Hoe u Windows beter kunt laten werken op beeldschermen met hoge DPI en wazige lettertypen kunt herstellen

Inhoudsopgave:

Hoe u Windows beter kunt laten werken op beeldschermen met hoge DPI en wazige lettertypen kunt herstellen
Hoe u Windows beter kunt laten werken op beeldschermen met hoge DPI en wazige lettertypen kunt herstellen
Anonim

Schaling van systeem-DPI overschrijven voor een toepassing met wazige lettertypen

Sommige desktop-applicaties van derden hebben wazige lettertypen en zien er slecht uit als je DPI-schaling inschakelt. Dit komt omdat Windows ze gewoon opblaast om groter te lijken - het is alsof je inzoomt op een afbeelding. De afbeelding zou groter en leesbaarder lijken, maar vager.

Theoretisch is dit alleen van toepassing op "oudere" applicaties die zich niet bewust zijn van DPI-schaling. In de praktijk geldt dit probleem nog steeds voor veel gangbare desktop-applicaties, waaronder Steam.

Om dit probleem op te lossen, kunt u uw DPI-schaalinstellingen aanpassen voor een individuele toepassing die niet goed werkt. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op de snelkoppeling van de bureaubladtoepassing en selecteer Eigenschappen. Als de toepassing zich op de taakbalk bevindt, klikt u met de rechtermuisknop op het taakbalkpictogram, klikt u met de rechtermuisknop op de naam van de toepassing en selecteert u Eigenschappen.

Afbeelding
Afbeelding

Klik op het tabblad "Compatibiliteit" en vink de optie "Hoog DPI-schaalgedrag overschrijven" aan.

Afbeelding
Afbeelding

Je moet ook een van de drie hoge DPI-schaalopties kiezen in de vervolgkeuzelijst. Dit is wat ze doen:

  • Applicatie: Windows laat de applicatie met rust. Hierdoor wordt de DPI-schaling voor de toepassing volledig uitgeschakeld en ziet deze er klein uit, maar niet wazig. Deze optie stond voorheen bekend als "Schaalweergave uitschakelen bij hoge DPI-instellingen", en doet hetzelfde.
  • Systeem: Windows zal zijn normale gedrag gebruiken. Toepassingen die de DPI-instellingen van het systeem niet respecteren, worden "bitmap uitgerekt" om groter te lijken, zodat ze gemakkelijker leesbaar zijn, maar zullen er vaak wazig uitzien. Dit is het standaardgedrag.
  • Systeem (verbeterd): Windows zal applicaties op een intelligentere manier schalen. Deze optie resulteert in scherpe tekst en enkele andere elementen in toepassingen die normaal wazig zouden lijken bij normale systeemschaling. In de Creators Update werkt dit alleen met GDI-gebaseerde applicaties. Deze nieuwe functie is de reden waarom Apparaatbeheer en andere systeemtools eindelijk geen wazige tekst hebben in de Creators Update.

Na het kiezen van de gewenste optie, klik op "OK". U moet de toepassing sluiten als deze actief is en opnieuw starten om uw wijzigingen door te voeren.

Als u niet zeker weet welke optie u wilt gebruiken, bijvoorbeeld als u niet zeker weet of de ontwikkelaar GDI (de Windows Graphical Device Interface) heeft gebruikt voor een desktoptoepassing, kunt u verschillende instellingen proberen. Sluit het programma en open het opnieuw nadat u uw instellingen hebt gewijzigd om te zien wat het beste werkt voor die toepassing.

Voor Steam werkt de "System (Enhanced)"-schaal bijvoorbeeld niet goed. Stoom zal wazig lijken, zelfs als u deze optie selecteert. U moet kiezen tussen "Toepassing"-schaling waardoor Steam scherp maar klein lijkt, of de standaard "Systeem"-schaling waardoor Steam groot maar wazig lijkt.

Afbeelding
Afbeelding

De nieuwe Universal-apps van Windows 10, beschikbaar in de Windows Store, schalen mooi op grotere schermen met een hoge DPI. Maar weinig ontwikkelaars hebben het applicatieplatform van Microsoft omarmd en Microsoft worstelt nog steeds met het naar de toekomst slepen van al die oude desktopapplicaties, waaronder veel desktopapplicaties die in Windows zelf zijn ingebouwd. Dit zou in de loop van de tijd moeten blijven verbeteren naarmate ontwikkelaars hun applicaties updaten en Microsoft de high-DPI-ondersteuning voor desktopapplicaties in Windows verbetert.

Populair onderwerp