Hoe maak je goede landschapsfoto's

Inhoudsopgave:

Hoe maak je goede landschapsfoto's
Hoe maak je goede landschapsfoto's
Anonim

De technische dingen

Als je een landschap vastlegt, is scherptediepte de koning. Normaal gesproken wil je dat alles van de voorgrond tot de achtergrond haarscherp is. Dit betekent dat u prioriteit moet geven aan het diafragma in uw belichtingen. Een waarde tussen f/11 en f/16 geeft je de scherptediepte die je nodig hebt, hoewel je tot f/22 of zo kunt gaan als je een langere sluitertijd wilt.

Afbeelding

Zet je camera in diafragmavoorkeuze of handmatige modus en stel het in op het diafragma dat je wilt gebruiken.Stel je ISO in op 100 en laat je camera vervolgens de sluitertijd regelen (als je in de modus voor diafragmaprioriteit bent) of kies een waarde die met vallen en opstaan ​​werkt (handmatige modus).

Een statief is een van de belangrijkste onderdelen van de uitrusting voor landschapsfoto's. Tenzij je bij helder daglicht fotografeert, is de kans groot dat de sluitertijd te lang is om een ​​scherpe foto te maken terwijl je je camera in je handen houdt. Het geeft je ook de mogelijkheid om te spelen met lange sluitertijden. Zet je camera op het statief, kadreer de foto en maak je klaar om de foto te maken. Ik gebruik de veelgeprezen Vanguard Alta Pro ($ 150).

Afbeelding

Door gewoon op de ontspanknop te drukken, kan je camera voldoende bewegen om de opname te beïnvloeden. U moet een externe trigger of de zelfontspanner van de camera gebruiken om de foto te maken. Ik gebruik normaal gesproken de zelfontspanner ingesteld op twee seconden; het is de eenvoudigere optie.

Andere tips en trucs

Jim Richardson, een fotograaf van National Geographic, heeft een fantastisch advies dat altijd in mijn hoofd opkomt als ik landschappen fotografeer: "Als je een betere fotograaf wilt zijn, ga dan voor interessantere spullen." Het is veel gemakkelijker om een ​​prachtige landschapsfoto te maken als het landschap adembenemend is; als je in een saai veld staat, heb je je werk voor de boeg. Ga naar geweldige locaties om geweldige landschapsfoto's te maken.

Afbeelding

Hier is nog een goed advies: "Niets meer dan tien mijl van een parkeerplaats is overgefotografeerd." Elk beroemd herkenningspunt waar je naartoe kunt rijden, zal vanuit elke hoek op elk moment van de dag zijn gefotografeerd door duizenden fotografen, goede en slechte. Een unieke foto maken van El Capitan in Yosemite is bijna onmogelijk. Ansel Adams was er als eerste. Zelfs als een locatie adembenemend is, vallen je landschapsfoto's niet op als ze overbelicht zijn.Probeer locaties te vinden die andere fotografen over het hoofd hebben gezien. Je lokale omgeving is een geweldige plek om te beginnen.

Om bij de beste locaties te komen, moet je vaak wandelen. Een stevig paar laarzen en een degelijke rugzak (ik gebruik er een van f-stop) kunnen het verschil maken. Professionele landschapsfotografen staan ​​regelmatig om 3 uur 's nachts op om voor zonsopgang naar een locatie te wandelen, of zelfs de nacht door te brengen in een tent, maar dat is over het algemeen overdreven.

Afbeelding

Landschapsfoto's worden gemaakt, niet genomen. Hoewel het gemakkelijk is om binnen een uur of twee een tiental geweldige portretten te maken, kan een enkele landschapsopname de hele dag duren. Je moet naar de locatie gaan, je camera instellen, de foto maken en naar huis gaan. Overhaast het proces niet.

Hoewel de meeste landschapsfoto's worden gemaakt met een groothoeklens, wees niet bang om te experimenteren. Ik gebruik normaal mijn groothoeklens van 17-40 mm, maar de onderstaande opname is gemaakt op ongeveer 120 mm.

Afbeelding

Maak veel testfoto's als je op locatie bent. Maak je geen zorgen dat je het de eerste keer goed doet. Maak een foto, kijk wat je wel en niet leuk vindt en pas vervolgens je camera aan.

De "beste" uren om landschapsfoto's te maken zijn de twee uur voor en twee uur na zonsopgang en zonsondergang. Dit zijn de gouden en blauwe uren. Ik hou er ook van om 's nachts te fotograferen. Je kunt op andere momenten van de dag fotograferen, maar het zonlicht is normaal gesproken feller, wat zorgt voor lelijkere foto's.

Speel wat met langere sluitertijden. Een sluitertijd tussen één en dertig seconden kan water, bomen en andere objecten die in het beeld bewegen wazig maken. Als het goed wordt gedaan, kan het een heel sereen beeld opleveren. De onderstaande opname is gemaakt met een lange sluitertijd en je kunt zien hoe het water dat tegen de kust breekt slechts een gladde witte waas is. De testopnames die ik heb met snellere sluitertijden zijn veel minder interessant.

Afbeelding

Om overdag lange sluitertijden te krijgen, moet je een filter met neutrale dichtheid gebruiken. Dit zijn in wezen zonnebrillen voor je lens; ze blokkeren wat licht van het bereiken van de camera, zodat u lange sluitertijden kunt maken.

Hoewel landschappen normaal gesproken over de natuur gaan, wees niet bang om mensen of door de mens gemaakte objecten in het frame te hebben. Ze kunnen een gevoel van schaal of een beetje spanning toevoegen.

Verwerkt met VSCO met a2 preset

Landschappen zijn een van de meest vergevingsgezinde onderwerpen om te fotograferen. Breek alle regels, ga volledig tegen mijn advies in en kijk waar je mee wegkomt. Een statief hebben en alle tijd van de wereld is geweldig, maar je kunt met 30 seconden en een smartphone prachtige foto's maken vanaf de kant van de weg. De foto hierboven is gemaakt met mijn iPhone 6S. Als je je DSLR hebt en geen statief bij de hand hebt, verhoog je de ISO en gebruik je een diafragma van f/8 of f/11.Probeer het eens.

Populair onderwerp