HDMI vs DisplayPort vs DVI: welke poort wilt u op uw nieuwe computer?

Inhoudsopgave:

HDMI vs DisplayPort vs DVI: welke poort wilt u op uw nieuwe computer?
HDMI vs DisplayPort vs DVI: welke poort wilt u op uw nieuwe computer?
Anonim

De standaard bestaat al sinds het begin van de jaren 2000, maar het bepalen van de mogelijkheden is een beetje lastig, omdat het zoveel revisies heeft ondergaan. De nieuwste release is HDMI 2.1, die een verbluffende 10K-resolutie (meer dan 10.000 pixels breed) bij 120 hertz ondersteunt. Maar versie 2.1 begint net te verschijnen in consumentenelektronica; de nieuwste laptops met HDMI-poorten zullen waarschijnlijk uitkomen bij versie 2.0b, die 4K-video ondersteunt met 60 frames per seconde met hoog dynamisch bereik (HDR).

HDMI's grootste voordeel ten opzichte van de oudere DVI-standaard is dat het ook een audiosignaal draagt, waardoor gebruikers met een enkele kabel kunnen worden aangesloten op een tv (of een monitor met ingebouwde luidsprekers). Dit is geweldig voor tv's, maar de meeste monitoren hebben nog steeds geen geïntegreerde luidsprekers, dus je zult ook een meer conventionele hoofdtelefoonaansluiting moeten gebruiken of gewoon een groot deel van de tijd op de ingebouwde luidsprekers van je laptop moeten vertrouwen.

Afbeelding
Afbeelding

HDMI wordt geleverd in drie primaire verbindingsformaten: standaard, "Mini" en "Micro", die steeds kleiner worden. De Mini- en Micro-aansluitingen zijn populair bij kleinere draagbare elektronica, maar als uw laptop een HDMI-poort heeft, gebruikt deze waarschijnlijk de volledige versie. Dit, in combinatie met een breed scala aan compatibele monitoren en televisies, maakt HDMI voor de meeste gebruikers de handigste externe weergaveoptie.

DisplayPort

DisplayPort is een beetje nieuwer dan HDMI, hoewel het ook een eigen systeem is. De pluggen van volledige grootte zien er hetzelfde uit, maar DisplayPort gebruikt een asymmetrisch ontwerp met inkepingen versus het gelijke trapezium van HDMI.

Afbeelding
Afbeelding

Als concurrerende standaarden delen ze veel functies in hun verschillende incarnaties. DisplayPort kan ook audiosignalen over een enkele kabel vervoeren, en de nieuwste versie ondersteunt een resolutie tot 8K bij 60 hertz met een hoog dynamisch bereik. De volgende versie wordt later dit jaar verwacht.

Degenen die met monitoren van professionele kwaliteit werken, hebben misschien een heel bijzondere reden om DisplayPort te verkiezen: het ondersteunt een unieke functie die daisy chaining wordt genoemd. Hierdoor kunnen gebruikers een DisplayPort-kabel aansluiten op een enkele monitor, vervolgens een andere van de eerste monitor op een tweede monitor, dan een derde, enzovoort. Hiermee kan een laptop of desktop een opstelling met meerdere schermen gebruiken zonder dat meerdere kabels op de broncomputer hoeven te worden aangesloten. Helaas is ondersteuning voor deze functie vrij zeldzaam en wordt deze meestal alleen gevonden op geavanceerde monitoren.

Afbeelding
Afbeelding

DisplayPort-stekkers zijn er in de grote "gekerfde" variant en ook in een mini-variant, die voor het eerst werd gebruikt met Apple-laptops. In tegenstelling tot de kleinere HDMI-stekkers, zijn Mini DisplayPort-aansluitingen vrij gebruikelijk op high-end machines. De kleinere stekker biedt computerfabrikanten meer flexibiliteit, maar het betekent ook dat eindgebruikers een speciale mini-naar-standaardkabel of een adapter nodig hebben.

DVI

Digital Visual Interface is de oudste van deze standaarden en verscheen voor het eerst in 1999, maar het is nog steeds aanwezig op voldoende monitoren dat het tegenwoordig soms zelfs op nieuwe laptops en grafische desktopkaarten wordt gebruikt. De oudere technologie van DVI geeft het meer beperkingen dan HDMI of DisplayPort. Het maakt ook gebruik van een veel groter plugontwerp zonder zelfvergrendelend mechanisme en vereist dat de gebruiker de kabel inschroeft voor veilig langdurig gebruik.

Afbeelding
Afbeelding

De originele single-link DVI wordt zelden meer gebruikt: als je laptop een DVI-aansluiting heeft, gebruikt hij vrijwel zeker DVI Dual Link, met een maximale output van 60 hertz van 2560×1600. Dit maakt DVI incompatibel met nieuwere 4K-schermen (hoewel de standaard technisch gezien het hogere aantal pixels aankan met een lagere 33 frames per seconde). Sommige professionele grafische kaarten hebben DVI-D-poorten die audio kunnen uitvoeren die compatibel is met een HDMI-adapter, maar de overgrote meerderheid van de DVI-poorten is beperkt tot alleen video-mogelijkheden.

Als visuele standaard is DVI op zijn retour. Als u op zoek bent naar een nieuwe laptop of een nieuwe computer bouwt, moet u een DVI-poort alleen als essentieel beschouwen als u deze nodig hebt om verbinding te maken met een oudere (maar nog steeds hoogwaardige) monitor. Zelfs dan is het vrij eenvoudig om DVI-adapters te vinden voor zowel HDMI als DisplayPort.

U kunt adapters gebruiken, maar deze kunnen problemen veroorzaken

Er is een verscheidenheid aan adapters beschikbaar voor het beheren van verschillende verbindingen en kabels, van en naar min of meer alle hierboven genoemde stekkers en standaarden. Dus het zou geen onoverkomelijke uitdaging moeten zijn om een soort video van je laptop of desktop naar een scherm te krijgen. Vanwege de complexiteit van het overzetten van video en audio van de ene standaard naar de andere, kunnen deze echter problemen veroorzaken. Het converteren van het digitale signaal tussen standaarden betekent meestal dat de laagste maximale resolutie en verversingssnelheid tussen beide wordt gebruikt, en audio met één kabel kan al dan niet beschikbaar zijn.

Afbeelding
Afbeelding

Bovendien kan het converteren van het digitale videosignaal de versleuteling van HDCP-inhoud verbreken, waardoor sommige videobronnen gedwongen worden om in lage resolutie-modus of helemaal niet weer te geven. (Hier is een inleiding over HDCP en de hoofdpijn die het kan veroorzaken bij het proberen om high-definition video te bekijken.) Om deze reden is het altijd het beste om, indien mogelijk, hetzelfde type kabel en verbinding voor uw computer en uw beeldscherm te gebruiken.

USB Type-C

Afbeelding
Afbeelding

Sommige nieuwe, hoogwaardige of vooral kleine machines beginnen te vertrouwen op de Thunderbolt-standaard, die kan werken op een flexibele USB Type-C-connector voor video-uitgang, audio, gegevens en stroom, allemaal tegelijk. Deze multifunctionele poorten zijn nog steeds zeldzaam op monitoren, maar de flexibiliteit die ze bieden, maakt ze behoorlijk populair op laptops en tablets. Helaas is voor het gebruik van een met de meeste monitoren en televisies op dit moment nog een andere adapter nodig.

Populair onderwerp