Wat is Intel's nieuwe Core i9 CPU-serie?

Inhoudsopgave:

Wat is Intel's nieuwe Core i9 CPU-serie?
Wat is Intel's nieuwe Core i9 CPU-serie?
Anonim

De i9-serie ondersteunt ook quad-channel DDR4-geheugen met snelheden tot 2666 MHz, aanzienlijk sneller dan de vorige Core i7-chips… en de duurdere modellen die later dit jaar verschijnen, doen het misschien nog beter. Idem voor de uitbreidingsvriendelijke PCI Express-lanes, tot 44 of meer van een eerdere 16. De i9-7900X gebruikt een basisklok van 3,3 GHz met Intel's Turbo Boost 3.0 die deze onder ideale omstandigheden opvoert tot 4,5 GHz - en dat is vóór alle soort overklokken door eindgebruikers, wat wordt aangemoedigd dankzij de ontgrendelde status van de X-serie. Nogmaals, de duurdere chips die later dit jaar op de markt zullen komen, zullen die cijfers waarschijnlijk verslaan.

Alle nieuwe chips hebben een nieuwe 2066-pins processorsocket nodig, en met een stroomverbruik van maar liefst 140 watt of meer is een vloeistofgekoelde thermische installatie vrijwel zeker verplicht. Maar toen was je toch niet van plan om een gloednieuwe CPU en moederbord te kopen zonder deze te koelen, toch?

Hoeveel sneller is het?

Hoewel de onderste 7900X-processor op dit moment alleen in pre-order is (deze zal waarschijnlijk ergens in de komende weken in de detailhandel verschijnen), hebben sommige technische publicaties het al op de proef gesteld. Vroege benchmarks laten een verbetering van ongeveer 10-15% zien ten opzichte van eerdere vlaggenschipaanbiedingen. Dat is snel genoeg om "de snelste consumenten-CPU te zijn die ooit door Intel is geproduceerd", aldus PC World.

Maar dat is nog maar het voorgerecht, de eerste gang van $ 1000. De andere processors kosten $ 1200, $ 1400, $ 1700 en uiteindelijk maar liefst $ 2000 voor de 18-core, top-of-the-line i9-7980XE, die allemaal in de tweede helft van 2017 verschijnen. Dat klinkt exorbitant, maar vergeleken met eerdere hoogvliegende i7-processors zoals de 6950X (die al verslagen is door de nieuwe 10-core-versie van de i9), is het eigenlijk maar een paar honderd dollar meer. Als de prestatie scha alt zoals het hoort met de extra cores die in de duurdere chips zijn gepropt, hebben we het over werkelijk verbijsterende snelheden.

Hoe zit het met Ryzen?

Afbeelding
Afbeelding

AMD's vlaggenschipreeks nieuwe processors zit Intel op de hielen, niet noodzakelijkerwijs in termen van pure snelheid, maar tegen een verbazingwekkende waardepropositie. De concurrentie voor de i9 en andere X-serie Intel-processors zal zeker Threadripper zijn, de top-of-the-line AMD Ryzen-processor met 12-core en 16-core modellen gepland voor beschikbaarheid later dit jaar. Threadripper biedt een aantal indrukwekkende verbeteringen aan Intel's ontwerpen, zoals een verbazingwekkende 60-baans verbinding met PCIe-componenten.

The Bottom Line

De i9-serie en de andere nieuwe leden van Intel's "X" prestatielijn zullen snel zijn, daar bestaat geen twijfel over. Maar Intel is zich ook terdege bewust van zijn marktleidende positie, en alleen omdat deze chips bedoeld zijn om ze daar te houden, wil nog niet zeggen dat ze goedkoop zullen zijn. Op dit moment kun je het beste een afwachtende houding aannemen; wacht op de reactie van AMD met Ryzen (vooral in termen van prijsstelling) en wacht om te zien hoe de nieuwe moederborden en andere componenten de nieuwe chips zullen helpen of belemmeren in termen van prestaties. Het kan geen kwaad om te bedenken dat met een nieuwe socket en het ingewikkelde 14nm fabricageproces, de initiële productieaantallen waarschijnlijk vrij laag zullen zijn, wat de prijzen verder opdrijft.

Threadripper en andere Ryzen-chips zullen Intel qua pure snelheid waarschijnlijk niet van de troon kunnen stoten. Maar tenzij je een server op industrieel niveau bouwt of constant 4K-video bewerkt, heb je toch niet zoveel kracht nodig. Voor typische enthousiasten en gamers kan AMD nogal wat harten en geesten winnen met concurrerende prestaties tegen veel lagere prijzen; de 16-core versie van Threadripper gaat naar verluidt $ 850 kosten, ongeveer de helft van de equivalente Core i9-chip.

Dat gezegd hebbende, de pc-enthousiastelingen voor wie geld geen rol speelt, hebben al geld gereserveerd voor die nieuwe gaming-pc, en ze hebben mijn toestemming zeker niet nodig om te upgraden. Als je van plan bent een belachelijk krachtige pc te maken met Intel's nieuwe i9-chips, hoef je alleen maar op een releasedatum te wachten.

Populair onderwerp