Welke Ethernet-kabel (Cat5, Cat5e, Cat6, Cat6a) moet ik gebruiken?

Inhoudsopgave:

Welke Ethernet-kabel (Cat5, Cat5e, Cat6, Cat6a) moet ik gebruiken?
Welke Ethernet-kabel (Cat5, Cat5e, Cat6, Cat6a) moet ik gebruiken?
Anonim

Naarmate het categorienummer hoger wordt, neemt ook de snelheid en Mhz van de draad toe. Dit is geen toeval, want elke categorie brengt strengere tests met zich mee voor het elimineren van overspraak (XT) en het toevoegen van isolatie tussen de draden.

Dit betekent niet dat je ervaringen hetzelfde zijn. Fysiek kun je Cat-5-kabel gebruiken voor snelheden van 1 Gb, en ik heb persoonlijk kabel gebruikt die langer is dan 100 meter, maar omdat de standaard er niet op is getest, heb je waarschijnlijk gemengde resultaten. Alleen omdat je een Cat-6-kabel hebt, wil nog niet zeggen dat je ook 1 Gb-netwerksnelheden hebt.Elke verbinding in uw netwerk moet de snelheid van 1 Gb ondersteunen en in sommige gevallen moet de verbinding in de software worden verteld om de beschikbare snelheid te gebruiken.

Categorie 5-kabel werd herzien en grotendeels vervangen door Categorie 5 Enhanced (Cat-5e) kabel die fysiek niets aan de kabel veranderde, maar in plaats daarvan strengere testnormen voor overspraak toepast.

Categorie 6 is herzien met Augmented Category 6 (Cat-6a) die tests bood voor 500 Mhz-communicatie (vergeleken met Cat-6's 250 Mhz). De hogere communicatiefrequentie elimineerde alien crosstalk (AXT), wat een groter bereik van 10 Gb/s mogelijk maakt.

Fysieke verschillen

Dus hoe elimineert een fysieke kabel interferentie en zorgt voor hogere snelheden? Het doet het door middel van draadverdraaiing en isolatie. Het draaien van kabels werd in 1881 uitgevonden door Alexander Graham Bell voor gebruik op telefoondraden die langs zijstroomleidingen liepen. Hij ontdekte dat door de kabel om de 3-4 elektriciteitspalen te draaien, de interferentie werd verminderd en het bereik werd vergroot.Twisted pair werd de basis voor alle Ethernet-kabels om interferentie tussen interne draden (XT) en externe draden (AXT) te elimineren.

Er zijn twee belangrijke fysieke verschillen tussen Cat-5- en Cat-6-kabels, het aantal wikkelingen per cm in de draad en de dikte van de mantel.

Afbeelding

De lengte van de kabeltwijning is niet gestandaardiseerd, maar doorgaans zijn er 1,5-2 twists per cm in Cat-5(e) en 2+ twists per cm in Cat-6. Binnen een enkele kabel heeft elk gekleurd paar ook verschillende twistlengtes op basis van priemgetallen, zodat geen twee twists ooit op één lijn liggen. Het aantal twists per paar is meestal uniek voor elke kabelfabrikant. Zoals je op de bovenstaande afbeelding kunt zien, hebben geen twee paren hetzelfde aantal wendingen per inch.

Veel Cat-6-kabels bevatten ook een nylon spline die overspraak helpt elimineren. Hoewel de spline niet vereist is in Cat-5-kabel, nemen sommige fabrikanten deze toch op.In Cat-6 kabel is de spline ook niet nodig zolang de kabel test volgens de norm. In de bovenstaande afbeelding is de Cat-5e-kabel de enige met een spline.

Terwijl de nylon spline overspraak in de draad helpt verminderen, beschermt de dikkere huls tegen near-end crosstalk (NEXT) en alien crosstalk (AXT), die beide vaker voorkomen naarmate de frequentie (Mhz) toeneemt. Op deze foto heeft de Cat-5e-kabel de dunste mantel, maar het was ook de enige met de nylon spline.

Afbeelding

Afgeschermd (STP) vs. Niet-afgeschermd (UTP)

Omdat alle Ethernet-kabels getwist zijn, gebruiken fabrikanten afscherming om de kabel verder te beschermen tegen interferentie. Niet-afgeschermde twisted pair kan gemakkelijk worden gebruikt voor kabels tussen uw computer en de muur, maar u wilt afgeschermde kabel gebruiken voor gebieden met veel interferentie en kabels buiten of binnen muren.

Afbeelding

Er zijn verschillende manieren om een ​​Ethernet-kabel af te schermen, maar meestal moet er een afscherming rond elk paar draden in de kabel worden geplaatst. Dit beschermt de paren intern tegen overspraak. Fabrikanten kunnen kabels verder beschermen tegen vreemde overspraak, maar UTP- of STP-kabels afschermen. Technisch gezien toont de bovenstaande afbeelding een afgeschermde STP-kabel (S/STP).

Afbeelding

Solid vs. Stranded

Massieve en gevlochten Ethernet-kabels verwijzen naar de werkelijke koperen geleider in de paren. Massieve kabel gebruikt een enkel stuk koper voor de elektrische geleider, terwijl gestrand een reeks koperen kabels gebruikt die in elkaar zijn gedraaid. Er zijn veel verschillende toepassingen voor elk type geleider, maar er zijn twee hoofdtoepassingen voor elk type dat u moet kennen.

Afbeelding

Gestrande kabel is flexibeler en moet worden gebruikt aan uw bureau of waar u de kabel vaak verplaatst.

Massieve kabel is niet zo flexibel, maar ook duurzamer, waardoor hij ideaal is voor permanente installaties, maar ook voor buiten en in muren.

Nu je weet welk type kabel je moet gebruiken, kun je onze gids bekijken voor het maken van je eigen Ethernet-kabel.

Populair onderwerp