Acht geavanceerde RetroArch-functies die retro-gaming weer geweldig maken

Inhoudsopgave:

Acht geavanceerde RetroArch-functies die retro-gaming weer geweldig maken
Acht geavanceerde RetroArch-functies die retro-gaming weer geweldig maken
Anonim

Ga vervolgens naar "Input", gevolgd door "Input Hotkey Binds". Hier ziet u dat de sneltoets voor terugspoelen "r" is, maar u kunt ook een joystickknop instellen voor terugspoelen. Start nu een spel en begin de actie terug te spoelen! We ontdekten dat dit werkte met sommige kernen (zoals SNES), maar niet met andere (zoals de indiegame Cave Story). Uw kilometerstand kan variëren van kern tot kern.

Wijs de RGUI-knop toe om toegang te krijgen tot meer functies

Veel van de beste RetroArch-functies zijn verborgen in een menu dat moeilijk toegankelijk is. Om er te komen, moet u een "RGUI-knop" configureren. Dit brengt de RetroArch-interface tijdens het spelen naar voren, waardoor je functies zoals opslagstatus en shaders kunt gebruiken (die niet beschikbaar zijn in een ander instellingenmenu).

Als je een Xbox-controller gebruikt (sterk aanbevolen voor RetroArch), kan de grote Xbox-knop deze GUI in Windows 10 activeren, zolang je de Windows 10 Game Bar uitschakelt om dingen te monopoliseren. Open hiervoor RetroArch en druk vervolgens op "Windows" en "B" om de Windows-spelbalk te activeren. Dit werkt mogelijk niet in de modus voor volledig scherm.

Afbeelding
Afbeelding

Klik op het tandwielpictogram om de instellingen te openen en zorg ervoor dat "Open spelbalk met Xbox-knop op een controller" is uitgeschakeld.

Afbeelding
Afbeelding

Als dat niet is aangevinkt, zal het klikken op de Xbox-knop nu de RGUI oproepen tijdens het spelen.

Als je geen Xbox-controller gebruikt, kun je de RGUI-knop zelf toewijzen. Ga in RetroArch naar "Input" en vervolgens naar "Input Hotkey Binds". Ga naar "Menu wisselen Gamepad-combo".

Afbeelding
Afbeelding

Hier kunt u een vooraf gedefinieerde combinatie van knoppen kiezen om de RGUI te openen. Het is niet zo gestroomlijnd als een enkele druk op de knop, maar het klaart de klus en het is onwaarschijnlijk dat het per ongeluk wordt geactiveerd. (We zullen in dit artikel meer vertellen over wat dit RGUI-menu kan doen.)

Sla je staat op en laad hem in elk spel

Sommige oudere games bieden geen besparing, wat niet leuk is als je naar bed wilt gaan of je werk een tijdje wilt doen. Gelukkig maakt RetroArch het gemakkelijk om toestanden op te slaan en te laden, zodat je verder kunt spelen vanaf waar je was gebleven. Om deze functie te gebruiken, start u de RGUI tijdens het spelen. Je ziet de optie om je staat op te slaan en te laden.

Afbeelding
Afbeelding

Als je onderweg een paar verschillende saves wilt hebben, kun je ook de huidige opslaglocatie wijzigen.

Configureer uw gamepad voor elk systeem anders

Wanneer u uw gamepad configureert, zijn die sleutelbindingen van toepassing op elke kern op uw systeem. Maar dat betekent dat sommige configuraties misschien niet goed "voelen". Als je verschillende bedieningselementen voor elke kern wilt, is er een manier om dat te doen begraven in de RGUI.

Start een game met de kern die je wilt configureren, trek de RGUI omhoog, scrol omlaag en selecteer 'Controls'.

Afbeelding
Afbeelding

Dit kan een beetje verwarrend zijn. In plaats van te configureren welke toets of knop uw apparaten activeren welke knoppen in de emulator, configureert u welke knoppen op de virtuele RetroPad, die u eerder hebt geconfigureerd, overeenkomen met knoppen in de emulator. Dit lijkt misschien ingewikkeld, maar het proces maakt het gemakkelijk om over te schakelen van het toetsenbord naar een joystick, of van de ene joystick naar de andere, zonder je aangepaste per-core instellingen te verknoeien.

Bedien Nintendo DS-spellen volledig met je gamepad

Over een verwante opmerking, zou je kunnen denken dat er geen manier is om Nintendo DS-spellen te spelen zonder een aanraakscherm, of op zijn minst door een muis aan te sluiten. Maar je hebt het mis! Je kunt een van de analoge sticks op je gamecontroller instellen om het onderste scherm te bedienen. Laad een DS-game en activeer vervolgens de RGUI. Ga naar "Opties", en je ziet een optie om een muisaanwijzer in te schakelen.

