Hoe maak je goede zonsondergangfoto's

Inhoudsopgave:

Hoe maak je goede zonsondergangfoto's
Hoe maak je goede zonsondergangfoto's
Anonim

Het punt is dat een goede zonsondergangfoto ook een goede foto moet zijn. Een rechtstreekse opname van een roze lucht is … saai. Natuurlijk, de kleuren zijn mooi, maar er is niets anders aan de hand. Je hebt een voorgrond nodig, iets om de prachtige lucht aan de werkelijkheid te binden. Prachtige landschappen werken, net als opnamen van gebouwen. Zelfs portretten kunnen het. Dit maakt de opname echter wat complexer, dus je moet ervoor zorgen dat je de juiste instellingen gebruikt.

De technische dingen

Lichtniveaus veranderen snel bij zonsondergang, dus er zijn geen standaardinstellingen. Het licht v alt net als de zon, maar het v alt ook als de zon wordt verduisterd door wolken of iets anders. Je moet de modus voor diafragmaprioriteit gebruiken, zodat je overal op kunt reageren.

Welk diafragma je gebruikt, hangt af van je voorgrondonderwerp. Voor een portret gebruik ik een groot diafragma. In de meeste gevallen fotografeer je echter een landschap of stadsgezicht, dus een diafragma tussen f/8 en f/16 werkt het beste.

Afbeelding
Afbeelding

Als je een statief hebt, raad ik je aan er een te gebruiken voor zonsondergangfoto's. Er zijn twee redenen: ten eerste kun je een klein diafragma en een lage ISO behouden, zelfs als je sluitertijd langzamer wordt, en ten tweede kun je HDR-foto's maken.

Bij zonsondergang kan er veel verschil zijn tussen hoe helder de zon en de lucht zijn en hoe helder de voorgrond is. Soms kun je beide in één keer belichten, maar vaak lukt dat niet. Als ik zonsondergangfoto's maak, maak ik graag een paar verschillende belichtingen, één donkerder dan wat het zou moeten zijn en één helderder dan wat het zou moeten zijn. Dit betekent dat ik details heb van alles in de scene. In postproductie kan ik ze combineren tot één afbeelding met HDR.

Andere tips en trucs

In een zonsondergangfoto mag de zon nooit het hoofdonderwerp zijn. Gebruik het prachtige licht dat het creëert om te pronken met een ander onderwerp. De onderstaande opname is bijvoorbeeld een panorama van een bezienswaardigheid in Dublin.

Afbeelding
Afbeelding

Als je bij zonsondergang fotografeert, moet je je altijd concentreren op het maken van een goede foto buiten de zonsondergang. Om geweldige kleuren vast te leggen, hoef je alleen maar te zorgen dat je de lucht niet overbelicht. Het is de uitdaging om de rest van de afbeelding er geweldig uit te laten zien.

Afbeelding
Afbeelding

Begin met het vinden van iets interessants om te fotograferen. Coole landschappen, oriëntatiepunten, modellen, je honden of iets anders zijn beter dan een saaie luchtopname vanuit een industriepark. Hier is een foto van een prachtige lucht die ik een paar jaar geleden heb gemaakt. Omdat er nergens anders op de foto iets gebeurt, is het een nogal middelmatige afbeelding.

Afbeelding
Afbeelding

Geef bij het samenstellen van je opname voldoende ruimte aan de lucht. Het zou niet de hele foto in beslag moeten nemen, maar alles tot ongeveer tweederde van de foto kan werken.

Probeer meerdere opnamen van hetzelfde te maken. Een licht onderbelichte zonsondergangfoto ziet er vaak beter uit dan een correct belichte. De kleuren zullen dieper en rijker lijken. Je kunt daarna dingen in Photoshop bewerken, maar het is het beste om de foto zo goed mogelijk in de camera te krijgen.

Verwerkt met VSCO met h3 preset
Verwerkt met VSCO met h3 preset

Blijf fotograferen, zelfs nadat de zonsondergang is afgelopen. Tot ongeveer een uur nadat de zon ondergaat, is er nog genoeg licht van de zon om langs te schieten. De sinaasappels worden blauw, maar ze zullen net zo mooi zijn.

Afbeelding
Afbeelding

Gebruik apps zoals SunCalc om te bepalen waar de zon ondergaat. Ze kunnen je helpen de juiste locatie te vinden om een bepaald landschap te fotograferen.

Aankomst op locatie ongeveer een uur voordat de zon daadwerkelijk ondergaat. Het uur voordat de zon ondergaat staat bekend als "het gouden uur" vanwege de kleur van het licht. Het geeft je niet alleen tijd om je op te stellen voor de eigenlijke zonsondergang, maar je maakt ook geweldige foto's met een beetje meer licht.

Verwerkt met VSCO met h3 preset
Verwerkt met VSCO met h3 preset

Ten slotte, overweeg om je om te draaien. Het licht van een zonsondergang wordt over de hele hemel geworpen. Je zonsondergangfoto's hoeven de zon niet te bevatten.

Zonsopgang en zonsondergang zijn twee van mijn favoriete momenten om te fotograferen. Omdat ik geen ochtendmens ben, maak ik echter veel meer foto's als de zon ondergaat. Het grote geheim van geweldige zonsondergangfoto's is om de zonsondergang te negeren. Gebruik het prachtige licht om iets anders vast te leggen. Dan heb je een geweldige zonsondergangfoto.

Populair onderwerp