Surge Protectors vs. UPS: heb je echt een batterijback-up nodig voor je pc?

Inhoudsopgave:

Surge Protectors vs. UPS: heb je echt een batterijback-up nodig voor je pc?
Surge Protectors vs. UPS: heb je echt een batterijback-up nodig voor je pc?
Anonim

Overspanningsbeveiligingen variëren van eenvoudig tot complex, met duurdere versies die verpakt zijn in tien of meer stopcontacten, plus extra in- en uitlijnen voor andere soorten elektronische apparatuur zoals telefoonlijnen, Ethernet-kabels, USB-stroom en coaxkabels. Al dat spul is leuk en kan zeker van pas komen als je een uitgebreid bureau of televisieopstelling plant. Maar in termen van pure bescherming, bent u op zoek naar de joule-classificatie. Overspanningsbeveiligingen bieden een hoeveelheid elektrische joules waarvoor ze zijn geclassificeerd om te stoppen, en hoe hoger hoe beter.

Stroompieken kunnen licht zijn, zoals het interne elektriciteitsnet van je huis dat zich opnieuw aanpast wanneer iemand een föhn of een stofzuiger aansluit, of zwaar zijn, zoals wanneer je satellietschotel een directe blikseminslag krijgt. Over het algemeen variëren de joule-waarden van minder dan 1000 joule voor de goedkopere modellen tot meer dan 3000 voor meer uitgebreide versies. Aangezien de duurdere modellen in dit geval eigenlijk helemaal niet zo duur zijn, vereist het verkrijgen van maximale bescherming voor uw spullen geen enorme investering.

Afbeelding
Afbeelding

De meeste overspanningsbeveiligingen bevatten een klein LED-lampje dat aangeeft dat de veiligheidsaarding nog steeds werkt. Sommige meer uitgebreide versies hebben een klein LCD-scherm voor hetzelfde doel. Controleer regelmatig of het licht nog brandt, vooral na onweer of stroomuitval.

UPS: om uw werk (en tijd) te redden van willekeurige stroomuitval

Een ononderbroken stroomvoorziening is iets anders dan een overspanningsbeveiliging. Eigenlijk kan een UPS een standaard overspanningsbeveiliging met een stroomonderbreker en aarde in het pakket bevatten, evenals meerdere stopcontacten - het zijn grote, omvangrijke dozen. Maar het primaire doel van de ononderbroken stroomvoorziening zit in de naam: het levert stroom zonder onderbreking, wat er ook gebeurt met het stroomsysteem in uw huis of stad.

Afbeelding
Afbeelding

Om dit te bereiken, is een UPS in feite een gigantische batterij. Net als de draagbare batterijlader die je misschien al voor je telefoon hebt, bevat een UPS een grote back-upbatterij die ervoor kan zorgen dat je computer (of iets anders) blijft werken als de stroom uitv alt. Cruciaal is dat een UPS ook is ontworpen om onmiddellijk over te schakelen naar zijn interne voeding (of gewoon elektriciteit hoofdzakelijk uit die voeding te voeden in plaats van het stopcontact in de muur) om ervoor te zorgen dat aangesloten apparaten nooit stroom verliezen, zelfs niet voor een seconde. In het specifieke geval van desktopcomputers is dit cruciaal: het houdt de pc ingeschakeld en voorkomt dat niet-opgeslagen werk verloren gaat.

Dat gezegd hebbende, een UPS is een ander soort noodback-upsysteem dan bijvoorbeeld een generator op benzine die uw hele huis van stroom kan voorzien. Zelfs met een batterij met grote capaciteit kan een UPS van consumentenkwaliteit een desktop-pc en een monitor slechts twintig minuten tot een uur laten werken (afhankelijk van het model dat u koopt). Het is een failsafe die is ontworpen om u voldoende tijd te geven om uw werk snel op te slaan of een cruciale taak af te ronden, vervolgens veilig uit te schakelen en te wachten tot de primaire elektriciteitsbron terugkomt. (Velen bevatten ook software voor de pc die deze automatisch veilig kan afsluiten als u op dat moment niet in de buurt bent.) Het is misschien mogelijk om de batterij van een UPS te gebruiken om een laptop of mobiele telefoon veel langer te laten werken periode, maar verwacht niet dat dit uw enige elektriciteitsbron zal zijn bij langdurige stroomuitval of natuurrampen.

Afbeelding
Afbeelding

Duurdere modellen van UPS worden geleverd met grotere interne batterijen die meerdere apparaten van stroom kunnen voorzien. Maar als uw doel simpelweg is om te voorkomen dat uw computer onverwachts afsluit, is een goedkoop model dat hem een paar minuten kan draaien voldoende. We raden dit CyberPower 1500VA-model aan ($ 130). Als u iets urenlang ingeschakeld moet houden, zoals een koelkast voor temperatuurgevoelige medicatie of een beveiligingssysteem, wilt u misschien meer industriële UPS-opties bekijken. Bekijk onze gids voor het selecteren van een UPS voor meer informatie.

Welke moet ik gebruiken?

Een overspanningsbeveiliging is bedoeld om uw elektronica te beschermen tegen fysieke schade, en is niet alleen handig voor meerdere stopcontacten. Een ononderbroken stroomvoorziening is bedoeld om u te behoeden voor de hoofdpijn van tijdverlies door defecte apparatuur, hetzij voor een fractie van een seconde of een langdurige stroomuitval.

De meeste thuisgebruikers kunnen rondkomen met een eenvoudige en goedkope overspanningsbeveiliging - als het ergste gebeurt en je hebt een stroompiek in je huis, vervang hem dan gewoon en je bent klaar om te gaan. Een UPS is waarschijnlijk gerechtvaardigd als u vaak kritiek werk op een computer doet en niet het risico kunt lopen dat deze stroom verliest, zelfs niet voor een seconde. Het is ook een goede upgrade als u in een gebied woont met een onbetrouwbaar elektriciteitsnet of frequente stroomstoringen door weersomstandigheden; die stroomverliezen van een fractie van een seconde kunnen min of meer worden genegeerd, waardoor een beetje gemoedsrust wordt hersteld.

Als u zowel maximale elektrische beveiliging als een manier wilt om uw pc constant van stroom te voorzien, kunt u zowel een overspanningsbeveiliging als een UPS combineren. De meeste UPS-apparaten hebben een standaard overspanningsbeveiliging en aarde, en u kunt niet-kritieke apparaten zoals luidsprekers, telefoonopladers of lampen aansluiten op een goedkope overspanningsbeveiliging op het tweede stopcontact.

Populair onderwerp