorgen dat u altijd lange, sterke en unieke wachtwoorden kiest om al uw gegevens veilig te houden.

Populair onderwerp