Hoe de instellingen voor mapweergave in Windows aan te passen

Inhoudsopgave:

Hoe de instellingen voor mapweergave in Windows aan te passen
Hoe de instellingen voor mapweergave in Windows aan te passen
Anonim

U kunt het navigatievenster aanpassen door het menu "Beeld" te selecteren en vervolgens op het vervolgkeuzemenu "Navigatievenster" te klikken.

Afbeelding

Je hebt hier vier opties:

Afbeelding
  • Navigatievenster. Klik op deze optie om het paneel te verbergen of te tonen.
  • Uitvouwen om map te openen Als u door mappen navigeert met het rechterdeelvenster, blijft het navigatiedeelvenster standaard in de map op het hoogste niveau.Schakel deze optie in om het navigatiedeelvenster automatisch mappen te laten uitvouwen om de map die u momenteel bekijkt in het rechterdeelvenster weer te geven.
  • Toon alle mappen Deze optie verandert de manier waarop het navigatiedeelvenster behoorlijk dramatisch is georganiseerd, waarbij alle mappen op uw systeem in een enkele hiërarchie worden weergegeven met uw bureaublad als de bovenste map (getoond naar rechts). Als u deze optie inschakelt, worden ook het Configuratiescherm en de Prullenbak toegevoegd aan het Verkenner-venster.
  • Toon bibliotheken. Deze optie schakelt de oude Windows 7-bibliothekenfunctie in die enigszins verborgen was in recentere versies van Windows.

Vink een van deze opties aan of uit naar eigen inzicht.

Breid uw weergave uit met de voorbeeld- en detailvensters

De panelen Voorbeeld en Details verschijnen aan de rechterkant van het Verkenner-venster, maar u kunt er maar één tegelijk zichtbaar hebben. Klik op het tabblad "Beeld" op de knop "Voorbeeldvenster" om het voorbeeldvenster aan de rechterkant van het venster toe te voegen.

Afbeelding

Dit toont een voorbeeld voor bepaalde bestandstypen wanneer u erop klikt. Klik bijvoorbeeld op een afbeelding om een ​​voorbeeld aan de rechterkant te zien.

Afbeelding

Of je kunt een tekstbestand selecteren om de inhoud ervan te zien.

Afbeelding

Afgezien van afbeeldingen en tekstbestanden, hangt wat je kunt bekijken af ​​van de soorten apps die je hebt geïnstalleerd en of ze voorbeeldweergave ondersteunen. Microsoft Office-apps en de meeste PDF-lezers voegen bijvoorbeeld voorbeeldfunctionaliteit toe aan Verkenner.

Klik op de knop "Detailsvenster" om in plaats daarvan het detailvenster te bekijken. Wanneer u een bestand in de huidige map selecteert, toont het detailvenster specifieke metagegevens over het bestand. Deze gegevens veranderen afhankelijk van het type bestand dat u bekijkt, maar bevatten over het algemeen zaken als de naam, het type document, de gewijzigde of genomen datum, de grootte, enzovoort.Het is een subset van de informatie die u krijgt op het tabblad "Details" van een venster met bestandseigenschappen.

Afbeelding

En als je liever helemaal geen paneel aan de rechterkant hebt, klik dan gewoon op de paneelknop die momenteel actief is op het tabblad "Bekijken" om het paneel uit te schakelen.

Indelingsopties wijzigen

De sectie "Lay-out" van het tabblad Weergave van de Verkenner laat je kiezen uit verschillende opties voor hoe bestanden worden weergegeven in je huidige map, en werkt ongeveer zoals je zou verwachten van hun namen.

Afbeelding

Kies een van de vier pictogramlay-outs om pictogrammen in verschillende formaten weer te geven. Als u "Kleine pictogrammen" kiest, worden items weergegeven met het normale pictogram op basis van het bestandstype. Als u een van de andere drie formaten kiest, worden items weergegeven met miniatuurvoorbeelden van het daadwerkelijke bestand. Hieronder ziet u bijvoorbeeld de lay-out "Klein pictogram" aan de linkerkant.Afbeeldingsbestanden tonen het pictogram voor IrfanView, mijn favoriete afbeeldingsviewer. Aan de rechterkant toont de lay-out "Grote pictogrammen" miniaturen van de daadwerkelijke afbeeldingen.

Afbeelding Afbeelding

De lay-out "Lijst" is bijna niet te onderscheiden van de lay-out "Kleine pictogrammen". De lay-out "Details" presenteert ook items in een lijst, maar toont kolommen met informatie over verschillende eigenschappen van de items, zoals bestandstype, grootte, aanmaakdatum, enzovoort.

Afbeelding

U kunt op een kolomkop klikken om de items in de map op die kolom te sorteren. Als u bijvoorbeeld op de kolomkop "Datum gemaakt" klikt, wordt het bestand gesorteerd op de datum waarop het bestand is gemaakt. U kunt een tweede keer op de kolomkop klikken om de sorteervolgorde om te keren.

Afbeelding

Sleep kolomkoppen naar links en rechts om de volgorde van de kolommen te wijzigen.

Afbeelding

Sleep de randen tussen kolommen om het formaat te wijzigen.

Afbeelding

U kunt ook op de knop "Alle kolommen aanpassen zodat ze passen" op het tabblad "Beeld" klikken om de bestandsverkenner het formaat van alle kolommen in één keer te laten wijzigen en zijn best te doen om alle informatie weer te geven die het kan.

