Een vastzittende of herhalende toets op uw mechanische toetsenbord repareren

Inhoudsopgave:

Een vastzittende of herhalende toets op uw mechanische toetsenbord repareren
Een vastzittende of herhalende toets op uw mechanische toetsenbord repareren
Anonim

Kijk op het tabblad Snelheid naar de instelling "Herhaalvertraging". Dit is de hoeveelheid tijd die het besturingssysteem wacht wanneer een toets wordt ingedrukt voordat de toets opnieuw wordt geactiveerd. Schuif de instelling dus dichter bij "lang" om een herhaalde toets met langere tussenpozen te voorkomen. Als uw herhalende probleem klein is, zou dit het moeten oplossen. Klik op OK om de instelling toe te passen.

Afbeelding
Afbeelding

Dezelfde instelling is te vinden in macOS onder het menu Systeemvoorkeuren (het tandwielpictogram in het dock) in het gedeelte Toetsenbord.

Afbeelding
Afbeelding

In Chrome OS staat dit onder Instellingen > Apparaatinstellingen > Toetsenbordinstellingen.

Afbeelding
Afbeelding

Blaas de schakelaar uit met ingeblikte lucht

Een mogelijke oorzaak van je probleem is een beetje stof of afval in de schakelaar zelf, waardoor de schuif of het veermechanisme blijft plakken of blijft haken. Dit is zeldzaam, maar het gebeurt: de op-en-neer beweging van een standaard mechanische schakelaar kan het binnendringen van kleine deeltjes in de binnenkant van de schakelaar zelf mogelijk maken. (Overigens: dit is de reden waarom je af en toe al je keycaps moet verwijderen en de smurrie uit je toetsenbord moet halen.)

Een minder ingrijpende methode is om perslucht te gebruiken en te proberen het stukje smurrie dat het activeringspunt blokkeert eruit te blazen. Als dat niet werkt, moet je geavanceerdere methoden gebruiken, zoals het demonteren van de schakelaar of het volledig verwijderen, wat mogelijk buiten je mogelijkheden ligt als je bepaalde tools of vaardigheden mist.

Om dit te doen, verwijdert u het kapje van de betreffende toets en houdt u het toetsenbord verticaal, loodrecht op de grond en evenwijdig aan het blikje perslucht. Druk de sleutelschakelaar in met het applicatorrietje of uw vinger, maar niet helemaal: u wilt de steel ongeveer halverwege tussen de onderste en bovenste positie houden. Dit is zodat er ruimte overblijft tussen de veer en schuifregelaar en de onderkant van de schakelaarbehuizing.

Afbeelding
Afbeelding

Houd het blik waterpas, recht omhoog en omlaag - dit is om te voorkomen dat de vloeibare versneller in het blik naar buiten komt. Met de sleutelschakelaar lichtjes ingedrukt, blaas het met de ingeblikte lucht gedurende één tot twee seconden. Weersta de drang om de lucht voor een langere tijd aan de gang te houden: als het beetje smurrie dat erin zit niet meteen wordt losgemaakt, komt het waarschijnlijk ook niet met meer lucht naar buiten, en je moet tijd geven voor het blikje samengeperste lucht om te resetten, zodat de versneller niet uit het blik komt.

Leg het toetsenbord weer neer en breng de keycap opnieuw aan op de schakelaar. Test de resultaten op uw computer. Als u nog steeds hetzelfde probleem ondervindt, probeert u het nog een of twee keer. Als dat niet helpt, moet je meer drastische maatregelen nemen.

