Hoe u uw Windows-pc kunt benchmarken: 5 gratis benchmarking-tools

Inhoudsopgave:

Hoe u uw Windows-pc kunt benchmarken: 5 gratis benchmarking-tools
Hoe u uw Windows-pc kunt benchmarken: 5 gratis benchmarking-tools
Anonim

Prime95 biedt aan om meteen een marteltest uit te voeren. De marteltest is ideaal om de stabiliteit en warmteafgifte van je CPU te testen, en is vooral handig als je hem hebt overklokt. Als je een marteltest wilt uitvoeren, ga je gang en klik je op de knop "OK". Houd er rekening mee dat de marteltest behoorlijk lang kan duren. Als u in plaats daarvan alleen een benchmark wilt uitvoeren, klikt u op de knop "Annuleren".

Afbeelding
Afbeelding

Of je nu de marteltest hebt uitgevoerd of geannuleerd, je kunt een benchmark uitvoeren door het menu "Opties" te openen en vervolgens op de optie "Benchmark" te klikken.

Afbeelding
Afbeelding

Benchmarkresultaten worden in de tijd gemeten, waarbij lagere waarden sneller en dus beter zijn.

Afbeelding
Afbeelding

Prime95 kan even duren om te voltooien, vooral als je een multithreaded CPU met meerdere kernen test, omdat deze verschillende testpermutaties moet doorlopen. Op ons testsysteem duurde het ongeveer 10 minuten.

Als je een overgeklokt systeem test, vergelijk dan de resultaten van de Prime95-benchmark voor en na de overklok om het prestatieverschil te zien. U kunt uw benchmarkresultaten ook vergelijken met andere computers op de Prime 95-website.

Voer een alles-in-één benchmark uit met Novabench

Novabench is een benchmarking-suite met benchmarks voor CPU, GPU, RAM en schijfsnelheid. In tegenstelling tot veel alles-in-één benchmarksuites voor Windows, is Novabench volledig gratis. Het is geen proefversie en er is geen betaalde versie met extra functies die het u probeert te verkopen. Novabench werkt met Windows 7 t/m 10.

Nadat je Novabench hebt gedownload en geïnstalleerd, ga je gang en voer je het uit. U ziet een eenvoudig venster waarin u op de knop "Benchmark-tests starten" kunt klikken om aan de slag te gaan. Je kunt ook het menu "Tests" gebruiken als je wilt kiezen welke tests je wilt uitvoeren, maar voor ons voorbeeld gaan we ze allemaal uitvoeren.

Afbeelding
Afbeelding

Novabench's benchmarkproces is sneller dan veel andere volledige benchmarksuites. Het duurde ongeveer een minuut op ons testsysteem, terwijl andere benchmarksuites aanzienlijk langer duurden.

Afbeelding
Afbeelding

Als het klaar is met testen, geeft NovaBench een algemene NovaBench-score weer - waar hoger beter is - en toont het ook de resultaten van elke individuele benchmark. Klik op de knop "Deze resultaten online vergelijken" om te zien hoe uw score zich verhoudt tot andere computers op de NovaBench-website.

Afbeelding
Afbeelding

Je kunt je resultaten ook opslaan voor latere vergelijking, wat handig is als je wijzigingen aan je setup vergelijkt, zoals overklokken of het verwisselen van grafische kaarten.

Gameprestaties testen met 3DMark

NovaBench doet een eenvoudige 3D-benchmark, maar u wilt een speciale 3D-benchmarktool voor een intensiever rapport van pc-gamingprestaties. Futuremark's 3DMark is waarschijnlijk de meest populaire. De gratis versie zal waarschijnlijk doen wat de meeste mensen nodig hebben. De Advanced Edition ($ 29,99) ontgrendelt enkele extra stresstests, mooiere resultatengrafieken en de mogelijkheid om systemen met meerdere GPU's te testen.

Houd er rekening mee dat zelfs de gratis versie een flinke download weegt van bijna 4 GB.

Na het downloaden en installeren, ga je gang en voer je 3DMark uit. Klik op de startpagina op de knop "Uitvoeren" om uw pc te benchmarken. De benchmark die u ziet, is afhankelijk van de versie van Windows en DirectX die u gebruikt. Voor pc's met Windows 10 is de standaardbenchmark "Time Spy".

Afbeelding
Afbeelding

3DMark's tests worden uitgevoerd in de modus Volledig scherm en geven het soort scènes weer dat je in games zou vinden, alleen zijn ze niet interactief. Reken op ongeveer 10-15 minuten. Nadat het klaar is, krijgt u een samengestelde prestatiescore, evenals afzonderlijke scores voor uw GPU (grafische hardware) en CPU. Hogere scores zijn beter, en u kunt op de knop "Resultaat online vergelijken" klikken om te zien hoe u zich verhoudt tot andere gebenchmarkte systemen.

Afbeelding
Afbeelding

En als u andere benchmarks wilt uitvoeren, klikt u gewoon op de knop "Home" linksboven, kiest u "Benchmarks" in de vervolgkeuzelijst en scrolt u naar beneden voor een lijst met beschikbare benchmarktests.