Afbeelding

Kolommen toevoegen of verwijderen in de detaillay-out

Bestandsverkenner biedt ook veel extra kolommen die niet standaard worden weergegeven wanneer u overschakelt naar de lay-out "Details". U kunt die extra kolommen beheren door op het vervolgkeuzemenu "Kolommen toevoegen" op het tabblad "Weergave" te klikken of door met de rechtermuisknop op een kolomkop te klikken.Selecteer een kolom in de lijst om deze aan toe te voegen of te verwijderen uit de Verkenner-weergave.

Afbeelding

En als de kolommen die rechts in het menu worden weergegeven niet genoeg voor u zijn, klikt u gewoon op de optie "Kolommen kiezen" onder aan de lijst om het venster "Details kiezen" te openen. Hier kunt u kiezen uit letterlijk honderden verschillende kolommen. Klik op het selectievakje van een kolom om deze toe te voegen aan Verkenner. Gebruik de knoppen "Omhoog" en "Omlaag" om te wijzigen waar de kolom in de lijst in dit venster wordt weergegeven. En u kunt zelfs een kolom selecteren en vervolgens de gewenste kolombreedte invoeren in het vak "Breedte van geselecteerde kolom (in pixels)". Natuurlijk, zelfs als u een breedte opneemt, kunt u de grootte van de kolom altijd wijzigen in Verkenner nadat u deze hebt toegevoegd.

Afbeelding

Sorteer de inhoud van een venster

Als u de detaillay-out gebruikt, is de eenvoudigste manier om te sorteren door op kolomkoppen te klikken zoals we eerder hebben beschreven.Maar u kunt items ook sorteren als u andere lay-outs gebruikt, zoals pictogrammen of lijsten. Klik gewoon op het vervolgkeuzemenu "Sorteren op" op het tabblad "Beeld" en kies een van de opties daar om het venster dienovereenkomstig te sorteren. In het menu kunt u ook een oplopende of aflopende volgorde kiezen voor uw sortering.

Afbeelding

Merk op dat er ook een optie "Kies kolommen" is in het vervolgkeuzemenu. Hiermee kunt u kiezen uit dezelfde kolommen die u zou krijgen met de optie "Kolommen toevoegen" en in feite voegt u kolommen toe als u zich in de detaillay-out bevindt. Door het in het menu "Sorteren op" aan te bieden, kunt u snel extra opties toevoegen die u kunt gebruiken om uw items te sorteren.

Groepeer de inhoud van een venster

Het groeperen van de inhoud van een venster lijkt op het toevoegen van een tweede sorteerlaag. U kunt items in een map groeperen op een van dezelfde kolomkoppen die File Explorer biedt en vervolgens kunt u sorteren met behulp van andere criteria.

Hier is een voorbeeld. Stel dat u een map met achtergrondafbeeldingen had en deze wilde groeperen op basis van de afmetingen van de afbeelding, zodat u gemakkelijk kon zien welke afbeeldingen goed waren voor monitoren van bepaalde afmetingen. U klikt gewoon op het vervolgkeuzemenu 'Groeperen op' op het tabblad 'Weergave' en kiest u de optie 'Afmetingen'. Merk op dat in de vervolgkeuzelijst dezelfde opties staan ​​als wanneer u kolommen toevoegt en dat u op "Kies kolommen" kunt klikken om nog meer te openen.

Afbeelding

Hierdoor worden alle afbeeldingen met vergelijkbare afmetingen gegroepeerd in uw Verkenner-venster. Als je een lange lijst hebt om door te bladeren, kun je op de pijl links van elke groep klikken om de groep samen te vouwen of uit te vouwen en dingen gemakkelijker te maken om door te bladeren.

Afbeelding

Nu kunt u de items in de map ook op andere criteria sorteren terwijl u uw groepering intact houdt. Stel dat u uw artikelen nu bijvoorbeeld op maat hebt gesorteerd. Zoals je kunt zien, blijft de groepering bestaan, maar binnen elke groep worden items gesorteerd op basis van hun bestandsgrootte.

Afbeelding

Dit opent allerlei mogelijkheden. Als u bijvoorbeeld met een grote reeks foto's werkt, kunt u ze groeperen op wanneer of waar de foto is gemaakt en ze vervolgens alfabetisch sorteren. Of als u met iets als Word-documenten werkt, kunt u ze groeperen op wie ze heeft gemaakt en ze vervolgens sorteren op datum.

Gebruik selectievakjes om items te selecteren

Als je het niet leuk vindt om de Shift-toets ingedrukt te houden om een ​​reeks items te selecteren of de Ctrl-toets om items één voor één aan je selectie toe te voegen, heeft Verkenner een andere optie voor je. Selecteer in het menu "Beeld" de optie "Item selectievakjes".

Afbeelding

Als je nu met je muis naar een item wijst, verschijnt er een selectievakje aan de linkerkant. Klik gewoon op het selectievakje om het item aan uw selectie toe te voegen - er zijn geen speciale toetsen vereist.

Afbeelding

Je zult ook merken dat er nu een extra selectievakje is aan de linkerkant van de kolomkoppen waarmee je snel alle items in een map kunt selecteren.

Afbeelding

Configureer extra map en zoekopties

Er zijn ook een aantal extra mapopties voor u beschikbaar. Klik op het tabblad "Weergave" op de knop "Opties" en selecteer vervolgens "Map- en zoekopties wijzigen".

Afbeelding

Je vindt hier allerlei goodies, zoals wijzigen of File Explorer verborgen en systeemmappen toont, bestandsextensies op bestandsnamen toont of verbergt, en nog veel meer. We hebben al tot in detail onderzocht hoe u mapopties in Windows 10 kunt configureren, dus we verwijzen u daarheen en u kunt alles lezen over wat er nog meer voor u beschikbaar is.

Populair onderwerp