Afbeelding
Afbeelding

Onder die optie kun je configureren welke analoge stick deze virtuele stylus bestuurt, en configureren hoe deze omgaat. Klikken wordt standaard afgehandeld door de rechter trigger, die de DS anders niet gebruikt. Met deze functie kun je DS-games zonder veel problemen vanaf de bank spelen, hoewel het voor sommige games duidelijk beter werkt dan voor andere.

Krijg die authentieke retro-look met RetroArch's Shaders

Retro-games zijn niet ontworpen om er goed uit te zien op een plat HDTV-scherm. Ze zijn ontworpen met CRT-televisies en monitoren in gedachten. Als je een van die beesten niet wilt uitgraven, kun je met RetroArch de ervaring enigszins simuleren. Het wordt een shader genoemd en het voegt artefacten toe die de ervaring van het spelen van een retro-game authentieker maken. U kunt dit bijvoorbeeld omdraaien:

Afbeelding
Afbeelding

Hierin:

Afbeelding
Afbeelding

Het is moeilijk vast te leggen in een stilstaand beeld, maar door die virtuele scanlijnen voelt alles veel vloeiender in beweging. En dit instellen is eenvoudig. Druk tijdens het spelen van een game op de RGUI-knop en klik vervolgens op "Shaders". Selecteer "Laad Shader Preset", blader door totdat je een shader vindt die je leuk vindt.

Afbeelding
Afbeelding

Er zijn hier tientallen shaders om uit te proberen, waarvan sommige behoorlijk onstabiel zijn, tenzij je een krachtige grafische kaart hebt. We raden u aan eerst door de map "shaders_cg" te bladeren en alleen naar de map "shaders_glsl" te kijken als u geen van de "cg"-shaders goed kunt laten werken. De arcering hierboven is "crt-hylian", wat we een goede balans vinden tussen prestatie en schoonheid, maar voel je vrij om de collectie te verkennen totdat je iets vindt waar je van houdt.

Cheat zoals de cheater die je bent

Zijn opgeslagen toestanden en re altime terugspoelen niet genoeg om je vaardigheidstekort te compenseren? Overweeg bedrog! RetroArch biedt ingebouwde ondersteuning voor het repliceren van de Game Genie van de legende, waarvan je je misschien herinnert dat je er op de lagere school over hoorde. Nog beter, je kunt alle cheats voor je favoriete systemen in één keer downloaden.

Ga eerst naar het gedeelte "Online Updater" van de RetroArch-instellingen. Ga naar "Cheats bijwerken" en selecteer de zip voor elk systeem waarop je wilt vals spelen. Hiermee worden alle cheats voor alle games op dat systeem gedownload. (Serieus.)

Start nu een willekeurig ROM en activeer de RGUI. Ga naar "Cheats", dan "Cheat File Load" en blader tot je de game vindt die je aan het spelen bent.

Afbeelding
Afbeelding

Blader door de collectie, jij vuile bedrieger, en wissel dan degene die je wilt gebruiken. Zorg ervoor dat je ook "Cheat Changes toepassen" selecteert.

Afbeelding
Afbeelding

Het kan ook zijn dat je het spel moet resetten voordat de cheats van toepassing zijn. Hier is enig bewijs dat valsspelen werkt:

Afbeelding
Afbeelding

Ik heb die paddenstoelen niet verdiend. Ik heb ze gestolen. Ik heb mijn voorouders te schande gemaakt.

Download kunstminiaturen voor al je games

Bladeren door een grote ROM-verzameling kan lastig zijn als je geen visuele referentie hebt. Gelukkig biedt RetroArch een ingebouwde thumbnail-downloader. Ga naar "Online Updater" en vervolgens "Miniaturen downloaden". U kunt elk systeem selecteren.

Afbeelding
Afbeelding

Thumbs worden automatisch gedownload en ze zien er geweldig uit.

Afbeelding
Afbeelding

Standaard wordt het titelscherm van het spel weergegeven. Als je liever de box-art of een willekeurige screenshot wilt, ga dan naar het gedeelte "Interface" van de instellingen. U vindt daar de optie om "Miniaturen" in te schakelen:

Afbeelding
Afbeelding

Ik geef zelf de voorkeur aan boxart, maar gebruik wat je maar wilt!

Populair onderwerp