Test allround pc-prestaties met PCMark

PCMark is ook ontwikkeld door Futuremark, hetzelfde bedrijf dat 3DMark ontwikkelt. PCMark is gericht op algemene pc-gebruiksprestaties in plaats van op 3D-gamingprestaties. De gratis, basiseditie bevat een kleine subset van de beschikbare tests, maar het kan nog steeds nuttig zijn. Er zijn een paar edities beschikbaar, en welke je gebruikt hangt af van welke versie van Windows je gebruikt:

  • Gebruik PCMark 10 voor pc's met Windows 10.
  • Gebruik PCMark 8 voor pc's met Windows 8.
  • Gebruik PCMark 7 voor pc's met Windows 7.

En net als bij 3DMark kun je elke versie van PCMark krijgen als een gratis, basiseditie of betaalde, geavanceerde editie ($ 29,99). De gratis versie omvat het afspelen van video, surfen op het web, beeldmanipulatie en opslagbenchmarks, evenals enkele benchmarks voor 3D-graphics en gamingprestaties. De betaalde versie voegt wel extra benchmarks en mooiere resultaatgrafieken toe.

De gratis versie van PCMark 10 weegt ongeveer 2 GB, dus wees voorbereid op een grote download.

Na het downloaden en installeren van de gewenste editie, ga je gang en voer je PCMark uit. We zullen hier PCMark 10 gebruiken, maar de meeste opties zullen vergelijkbaar zijn in andere versies. Klik op de "Home"-pagina op de knop "Uitvoeren" om de benchmarking te starten.

Afbeelding
Afbeelding

Het kan even duren voordat de benchmark is voltooid - bijna 15 minuten op ons testsysteem. PCMark toont u de voortgang van de tests onder aan uw scherm en u ziet extra vensters verschijnen terwijl het het afspelen van video en afbeeldingen test. Als het klaar is, zie je de resultaten en, zoals gewoonlijk, zijn hogere scores beter.

Afbeelding
Afbeelding

Scroll een beetje naar beneden in het venster en u kunt op de knop "Online bekijken" klikken om te zien hoe uw scores zich verhouden tot andere gebenchmarkte systemen.

Afbeelding
Afbeelding

Het kan even duren voordat de benchmark is voltooid. Daarna ziet u gedetailleerde informatie over uw benchmarkresultaten op de Futuremark-website. Net als bij 3DMark van Futuremark zijn hogere scores beter.

Krijg een complete kijk op prestaties met SiSoftware Sandra

SiSoftware Sandra is een ander populair hulpmiddel voor systeeminformatie dat benchmarkinghulpprogramma's bevat. SiSoftware biedt betaalde versies, maar de gratis versie bevat de benchmarks die je nodig hebt. De Overall Score-benchmark is het handigst om een goed beeld te krijgen van de prestaties van uw systeem, maar u kunt ook individuele tests uitvoeren. U vindt individuele tests voor zaken als de prestaties van virtuele machines, energiebeheer van de processor, netwerken, geheugen en opslagapparaten.

Na het downloaden en installeren van Sandra, ga je gang en voer het uit. Schakel in het hoofdvenster over naar het tabblad 'Benchmarks' en dubbelklik vervolgens op de optie 'Algemene score'. Als alternatief kunt u benchmarktests uitvoeren op specifieke componenten.

Afbeelding
Afbeelding

De Overall Score-benchmark bevat benchmarks van uw CPU, GPU, geheugenbandbreedte en prestaties van het bestandssysteem. Zorg ervoor dat de optie "Vernieuw de resultaten door alle benchmarks uit te voeren" is geselecteerd en klik vervolgens op "OK" (het vinkje) om de tests uit te voeren.

Afbeelding
Afbeelding

Sisoft biedt ook de mogelijkheid om uw ranking-engines aan te passen, wat gratis is, maar waarvoor u zich via e-mail moet aanmelden. Als u dit liever niet doet, kunt u op de knop "Annuleren" drukken om de benchmarks te starten.

Afbeelding
Afbeelding

Eerlijke waarschuwing: Sandra voert een behoorlijk intensieve reeks tests uit en het kan een tijdje duren - bijna een uur op ons testsysteem. Tijdens het testen kunt u niet echt iets anders doen met uw pc, dus plan de tests uit te voeren wanneer u deze een tijdje niet nodig hebt. Tijdens het testen kan het lijken alsof er niet veel gebeurt met het Sandra-venster en het kan zelfs lijken alsof uw systeem soms vastloopt. Maak je geen zorgen. Het zal uiteindelijk enige vooruitgang laten zien terwijl het de tests doorloopt.

Nadat de benchmark is voltooid, ziet u gedetailleerde grafieken die de resultaten van elke benchmark vergelijken met de resultaten van referentiecomputers. U kunt de selectievakjes aan de linkerkant gebruiken om te kiezen welke referentiecomputers u voor vergelijking wilt gebruiken.

Afbeelding
Afbeelding

Schakel over het tabblad "Rangschikking" om te zien hoe uw systeem scoort ten opzichte van andere resultaten die door gebruikers zijn ingediend. Klik op de knop "Bekijk SiSoftware Ranker" om gedetailleerde informatie over uw systeem en de systemen van andere gebruikers op de website van Sisoft te bekijken.

Afbeelding
Afbeelding

Staat uw favoriete benchmarkprogramma niet in deze lijst? Laat een reactie achter en laat het ons weten.

Populair onderwerp