Hoe de ingebouwde Windows Defender Antivirus op Windows 10 te gebruiken

Inhoudsopgave:

Hoe de ingebouwde Windows Defender Antivirus op Windows 10 te gebruiken
Hoe de ingebouwde Windows Defender Antivirus op Windows 10 te gebruiken
Anonim

Als Windows Defender een bedreiging vindt, ziet u ook een melding waarin staat dat het actie onderneemt om die bedreigingen op te schonen - en er is geen actie van u vereist.

Afbeelding
Afbeelding

Antivirusdefinitie-updates komen automatisch binnen via Windows Update en worden geïnstalleerd zoals elke andere systeemupdate. Voor dit soort updates is het niet nodig om uw computer opnieuw op te starten. Op die manier hoeft u zich geen zorgen te maken over het bijwerken van Windows Defender, omdat het allemaal stil en automatisch op de achtergrond wordt afgehandeld.

Afbeelding
Afbeelding

Bekijk uw scangeschiedenis en in quarantaine geplaatste malware

Je kunt de scangeschiedenis van Windows Defender op elk gewenst moment bekijken, en als je een melding krijgt dat het malware heeft geblokkeerd, kun je die informatie ook bekijken. Om het Windows Defender Security Center te starten, drukt u op Start, typt u "defender" en selecteert u vervolgens "Windows Defender Security Center".

Afbeelding
Afbeelding

Schakel in het venster Windows Defender Security Center naar het tabblad "Windows Defender" (het schildpictogram) en klik vervolgens op de link "Scangeschiedenis".

Afbeelding
Afbeelding

Het scherm "Scangeschiedenis" toont u alle huidige bedreigingen, plus informatie over uw laatste scan. Als u de volledige geschiedenis van in quarantaine geplaatste bedreigingen wilt zien, klikt u op de link 'Volledige geschiedenis bekijken' in dat gedeelte.

Afbeelding
Afbeelding

Hier kun je alle bedreigingen zien die Windows Defender in quarantaine heeft geplaatst. Klik op de pijl rechts ervan voor meer informatie over een bedreiging. En om nog meer te zien, klik je op de link 'Details bekijken' die verschijnt wanneer je een bepaalde dreiging uitbreidt.

Afbeelding
Afbeelding

Je hoeft hier niet echt iets anders te doen, maar als je Windows Defender niet had om de dreiging te verwijderen toen deze werd gevonden, krijg je de mogelijkheid om dat op dit scherm te doen. U kunt het item ook uit quarantaine herstellen, maar u moet dit alleen doen als u er absoluut zeker van bent dat de gedetecteerde malware een vals positief is. Als je het niet absoluut, 100 procent zeker weet, laat het dan niet draaien.

Voer een handmatige scan uit

Terug op het hoofdtabblad "Windows Defender", kunt u Windows Defender ook een snelle handmatige scan laten uitvoeren door op de knop "Quick Scan" te klikken. Meestal hoeft u zich hier geen zorgen over te maken, aangezien Windows Defender re altime bescherming biedt en ook regelmatig automatische scans uitvoert. Als u echter gewoon veilig wilt zijn - misschien heeft u zojuist uw virusdefinities bijgewerkt - kan het absoluut geen kwaad om een snelle scan uit te voeren.

Afbeelding
Afbeelding

U kunt ook op de link "Geavanceerde scan" op dat scherm klikken om drie verschillende soorten scans uit te voeren:

  • Volledige scan: De snelle scan scant alleen uw geheugen en algemene locaties. Een volledige scan controleert elk bestand en elk actief programma. Het kan gemakkelijk een uur of langer duren, dus u kunt dit het beste doen als u niet van plan bent uw pc veel te gebruiken.
  • Aangepaste scan: Met een aangepaste scan kunt u een bepaalde map kiezen om te scannen. U kunt dit ook doen door met de rechtermuisknop op een map op uw pc te klikken en "Scannen met Windows Defender" te kiezen in het contextmenu.
  • Windows Defender Offline-scan: Sommige malware is moeilijk te verwijderen terwijl Windows actief is. Wanneer u een offline scan selecteert, wordt Windows opnieuw gestart en wordt er een scan uitgevoerd voordat Windows op de pc wordt geladen.
Afbeelding
Afbeelding

Instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging configureren

Windows Defender schakelt standaard automatisch re altime bescherming, cloudgebaseerde bescherming en voorbeeldverzending in. Re altime bescherming zorgt ervoor dat Windows Defender automatisch malware vindt door uw systeem in re altime te scannen. U kunt dit indien nodig om prestatieredenen voor een korte periode uitschakelen, maar Windows Defender zal re altimebeveiliging automatisch opnieuw inschakelen om u later veilig te houden. Dankzij cloudgebaseerde bescherming en het indienen van voorbeelden kan Windows Defender informatie over bedreigingen en de daadwerkelijke malwarebestanden die het detecteert delen met Microsoft.

Als u een van deze instellingen wilt in- of uitschakelen, klikt u op de link 'Instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging' op het hoofdtabblad 'Windows Defender'.

Afbeelding
Afbeelding

En verander dan de instellingen op het scherm dat verschijnt.

Afbeelding
Afbeelding

Stel uitsluitingen in voor bepaalde mappen of bestanden

Als u helemaal naar beneden scrolt op diezelfde pagina "Instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging", kunt u ook uitsluitingen instellen: bestanden, mappen, bestandstypen of processen waarvan u niet wilt dat Windows Defender deze scant. Klik gewoon op de link 'Uitsluitingen toevoegen of verwijderen'.

Afbeelding
Afbeelding

Als antivirus een bepaalde app dramatisch vertraagt waarvan u weet dat deze veilig is door deze te scannen, kan het maken van een uitsluiting de zaken weer versnellen. Als u virtuele machines gebruikt, wilt u misschien die grote bestanden uitsluiten van het scanproces. Als je een enorme foto- of videobibliotheek hebt waarvan je weet dat deze veilig is, wil je niet echt dat scannen je bewerking vertraagt.

Om een uitsluiting toe te voegen, klikt u op de knop "Een uitsluiting toevoegen", selecteert u het type uitsluiting dat u wilt toevoegen in het vervolgkeuzemenu en wijst u Windows Defender naar wat u wilt uitsluiten.

Afbeelding
Afbeelding

Wees voorzichtig en gebruik uitsluitingen spaarzaam en slim. Elke uitsluiting die u toevoegt, vermindert de beveiliging van uw pc een beetje, omdat ze Windows Defender vertellen om niet op bepaalde plaatsen te kijken.

Wat als u een ander antivirusprogramma installeert?

Windows 10 schakelt Windows Defender automatisch uit als u een andere antivirus-app installeert. Terwijl een andere antivirus-app is geïnstalleerd, zal Windows Defender niet doorgaan met het uitvoeren van re altime scans, dus het zal uw andere app niet hinderen. U kunt Windows Defender echter nog steeds gebruiken om een handmatige of offline scan uit te voeren als back-up naar uw favoriete antivirus-app.

Als je ooit de andere antivirus verwijdert, zal Windows Defender automatisch weer in de versnelling komen en het overnemen, waardoor antivirusbescherming wordt geboden.

Houd er echter rekening mee dat bepaalde anti-malware-apps, zoals Malwarebytes, naast Windows Defender kunnen worden geïnstalleerd en beide bieden gratis re altime bescherming.

Welk antivirusproduct u ook verkiest, het is goed dat elke nieuwe Windows-installatie in de toekomst wordt geleverd met ten minste een standaard ingebouwde antivirusbescherming. Hoewel het misschien niet perfect is, doet Windows Defender het behoorlijk, is het minimaal opdringerig en - in combinatie met andere veilige computer- en browsepraktijken - misschien net genoeg.

Populair onderwerp