Waarom u een wachtwoordbeheerder zou moeten gebruiken en hoe u aan de slag kunt gaan

Inhoudsopgave:

Waarom u een wachtwoordbeheerder zou moeten gebruiken en hoe u aan de slag kunt gaan
Waarom u een wachtwoordbeheerder zou moeten gebruiken en hoe u aan de slag kunt gaan
Anonim

Wat is het gebruik van een wachtwoordmanager

Een wachtwoordmanager zal een last van je geest wegnemen en hersenkracht vrijmaken om productieve dingen te doen in plaats van een lange lijst met wachtwoorden te onthouden.

Als je een wachtwoordbeheerder gebruikt en je moet inloggen op een website, bezoek je die website eerst normaal. In plaats van uw wachtwoord op de website in te voeren, typt u uw hoofdwachtwoord in de wachtwoordbeheerder, die automatisch de juiste inloggegevens op de website invult. (Als u al bent aangemeld bij uw wachtwoordbeheerder, worden de gegevens automatisch voor u ingevuld).U hoeft niet na te denken over welk e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord u voor de website heeft gebruikt - uw wachtwoordbeheerder doet het vuile werk voor u.

Als je een nieuw account aanmaakt, zal je wachtwoordbeheerder aanbieden om een ​​veilig willekeurig wachtwoord voor je te genereren, dus daar hoef je ook niet over na te denken. Het kan ook worden geconfigureerd om automatisch informatie zoals uw adres, naam en e-mailadres in webformulieren in te vullen.

Afbeelding

Waarom browsergebaseerde wachtwoordmanagers niet ideaal zijn

Webbrowsers - Chrome, Firefox, Internet Explorer en andere - hebben allemaal geïntegreerde wachtwoordmanagers. De ingebouwde wachtwoordmanager van elke browser kan niet concurreren met toegewijde wachtwoordmanagers. Om te beginnen slaan Chrome en Internet Explorer uw wachtwoorden op uw computer op in een niet-versleutelde vorm. Mensen kunnen toegang krijgen tot de wachtwoordbestanden op uw computer en deze bekijken, tenzij u de harde schijf van uw computer versleutelt.

Mozilla Firefox heeft een "hoofdwachtwoord"-functie waarmee u uw opgeslagen wachtwoorden kunt coderen met een enkel "hoofd" -wachtwoord en ze in een gecodeerd formaat op uw computer kunt opslaan. De wachtwoordbeheerder van Firefox is echter ook niet de ideale oplossing. De interface helpt je niet om willekeurige wachtwoorden te genereren en het mist verschillende functies, zoals synchronisatie tussen platforms (Firefox kan niet synchroniseren met iOS-apparaten).

Afbeelding

Een speciale wachtwoordbeheerder slaat uw wachtwoorden op in een gecodeerde vorm, helpt u veilige willekeurige wachtwoorden te genereren, biedt een krachtigere interface en stelt u in staat eenvoudig toegang te krijgen tot uw wachtwoorden op alle verschillende computers, smartphones en tablets die u gebruikt gebruik.

Wachtwoordmanagers om te gebruiken

Afbeelding

Er zijn verschillende wachtwoordmanagers beschikbaar, maar drie springen eruit als de beste opties. Elk is een solide optie, en welke je verkiest, hangt af van wat voor jou belangrijker is:

Dashlane: deze wachtwoordmanager is een beetje nieuwer, maar wat ze missen in naamsbekendheid, maken ze goed met geweldige functies en gelikte apps voor bijna elk platform - Windows, OS X, iPhone, iPad en Android. Ze hebben extensies voor elke browser, functies zoals een beveiligingsdashboard dat je wachtwoorden analyseert, en ze hebben zelfs een automatische wachtwoordwisselaar die je wachtwoorden voor je kan wijzigen zonder dat je er zelf mee te maken hebt.

Een van de beste eigenschappen van Dashlane is dat het volledig gratis te gebruiken is op één apparaat. Als u uw wachtwoorden tussen apparaten wilt synchroniseren, moet u upgraden naar premium. Maar je kunt het gratis uitproberen.

En als het op beveiliging aankomt, heeft Dashlane nog een voordeel, omdat je de keuze hebt om al je wachtwoorden lokaal op je computer te bewaren in plaats van in een cloud. Je hebt dus het voordeel van zoiets als KeePass, maar met een betere interface. Als u ervoor kiest om uw wachtwoorden te synchroniseren met de cloud, zijn ze AES-versleuteld.