Demonteer de schakelaar (indien mogelijk)

Dit is waar het moeilijk wordt. Onthoud dat elke schakelaar op uw toetsenbord een ingesloten eenheid is die in feite een kleine plastic doos is met een veer, een schuifregelaar en een elektrische schakelaar erin. Op bepaalde toetsenborden - met schakelaars die op de printplaat zijn gemonteerd en geen "plaat" - is het mogelijk om de bovenkant eraf te halen, de schuif en de veer te verwijderen en de plastic behuizing en de schakelaar handmatig schoon te maken. Dit is moeilijk, vervelend en eerlijk gezegd, het is enigszins waarschijnlijk dat de schakelaar en bij uitbreiding uw toetsenbord wordt verbroken. En het werkt misschien niet eens op je toetsenbord (ga eens googelen om te zien of die van jou op een printplaat of op een plaat is gemonteerd). Maar als je ten einde raad bent en je enige andere optie is om je toetsenbord te vervangen, is het misschien het proberen waard.

Afbeelding
Afbeelding

Hiervoor heb je een lang en dun gereedschap nodig om de vergrendeling in te drukken en iets kleins en enigszins scherps om de behuizing los te wrikken. Een pincet of een kleine punttang is voldoende voor de eerste, en een kleine platte schroevendraaier of een zakmes met een dun blad zou voor de laatste moeten werken. Je hebt ook schoonmaakspullen nodig: ingeblikte lucht, wattenstaafjes en ontsmettingsalcohol.

Nu moet je weten of je schakelaars op de PCB zijn gemonteerd (de printplaat die daadwerkelijk elektronische signalen naar je computer overbrengt) of de plaat (een plastic of metalen stuk dat de schakelaars boven de PCB op sommige toetsenborden houdt). Dit is het proces voor op PCB's gemonteerde Cherry MX-stijl schakelaars:

Video afspelen

Houd er rekening mee dat schakelaars die niet de standaard Cherry MX-constructiestijl gebruiken, anders kunnen zijn. Topre-schakelaartoetsenborden moeten bijvoorbeeld vrijwel volledig worden gedemonteerd om toegang te krijgen tot een van de afzonderlijke stengel- en veerassemblages.

Wees voorzichtig als de bovenkant van de behuizing loskomt: de druk van de veer kan de behuizing en de steel omhoog en weg duwen. Nu zou je drie afzonderlijke delen moeten hebben: de bovenkant van de behuizing, de steel en de veer. Je kunt de onderkant van de behuizing zien die nog steeds aan het toetsenbord zelf zit. U zou de behuizing van de schakelaar volledig moeten kunnen reinigen met ingeblikte lucht, wattenstaafjes en ontsmettingsalcohol. gebruik een lichte aanraking.

Zodra de alcohol is verdampt, plaatst u de veer terug in de behuizing (rond het gat in het midden), laat u de steel op de veer zakken en laat u de behuizing op de steel zakken. (Controleer de andere schakelaars op uw toetsenbord als u niet zeker bent van de configuratie.) Druk stevig naar beneden totdat de behuizing weer op zijn plaats klikt. Plaats de keycap terug en test de sleutel op uw computer.

Als al het andere fa alt, vervang dan de schakelaar

Afbeelding
Afbeelding

De meest drastische optie, als het bovenstaande niet werkt of als je op een plaat gemonteerde schakelaars hebt, is om de kapotte schakelaar volledig te verwijderen en te vervangen door een nieuwe. Om dit te doen, moet je je toetsenbord volledig demonteren, de schakelaar losmaken van de printplaat, hem van de plaat verwijderen (indien van toepassing), hem vervangen door een nieuwe schakelaar en de nieuwe schakelaar op zijn plaats solderen.

Dit is natuurlijk alleen een optie als je weet hoe je elektronica moet solderen, en je zult ook een vervangende schakelaar moeten vinden, idealiter van dezelfde fabrikant en serie als je toetsenbord al gebruikt. Dit is een lang, ingewikkeld proces dat voor elk toetsenbord anders zal zijn. Het is alleen praktisch als je je huidige toetsenbord echt leuk vindt en niet het geld hebt om het te vervangen door een nieuw model - een nieuwe soldeerbout en schakelaar kost bijna net zoveel als een goedkoop mechanisch toetsenbord op zich, en dat veronderstelt dat je niet breek je toetsenbord niet verder tijdens het demontageproces.

Populair onderwerp