De verschillen tussen schroeven, bouten en spijkers (en wanneer je ze elk moet gebruiken)

Inhoudsopgave:

De verschillen tussen schroeven, bouten en spijkers (en wanneer je ze elk moet gebruiken)
De verschillen tussen schroeven, bouten en spijkers (en wanneer je ze elk moet gebruiken)
Anonim

Het is vrij eenvoudig om het verschil te zien tussen een spijker en een schroef, omdat de schacht van een spijker glad is en geen schroefdraad heeft. Schroeven en bouten lijken enigszins op elkaar, aangezien beide schroefdraad hebben.

Een goede vuistregel is dat de meeste schroeven puntige uiteinden hebben, terwijl de meeste bouten platte uiteinden hebben, hoewel dat geen vaste regel is, aangezien bouten ook puntige uiteinden kunnen hebben en schroeven platte uiteinden.

Afbeelding
Afbeelding

Schroeven met puntige uiteinden zijn bedoeld om in materialen te worden gedreven die nog geen schroefdraadgaten hebben. Dit soort schroeven kunnen dus in een massief materiaal (zoals hout) steken en er gemakkelijker in draaien, terwijl een schroef met een plat uiteinde bedoeld is om in een voorgetapt gat te worden gedreven met schroefdraad die overeenkomt met de eigen schroefdraad van de schroef.

Schroeven hebben normaal gesproken ook een soort van gevormde holte bovenop de kop (ook wel voorziening genoemd) waarmee je ze met een schroevendraaier of een boormachine in een materiaal kunt drijven. Bouten hebben deze holtes meestal niet en hebben in plaats daarvan koppen die zijn gevormd om een moersleutel of dopsleutel op te nemen.

Afbeelding
Afbeelding

Bouten zijn ook gemaakt om een of andere moer te begeleiden om iets bij elkaar te houden. In deze gevallen is er meestal geen gat met schroefdraad, maar eerder een gat zonder schroefdraad dat groot genoeg is zodat de bout er gemakkelijk helemaal doorheen kan schuiven.

Bouten kunnen echter ook in een draadgat worden geschroefd om iets vast te zetten zonder dat er een moer nodig is, zoals een klepdekselbout die het klepdeksel aan de rest van de motor van een auto bevestigt.

Wanneer je nagels moet gebruiken

Afbeelding
Afbeelding

Nagels worden meestal gebruikt in lichte constructies. Dingen zoals dakshingles, deur- en raambekleding en kozijnen zijn geweldige voorbeelden, omdat de bevestigingsmiddelen niet veel houdkracht nodig hebben.

Daarom zijn spijkers ook een stuk gemakkelijker en sneller in het materiaal te slaan, vooral als je een schiethamer gebruikt die al het harde werk voor je doet. Bovendien zijn ze goedkoper dan schroeven.

Hoewel spijkers niet per se sterker zijn dan schroeven, zijn ze op zijn minst een beetje meer vergevingsgezind - ze kunnen heen en weer buigen zonder meteen te breken, terwijl een schroef die wordt blootgesteld aan dezelfde soort buigkracht waarschijnlijk zou zijn snap.

Wanneer u schroeven moet gebruiken

Afbeelding
Afbeelding

Als je wat meer houdkracht nodig hebt dan spijkers bieden, zijn schroeven meestal de beste keuze, omdat de schroefdraden kunnen vastgrijpen aan elk materiaal waar je in schroeft. Je zult ze veel zien in houtbewerking, maar ook in lichte tot middelgrote constructies. Je kunt ze ook overal in huis gebruiken om planken, spiegels en kasten te monteren.

Schroeven zijn ook het meest voorkomende type bevestigingsmiddel en ze kunnen met allerlei materialen worden gebruikt. Daarom zijn er zoveel verschillende soorten schroeven, zoals dekschroeven, gipsplaatschroeven, plaatschroeven, houtschroeven, en meer.

Hoewel schroeven veel houdkracht hebben, worden ze niet aanbevolen voor echt zware constructies waarbij de bevestigingsmiddelen zwaar worden belast. Dit is waar bouten binnenkomen.

Wanneer u bouten moet gebruiken

Afbeelding
Afbeelding

Het is het beste om bouten te gebruiken wanneer de bevestiger onder een aanzienlijke hoeveelheid gewichtsbelasting staat, of bij elk project waarbij u grote stukken hout of ander materiaal gebruikt. Dus voor projecten zoals het bouwen van een veranda of het bevestigen van een hangende schommel onder die veranda zullen op bepaalde locaties bouten nodig zijn.

Dit komt omdat bouten in veel grotere maten verkrijgbaar zijn dan schroeven, dus ze zijn geweldig om grotere stukken hout aan elkaar te bevestigen en kunnen indien nodig veel meer gewicht aan. Bovendien betekent het feit dat u een moer op het andere uiteinde van de bout kunt schroeven, dat u bouten kunt vastdraaien en materialen veel steviger aan elkaar kunt bevestigen dan met schroeven. Zoals hierboven afgebeeld, kunnen een moer en bout twee delen samenknijpen die u wilt verbinden.

Als je twijfelt, vertrouw dan op je gevoel (of vraag om hulp)

Afbeelding
Afbeelding

Als je niet zeker weet welk type bevestigingsmiddel je voor een project moet gebruiken en bang bent dat schroeven het misschien niet zo goed volhouden, dan heb je waarschijnlijk gelijk: het is misschien beter om in plaats daarvan bouten te gebruiken.

Wees echter nooit bang om hulp te vragen als je ergens echt niet zeker van bent, of het nu in de bouwmarkt is of een vriend die in de bouw werkt. Ze kunnen u gemakkelijk in de goede richting leiden en u vertellen welke bevestigingsmiddelen het beste zijn voor uw project.

Populair onderwerp