Niet alle "virussen" zijn virussen: 10 malwaretermen uitgelegd

Inhoudsopgave:

Niet alle "virussen" zijn virussen: 10 malwaretermen uitgelegd
Niet alle "virussen" zijn virussen: 10 malwaretermen uitgelegd
Anonim

Spyware

Spyware is een soort kwaadaardige software die u bespioneert zonder uw medeweten. Het verzamelt een verscheidenheid aan verschillende soorten gegevens, afhankelijk van het stukje spyware. Verschillende soorten malware kunnen als spyware fungeren - er kan kwaadaardige spyware zijn opgenomen in Trojaanse paarden die uw toetsaanslagen bespioneren om bijvoorbeeld financiële gegevens te stelen.

Meer "legitieme" spyware kan samen met gratis software worden gebundeld en eenvoudig uw surfgedrag op het web controleren, door deze gegevens naar advertentieservers te uploaden, zodat de maker van de software geld kan verdienen met het verkopen van hun kennis van uw activiteiten.

Adware

Adware gaat vaak samen met spyware. Het is elk type software dat advertenties op uw computer weergeeft. Programma's die advertenties in het programma zelf weergeven, worden over het algemeen niet als malware geclassificeerd. Het soort "adware" dat bijzonder kwaadaardig is, is het soort dat zijn toegang tot uw systeem misbruikt om advertenties weer te geven wanneer dat niet zou moeten. Een stukje schadelijke adware kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er pop-upadvertenties op uw computer verschijnen terwijl u niets anders doet. Of, adware kan extra advertenties op andere webpagina's injecteren terwijl u op internet surft.

Adware wordt vaak gecombineerd met spyware - een stukje malware kan uw surfgedrag in de gaten houden en deze gebruiken om u meer gerichte advertenties te tonen. Adware is meer "sociaal aanvaardbaar" dan andere soorten malware op Windows en het kan zijn dat adware wordt gebundeld met legitieme programma's. Sommige mensen beschouwen bijvoorbeeld de Ask Toolbar als onderdeel van Oracle's Java-software-adware.

Keylogger

Een keylogger is een type malware dat op de achtergrond draait en elke toetsaanslag registreert die u maakt. Deze toetsaanslagen kunnen gebruikersnamen, wachtwoorden, creditcardnummers en andere gevoelige gegevens bevatten. De keylogger uploadt deze toetsaanslagen dan hoogstwaarschijnlijk naar een kwaadwillende server, waar het kan worden geanalyseerd en mensen de nuttige wachtwoorden en creditcardnummers kunnen uitkiezen.

Andere soorten malware kunnen fungeren als keyloggers. Een virus, worm of Trojaans paard kan bijvoorbeeld als keylogger fungeren. Keyloggers kunnen ook worden geïnstalleerd voor controledoeleinden door bedrijven of zelfs jaloerse echtgenoten.

Afbeelding

Botnet, Bot

Een botnet is een groot netwerk van computers die onder controle staan ​​van de maker van het botnet. Elke computer functioneert als een "bot" omdat deze is geïnfecteerd met een specifiek stukje malware.

Zodra de botsoftware de computer infecteert, maakt deze verbinding met een soort controleserver en wacht op instructies van de maker van het botnet.Een botnet kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een ​​DDoS-aanval (Distributed Denial of Service) te starten. Elke computer in het botnet krijgt de opdracht om een ​​specifieke website of server in één keer te bombarderen met verzoeken, en deze miljoenen verzoeken kunnen ertoe leiden dat een server niet meer reageert of crasht.

Botnet-makers kunnen toegang tot hun botnets verkopen, waardoor andere kwaadwillenden grote botnets kunnen gebruiken om hun vuile werk op te knappen.

Rootkit

Een rootkit is een type malware dat is ontworpen om diep in uw computer te graven en detectie door beveiligingsprogramma's en gebruikers te voorkomen. Een rootkit kan bijvoorbeeld voor het grootste deel van Windows worden geladen, zichzelf diep in het systeem begraven en systeemfuncties wijzigen zodat beveiligingsprogramma's het niet kunnen detecteren. Een rootkit kan zichzelf volledig verbergen, waardoor het niet verschijnt in Windows Taakbeheer.

Het belangrijkste dat van een type malware een rootkit maakt, is dat het onopvallend is en erop gericht is zichzelf te verbergen zodra het arriveert. Je kunt je tegen rootkits verdedigen door waakzaam te blijven.

Ransomware

Ransomware is een vrij nieuw type malware. Het houdt uw computer of bestanden gegijzeld en eist losgeld. Sommige ransomware kan eenvoudigweg een venster openen waarin om geld wordt gevraagd voordat u uw computer kunt blijven gebruiken. Dergelijke prompts zijn gemakkelijk te verslaan met antivirussoftware.

Meer schadelijke malware zoals CryptoLocker versleutelt letterlijk je bestanden en eist een betaling voordat je ze kunt openen. Dergelijke soorten malware zijn gevaarlijk, vooral als je geen back-ups hebt.

De meeste malware wordt tegenwoordig gemaakt met winstoogmerk, en ransomware is daar een goed voorbeeld van. Ransomware wil uw computer niet laten crashen en uw bestanden niet verwijderen om u problemen te bezorgen. Het wil iets gijzelen en een snelle betaling van je krijgen.

Afbeelding

Dus waarom wordt het eigenlijk "antivirussoftware" genoemd? Welnu, de meeste mensen beschouwen het woord 'virus' nog steeds als synoniem voor malware als geheel.Antivirussoftware beschermt niet alleen tegen virussen, maar ook tegen vele soorten malware, behalve soms "mogelijk ongewenste programma's", die niet altijd schadelijk zijn, maar bijna altijd hinderlijk zijn. Meestal vereisen deze aparte software om te bestrijden.

Populair onderwerp