Intel's nieuwe X-serie enthousiaste CPU's, uitgelegd

Inhoudsopgave:

Intel's nieuwe X-serie enthousiaste CPU's, uitgelegd
Intel's nieuwe X-serie enthousiaste CPU's, uitgelegd
Anonim

Dus we hebben negen nieuwe chips: vijf Core i9's (de eerste ooit), drie Core i7's en één eenzame kleine Core i5, allemaal met het achtervoegsel "X". De waanzinnig krachtige i9-7980XE krijgt een extra "E" erin gegooid, omdat hij nog steeds de bijnaam "Extreme Edition" draagt die wordt gebruikt in sommige van de oudere high-end Intel-chips.

Alle chips uit de X-serie gebruiken de nieuwe LGA2066-socket en de bijbehorende X299-chipset, en alle behalve de i7-7800X ondersteunen supersnel DDR4-2666-geheugen (of mogelijk sneller voor de duurdere modellen). Dat is echter alles wat ze gemeen hebben: de prijzen variëren van praktisch budget rond de $ 250 tot onpraktisch belachelijk voor $ 2000 voor de 18-core i9 7980XE. De onderste twee chips ondersteunen "slechts" 16 PCI Express-lanes - een belangrijke factor voor gamers die graag multi-GPU-rigs bouwen - tot 44 of beter voor de duurdere chips. Dat is een belangrijk detail: om meer rijstroken te krijgen dan de vorige Intel-processor van $ 500-niveau, moet je minstens duizend dollar uitgeven.

Kerntelling is ook een grote differentiatie. De goedkoopste X-serie chips op i5- en i7-niveau zullen quad-core-ontwerpen gebruiken met hogere basisklokken, met processorkernen en threads die oplopen tot 10 voor de i9-7900X (de hoogste die Intel in een consumenten-CPU had geproduceerd vóór de X serie) tot 12, 14, 16 en 18 in de nog duurdere modellen, die allemaal hyperthreading hebben. Het stroomverbruik zal hoog zijn, beginnend bij 112 watt en oplopend tot minimaal 140. Extra L3-cache en ondersteuning voor Intel's Turbo Boost 3.0 overkloksysteem is beperkt tot de duurdere modellen.

De X-serie is geen CPU-architectuur…

Je zou denken dat al deze nieuwe processors op een nieuwe CPU-socket dezelfde architectuur zouden gebruiken, maar dat is niet het geval. Intel heeft nieuwe "X-treme" versies van bestaande processorontwerpen geüpgraded als onderdeel van deze marketingpush: de i5-7640X en i7-7740X, de twee goedkoopste in de serie, zijn gebaseerd op de Kaby Lake-ontwerpen die voor het eerst werden uitgebracht begin 2017. De rest van de serie is eigenlijk een aangepaste versie van de Skylake-architectuur, die iets oudere (~ 2015) versies van het fabricageproces van 14 nanometer gebruikt. Deze twee geüpgradede platforms, die de nieuwe en complexere LGA2066 CPU-socket gebruiken in plaats van de LGA1151, hebben respectievelijk het label "Kaby Lake-X" en "Skylake-X".

Afbeelding
Afbeelding

Dat betekent niet dat deze processors op enigerlei wijze ontbreken, behalve in de voor de hand liggende termen van prijs en waarde. Maar het betekent wel dat Intel zich in de lastige positie bevindt om een handvol nieuwe CPU's te promoten met een architectuur die binnenkort zal worden vervangen door een tweede verfijning van het originele Skylake-ontwerp. De bovenste lagen van de X-serie zouden op de markt moeten komen op hetzelfde moment dat nieuwe Coffee Lake-processors beschikbaar komen voor minder "extreme" desktop-applicaties, en misschien slechts een paar maanden voordat de volgende grote verschuiving komt in de 10-nanometer Cannonlake architectuur. Geduld is, zoals altijd, een schone zaak voor zowel koopjesjagers als liefhebbers van techneuten.

…Of een nieuwe processoraansluiting…

Hoewel de X-serie wordt geleverd met een gloednieuwe processorsocket, de LGA2066, betekent dat niet dat Intel ernaar streeft zijn oudere socketontwerpen onmiddellijk achterhaald te maken. De LGA2066 is de nieuwe standaard voor enthousiastelingen die de ontwerpen LGA2011 en LGA2011-3 vervangt, maar aankomende revisies in Coffee Lake en Cannonlake zullen waarschijnlijk nog steeds de oudere en minder complexe LGA1151-socket gebruiken (hoewel Intel hierover nog niets heeft aangekondigd).

Afbeelding
Afbeelding

Zelfs als die socket zelf wordt vervangen als nieuwe CPU-revisies worden geïntroduceerd, krijgt hij waarschijnlijk iets vergelijkbaars in grootte en stroomverbruik, een veel zuiniger optie dan de volledige LGA2066 voor enthousiaste liefhebbers. Dat zal Intel in staat stellen de onderdeelprijzen laag te houden, wat vooral belangrijk is voor zijn leverancierspartners die duizenden goedkope en middelgrote desktops leveren aan zakelijke en overheidsklanten. De afhaalma altijd voor de gemiddelde systeembouwer is dit: onmiddellijk upgraden naar een LGA2066-moederbord van $ 300 (of meer) geeft je misschien maar een paar maanden aan prestatie opscheppen voordat nieuwere, snellere Intel-chips beschikbaar komen … zelfs met oudere en goedkopere socketontwerpen.

…Het is een marketingterm

De X-serie heeft, net als de Extreme Edition-chips ervoor, geen vaste lijst met technische vereisten. Op dit moment is het enige dat de introductiechips echt samenbindt het feit dat ze op de markt worden gebracht (en in zekere zin geprijsd) voor de enthousiaste koper en ze zijn ontgrendeld om gemakkelijk overklokken te bevorderen. Ze zijn snel - oh wat zijn ze snel - en ze zullen het geld zeker waard zijn voor die systeembouwers die hun stikstofgekoelde installatie willen duwen, net niet op het punt om door hun bureaus te smelten.

Maar dit is het belangrijkste: omdat de X-serie grotendeels een uitbreiding is van de huidige architecturen, is hij niet zo snel dat hij niet zal worden overtroffen door de beste van de volgende grote processorrevisie van Intel. En aangezien die processorfamilies zeker hun eigen X-treme-varianten zullen krijgen voor diezelfde enthousiaste markt, zou het slim zijn om te wachten als je niet dringend behoefte hebt aan een volledige CPU-en-moederbordupgrade (die misschien ook een nieuwe voeding voor de krachtige socket, sneller RAM, een grotere CPU-koeler … je snapt het wel). Vooral gamers zouden er verstandig aan doen te wachten, aangezien zelfs de meest veeleisende van de huidige games waarschijnlijk niet de software-ondersteuning heeft die nodig is om echt te profiteren van 12 of meer processorkernen.

Populair onderwerp