Wat is ReFS (het veerkrachtige bestandssysteem) op Windows?

Inhoudsopgave:

Wat is ReFS (het veerkrachtige bestandssysteem) op Windows?
Wat is ReFS (het veerkrachtige bestandssysteem) op Windows?
Anonim

Als ReFS beschadigde gegevens detecteert en geen alternatieve kopie heeft waaruit het kan worden hersteld, kan het bestandssysteem de beschadigde gegevens onmiddellijk van de schijf verwijderen. U hoeft uw systeem niet opnieuw op te starten of de schijf offline te halen, zoals NTFS doet.

ReFS controleert niet alleen bestanden op corruptie bij het lezen en schrijven ervan. Een geautomatiseerde scanner voor gegevensintegriteit controleert regelmatig alle bestanden op de schijf om ook gegevenscorruptie te identificeren en op te lossen. Het is een automatisch corrigerend bestandssysteem. U hoeft chkdsk helemaal niet te gebruiken.

Het nieuwe bestandssysteem is ook op andere manieren bestand tegen gegevenscorruptie. Wanneer u bijvoorbeeld de metagegevens van een bestand bijwerkt, bijvoorbeeld de bestandsnaam, zal het NTFS-bestandssysteem de metagegevens van het bestand rechtstreeks wijzigen. Als uw computer uitv alt of de stroom uitv alt tijdens dit proces, kan er sprake zijn van gegevensbeschadiging. Wanneer u de metadata van een bestand bijwerkt, maakt het ReFS-bestandssysteem een nieuwe kopie van de metadata. ReFS wijst het bestand pas naar de nieuwe metadata nadat de nieuwe metadata is geschreven. Er is geen risico dat de metagegevens van het bestand beschadigd raken. Dit staat bekend als "copy-on-write". Copy-on-write is ook beschikbaar op andere moderne bestandssystemen, zoals ZFS en BtrFS op Linux, evenals het nieuwe APFS-bestandssysteem van Apple.

ReFS laat enkele oude NTFS-beperkingen vallen

ReFS is moderner dan NTFS en ondersteunt veel grotere volumes en langere bestandsnamen. Op de lange termijn zijn dit belangrijke verbeteringen.

Op een NTFS-bestandssysteem zijn bestandspaden beperkt tot 255 tekens. Met ReFS kan een bestandsnaam maximaal 32768 tekens lang zijn. Met Windows 10 kunt u deze limiet voor korte tekens nu uitschakelen voor NTFS-bestandssystemen, maar deze is altijd uitgeschakeld op ReFS-volumes.

ReFS negeert ook de DOS-stijl 8.3 bestandsnamen. Op een NTFS-volume hebt u nog steeds toegang tot C:\Program Files\ op C:\PROGRA~1\ voor compatibiliteitsdoeleinden met oude software. Deze oude bestandsnamen zijn verdwenen op ReFS.

NTFS heeft een theoretische maximale volumegrootte van 16 exabytes, terwijl ReFS een theoretische maximale volumegrootte heeft van 262144 exabytes. Dat maakt op dit moment niet veel uit, maar ooit zal het gebeuren.

ReFS kan soms sneller zijn

ReFS is niet alleen ontworpen om alle prestaties via NTFS te verbeteren. In plaats daarvan richt Microsoft zich op een paar belangrijke optimalisaties die ervoor zorgen dat ReFS in bepaalde gevallen veel beter presteert.

Bij gebruik met opslagruimten ondersteunt ReFS bijvoorbeeld "re altime tier-optimalisatie". U kunt een schijfpool hebben met zowel schijven die zijn geoptimaliseerd voor prestaties als schijven die zijn geoptimaliseerd voor capaciteit. ReFS schrijft altijd naar de schijven in de prestatielaag, waardoor de prestaties worden gemaximaliseerd. Op de achtergrond verplaatst ReFS automatisch grote hoeveelheden gegevens naar de langzamere schijven voor langdurige opslag.

