Windows 10 Without the Cruft: Windows 10 LTSB (Long Term Servicing Branch), uitgelegd

Inhoudsopgave:

Windows 10 Without the Cruft: Windows 10 LTSB (Long Term Servicing Branch), uitgelegd
Windows 10 Without the Cruft: Windows 10 LTSB (Long Term Servicing Branch), uitgelegd
Anonim

LTSB krijgt 10 jaar lang beveiligingsupdates, zonder functie-updates

Omdat de LTSB-versie is ontworpen voor stabiliteit, wordt deze heel anders bijgewerkt dan andere builds van Windows 10. Microsoft zal nooit een functie-update publiceren zoals de jubileumupdate of november-update voor Windows 10 LTSB. Deze machines krijgen beveiligings- en bugfix-updates via Windows Update, maar dat is alles. Zelfs wanneer Microsoft een nieuwe versie van Windows 10 LTSB met nieuwe functies uitbrengt, moet u nieuwe Windows 10 LTSB-installatiemedia downloaden en vanaf de media installeren of upgraden. Windows 10 LTSB wordt nooit automatisch bijgewerkt met nieuwe functies.

Volgens officiële documentatie zal Microsoft doorgaans elke twee tot drie jaar een nieuwe hoofdversie van Windows 10 LTSB uitbrengen. Dat is in ieder geval wat de documentatie zegt: de huidige versie van Windows 10 LTSB lijkt gebaseerd op de jubileumupdate, dus Microsoft lijkt zijn plannen nog steeds te wijzigen. Je kunt er ook voor kiezen om releases over te slaan. Volgens Microsoft wordt elke versie van Windows 10 LTSB gedurende tien jaar ondersteund met beveiligings- en stabiliteitsupdates.

Met andere woorden, zoals de documentatie van Microsoft het verwoordt: "Het LTSB-servicemodel voorkomt dat Windows 10 Enterprise LTSB-apparaten de gebruikelijke functie-updates ontvangen en biedt alleen kwaliteitsupdates om ervoor te zorgen dat de apparaatbeveiliging up-to-date blijft."

LTSB omvat niet de Store, Cortana, Edge en andere apps

Windows 10 LTSB laat veel van de nieuwe dingen in Windows 10 weg. Het wordt niet geleverd met de Windows Store-, Cortana- of Microsoft Edge-browser. Het laat ook andere Microsoft-apps weg, zoals Agenda, Camera, Klok, Mail, Geld, Muziek, Nieuws, OneNote, Sport en Weer.

In feite bevat het standaard Start-menu op Windows 10 LTSB zelfs geen enkele tegel. U zult geen van die nieuwe Windows 10-apps geïnstalleerd vinden, afgezien van de app Instellingen.

Afbeelding
Afbeelding

Microsoft wil niet dat je Windows 10 LTSB gebruikt

Microsoft wil echter niet dat mensen Windows 10 LTSB gebruiken op pc's voor algemene doeleinden. Zoals Microsoft het stelt: “LTSB is niet bedoeld voor implementatie op de meeste of alle pc's in een organisatie; het mag alleen worden gebruikt voor apparaten voor speciale doeleinden. Als algemene richtlijn geldt dat een pc waarop Microsoft Office is geïnstalleerd een apparaat voor algemeen gebruik is, dat doorgaans wordt gebruikt door een informatiewerker, en daarom beter geschikt is voor de [Huidige vestiging] of [Huidige vestiging voor bedrijven] die dienst doet.”

LTSB is alleen voor zeldzame missiekritieke apparaten. "Het is belangrijker dat deze apparaten zo stabiel en veilig mogelijk worden gehouden dan up-to-date met wijzigingen in de gebruikersinterface", legt de documentatie uit. Misschien wilt u dat uw desktop-pc zo stabiel en veilig mogelijk blijft zonder wijzigingen in de gebruikersinterface, maar Microsoft wil de gemiddelde Windows 10-gebruiker deze optie niet geven. Microsoft wil dat uw pc voortdurend wordt bijgewerkt met nieuwe functies.

Het is Windows 10 Enterprise en dat geeft u meer controle

Omdat Windows 10 LTSB alleen beschikbaar is voor de Enterprise-editie van Windows 10, krijg je ook alle Enterprise-only-functies die je niet kunt krijgen in de Home- en Professional-edities van Windows 10.

De Enterprise-editie geeft u meer controle over telemetriegegevens die naar Microsoft worden verzonden en wanneer Windows Update updates installeert. Hiermee kunt u ook enkele speciale instellingen voor groepsbeleid wijzigen, zodat u het vergrendelingsscherm kunt uitschakelen. Naast configuratie vindt u andere handige functies zoals Windows To Go, waarmee u Windows 10 op een USB-station kunt installeren en meenemen, zodat u uw eigen Windows-installatie kunt opstarten op elke pc die u tegenkomt.

Afbeelding
Afbeelding

Hoe kan ik het krijgen?

Klinkt best goed, toch? Helaas, zoals we eerder zeiden, is Windows 10 LTSB alleen beschikbaar als onderdeel van Windows 10 Enterprise. En Windows 10 Enterprise is alleen beschikbaar voor een organisatie met een volumelicentieovereenkomst of via een nieuw abonnementsprogramma van $ 7 per maand.

Officieel, als u deel uitmaakt van een organisatie met een volumelicentieprogramma, bent u vrij om Windows 10 Enterprise LTSB te installeren in plaats van Windows 10 Enterprise op uw pc's.

Onofficieel kan elke Windows-gebruiker Windows 10 LTSB krijgen als ze dat willen. Microsoft biedt ISO-images met Windows 10 Enterprise LTSB als onderdeel van het 90-daagse Enterprise-evaluatieprogramma. U kunt het ISO-bestand downloaden - zorg ervoor dat u "Windows 10 LTSB" selecteert in plaats van "Windows 10" tijdens het downloaden - en installeer het op uw eigen pc. Het zal 90 dagen normaal functioneren, waarna het je begint te zeuren om Windows te activeren en je pc wordt elk uur afgesloten, volgens Microsoft. U kunt Slmgr echter gebruiken om de proefperiode nog eens 90 dagen te "herstarten", en volgens sommige gebruikers werkt dit tot drie keer, voor een totaal van negen maanden.

Update: een eerdere versie van dit artikel zei dat je Windows 10 LTSB na de evaluatieperiode kon gebruiken met slechts een paar zeurende schermen. Dit was onjuist en onze excuses voor de fout.

Afbeelding
Afbeelding

Windows 10 LTSB klinkt precies zoals veel Windows 10-gebruikers vragen. Helaas is er geen legitieme manier voor de gemiddelde Windows-gebruiker om het te krijgen. Dat is geen verrassing: Microsoft wil niet eens dat bedrijven Windows 10 LTSB gebruiken voor de meeste van hun pc's. Het is dus waarschijnlijk toch niet geschikt om als dagelijkse bestuurder te rennen. Maar voel je vrij om het uit te proberen als je benieuwd bent hoe Windows 10 eruit zou zien zonder deze functies.

Populair onderwerp