LastPass: dit is een cloudgebaseerde wachtwoordbeheerder met extensies, mobiele apps en zelfs desktop-apps voor alle browsers en besturingssystemen die u maar wilt. Het is extreem krachtig en biedt zelfs een verscheidenheid aan tweefactorauthenticatie-opties, zodat u ervoor kunt zorgen dat niemand anders kan inloggen op uw wachtwoordkluis. We hebben de vele beveiligingsopties van LastPass tot in detail besproken. LastPass slaat uw wachtwoorden op de servers van LastPass op in een versleutelde vorm - de LastPass-extensie of app decodeert en versleutelt ze lokaal wanneer u zich aanmeldt, zodat LastPass uw wachtwoorden niet kan zien als ze dat willen. Lees voor meer informatie over LastPass onze handleiding om aan de slag te gaan met LastPass.

KeePass: LastPass is niet voor iedereen. Sommige mensen voelen zich gewoon niet op hun gemak met een cloudgebaseerde wachtwoordbeheerder, en dat is prima. KeePass is een populaire desktoptoepassing voor het beheren van uw wachtwoorden, maar er zijn ook browserextensies en mobiele apps voor KeePass. KeePass slaat uw wachtwoorden op uw computer op, zodat u er de controle over behoudt - het is zelfs open-source, dus u kunt de code ervan controleren als u dat wilt.Het nadeel is dat u verantwoordelijk bent voor uw wachtwoorden en dat u deze handmatig tussen uw apparaten moet synchroniseren. Sommige mensen gebruiken een synchronisatieoplossing zoals Dropbox om de KeePass-database tussen hun apparaten te synchroniseren. Bekijk voor meer informatie onze inleiding tot KeePass.

Update: we hebben 1Password niet genoemd in de eerste versie van deze handleiding, maar 1Password is ook een uitstekende keuze die steeds meer mensen gebruiken. Als je de voorkeur geeft aan open source software, is Bitwarden ook een uitstekend alternatief voor KeePass.

Afbeelding

Aan de slag met uw wachtwoordmanager

De eerste grote beslissing die u moet nemen met een wachtwoordbeheerder, is het kiezen van uw hoofdwachtwoord. Dit hoofdwachtwoord regelt de toegang tot uw volledige database voor wachtwoordbeheer, dus u moet het bijzonder sterk maken - het is tenslotte het enige wachtwoord dat u moet onthouden.Misschien wil je het wachtwoord opschrijven en het ergens veilig bewaren nadat je het hebt gekozen, voor het geval dat - als je het bijvoorbeeld echt meent, je je hoofdwachtwoord in een kluis bij de bank kunt bewaren. U kunt dit wachtwoord later wijzigen, maar alleen als u het onthoudt - als u uw hoofdwachtwoord verliest, kunt u uw opgeslagen wachtwoorden niet meer bekijken. Dit is essentieel, omdat het ervoor zorgt dat niemand anders uw beveiligde wachtwoorddatabase kan bekijken zonder het hoofdwachtwoord.

Na het installeren van een wachtwoordbeheerder, wil je waarschijnlijk beginnen met het wijzigen van de wachtwoorden voor je website in veiligere wachtwoorden. LastPass biedt de LastPass Security Challenge, die de zwakke en dubbele wachtwoorden identificeert waarop u zich moet concentreren om te wijzigen. Dashlane heeft een ingebouwd beveiligingsdashboard waarmee u kunt bepalen welke wachtwoorden mogelijk moeten worden gewijzigd.

Afbeelding

Met wachtwoordmanagers kunt u ook andere soorten gegevens in een veilige vorm opslaan - alles van creditcardnummers tot beveiligde notities. Alle gegevens die u opslaat in een wachtwoordbeheerder zijn versleuteld met uw hoofdwachtwoord.

Wachtwoordmanagers kunnen zelfs helpen tegen phishing, omdat ze accountinformatie op websites invullen op basis van hun webadres (URL). Als u denkt dat u zich op de website van uw bank bevindt en uw wachtwoordbeheerder niet automatisch uw inloggegevens invult, is het mogelijk dat u op een phishing-website bent met een andere URL, vaak met een typosquatting-domein.

Populair onderwerp