Op Windows Server 2016 heeft Microsoft ReFS verbeterd om betere prestaties te bieden met bepaalde functies van virtuele machines. Microsoft's eigen Hyper-V virtuele-machinesoftware maakt hiervan gebruik (en in theorie zou andere virtuele-machinesoftware ze kunnen ondersteunen als ze dat zouden willen).

ReFS ondersteunt bijvoorbeeld het klonen van blokken, wat het klonen van virtuele machines en het samenvoegen van controlepunten versnelt. Om een gekloonde kopie van een virtuele machine te maken, hoeft ReFS alleen een nieuwe kopie van metadata op de schijf te maken en deze naar bestaande gegevens op de schijf te verwijzen. Dat komt omdat met ReFS meerdere bestanden kunnen verwijzen naar dezelfde onderliggende gegevens op schijf. Wanneer de virtuele machine verandert en nieuwe gegevens naar de schijf worden geschreven, wordt deze naar een andere locatie geschreven en blijven de oorspronkelijke gegevens van de virtuele machine op de schijf staan. Dit maakt het kloonproces veel sneller en vereist veel minder schijfdoorvoer.

ReFS biedt ook een nieuwe "sparse VDL"-functie waarmee ReFS snel nullen naar een groot bestand kan schrijven. Dit maakt het veel sneller om een nieuw, leeg VHD-bestand (virtual hard disk) van vaste grootte te maken. Terwijl dit bij NTFS 10 minuten kan duren, kan het bij ReFS slechts enkele seconden duren.

ReFS kan NTFS (nog) niet vervangen

Al deze functies klinken best goed, maar je kunt niet zomaar overschakelen naar ReFS vanuit NTFS. Windows kan niet opstarten vanaf een ReFS-bestandssysteem en vereist NTFS.

ReFS laat ook andere functies weg die NTFS bevat, waaronder compressie en versleuteling van het bestandssysteem, harde koppelingen, uitgebreide attributen, gegevensdeduplicatie en schijfquota. ReFS is echter compatibel met verschillende functies. Hoewel u bijvoorbeeld geen codering van specifieke gegevens op bestandssysteemniveau kunt uitvoeren, is ReFS compatibel met BitLocker-codering op volledige schijf.

Windows 10 staat je ook niet toe om een oude partitie als ReFS te formatteren. U kunt ReFS momenteel alleen gebruiken met opslagruimten, waar de betrouwbaarheidsfuncties helpen beschermen tegen gegevensbeschadiging. Op Windows Server 2016 kunt u ervoor kiezen om volumes te formatteren met ReFS in plaats van NTFS. U kunt dit bijvoorbeeld doen voor een volume waarop u virtuele machines wilt opslaan. U kunt ReFS echter nog steeds niet gebruiken op uw opstartvolume. Windows kan alleen opstarten vanaf een NTFS-station.

Afbeelding
Afbeelding

Het is onduidelijk wat de toekomst voor ReFS in petto heeft. Microsoft kan het op een dag verbeteren totdat het de plaats van NTFS volledig kan innemen op alle versies van Windows. Het is niet duidelijk wanneer dit kan gebeuren. Maar voorlopig kan ReFS alleen voor specifieke taken worden gebruikt.

Je vindt meer details over ReFS en de specifieke functies die het ondersteunt op de website van Microsoft.

Hoe ReFS te gebruiken

Op een typische Windows 10-pc kunt u ReFS alleen gebruiken via de functie Opslagruimten. Zorg ervoor dat u uw opslagruimten formatteert als ReFS en niet als NTFS wanneer u de bestandssysteemoptie ziet. U profiteert automatisch van de functies voor gegevensintegriteit in het ReFS-bestandssysteem als u ervoor kiest.

Op Windows Server kunt u ervoor kiezen om sommige volumes als ReFS te formatteren met behulp van de normale schijfbeheertools, wat vooral handig kan zijn als u virtuele machines op die schijven gebruikt. Maar u kunt uw opstartschijf niet formatteren als ReFS en u verliest de toegang tot sommige NTFS-functies.

ReFS-functionaliteit is nu beschikbaar als onderdeel van Windows 10 Pro for Workstations en Windows 10 Enterprise.

Populair onderwerp