Hoe erachter te komen waarom uw Windows-pc is gecrasht of vastgelopen

Inhoudsopgave:

Hoe erachter te komen waarom uw Windows-pc is gecrasht of vastgelopen
Hoe erachter te komen waarom uw Windows-pc is gecrasht of vastgelopen
Anonim

Het venster Betrouwbaarheidsmonitor is gerangschikt op datum met kolommen aan de rechterkant die de meest recente dagen vertegenwoordigen. U kunt een geschiedenis van gebeurtenissen van de afgelopen weken bekijken, of u kunt overschakelen naar een wekelijkse weergave. De kolom voor elke dag toont de gebeurtenissen die voor die dag zijn opgenomen.

Als Windows is gecrasht of vastgelopen, zie je een rode cirkel met een "X" die de fout vertegenwoordigt. Klik op de kolom van die dag en u ziet onderaan meer informatie. Kritieke gebeurtenissen zijn meestal wat u hier echt zoekt, maar de andere informatie kan ook nuttig zijn. De geschiedenis wordt bijvoorbeeld weergegeven wanneer u software installeerde, zodat u mogelijk kunt zien of er crashes zijn opgetreden na de installatie van een bepaalde app.

Afbeelding
Afbeelding

Als je een interessant evenement in de lijst ziet staan, dubbelklik je erop om een detailvenster met meer informatie te openen. Hier kunnen we zien dat Windows problemen had met opstarten vanwege problemen met een harde schijf.

Afbeelding
Afbeelding

Je kunt de link "Zoeken naar oplossingen voor alle problemen" onderaan het venster gebruiken voor hulp. Onze ervaring is echter dat deze functie niet erg nuttig is en zelden echte oplossingen vindt. In het beste geval kan het u adviseren om bijgewerkte hardwarestuurprogramma's te installeren.

Afbeelding
Afbeelding

De betrouwbaarheidsmonitor is echt nuttiger om u een idee te geven van wanneer crashes of andere belangrijke gebeurtenissen plaatsvonden, om andere gebeurtenissen te zien die deze crashes omringden, en om een begin te maken met het beperken van mogelijke oorzaken.

En mocht je het je afvragen, de Reliability Monitor ha alt zijn gegevens uit dezelfde gebeurtenislogboeken die de eerbiedwaardige Event Viewer gebruikt. Dus als je meer vertrouwd bent met het gebruik van Event Viewer, kun je dezelfde informatie krijgen.

Bekijk Blue Screen Crash Dump Details

De lijst met stuurprogramma's onder aan het venster kan ook nuttig zijn. De blauwe schermen kunnen bijvoorbeeld consequent betrekking hebben op een bepaald stuurprogrammabestand, zoals uw grafische hardwarestuurprogramma. Dit kan erop wijzen dat er een probleem is met dat specifieke stuurprogramma. Of dat specifieke stuurprogramma crasht omdat de onderliggende hardware zelf beschadigd is. Hoe dan ook, het kan je helpen in een meer specifieke richting te wijzen.

Maar waarom crasht het?

De bovenstaande tools kunnen u helpen meer grip op uw probleem te krijgen. Met een specifiek crashbericht van het blauwe scherm in de hand, kunt u op zijn minst een zoekopdracht op internet uitvoeren om te ontdekken wat er aan de hand is. Het is een veel beter startpunt dan het zoeken naar algemene informatie over waarom een computer crasht of vastloopt.

Als je computer net een keer is gecrasht of vastgelopen, maak je dan geen zorgen. Niets is helemaal perfect - een bug in Windows of een hardwarestuurprogramma kan de crash hebben veroorzaakt en je zult het misschien nooit meer zien. Als uw computer regelmatig en consequent crasht, is het tijd om uw mouwen op te stropen en het probleem op te lossen.

De Memory Diagnostics-tool die in Windows is ingebouwd, kan ook helpen. Het test je geheugen om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Als uw geheugen beschadigd is, kan dit systeeminstabiliteit en blauwe schermen veroorzaken.

Uiteindelijk is het onmogelijk om advies te geven dat elk probleem oplost. De hulpprogramma's kunnen u helpen uw probleem te beperken tot een specifiekere foutmelding of hardwarestuurprogramma, waardoor u een startpunt hebt voor het oplossen van problemen. Maar niet elk probleem kan worden opgelost met enkele stappen voor probleemoplossing. Uw computer heeft mogelijk een hardwareprobleem en u kunt er niets aan doen, behalve het vervangen of repareren van de hardware zelf. Naarmate Windows stabieler wordt, loopt het systeem regelmatig vast en wijzen blauwe schermen vaak op onderliggende hardwareproblemen.

Populair onderwerp