Honderden smartphone-apps bespioneren uw tv-kijken. Hier leest u hoe u ze kunt uitschakelen

Inhoudsopgave:

Honderden smartphone-apps bespioneren uw tv-kijken. Hier leest u hoe u ze kunt uitschakelen
Honderden smartphone-apps bespioneren uw tv-kijken. Hier leest u hoe u ze kunt uitschakelen
Anonim

Waarom? Het draait allemaal om de reclame. Marketingbureaus weten dat mensen die naar bepaalde tv-programma's kijken, eerder bepaalde producten kopen. Als u bijvoorbeeld de nieuwste Marvel Comics-show op Netflix aan het binge-kijken bent, is het redelijk om aan te nemen dat u de volgende keer dat u op Amazon bladert, op een advertentie voor een Avengers Blu-ray-uitverkoop klikt. Als je Hawaii Five-0 op CBS bekijkt, ben je misschien iets meer geïnteresseerd in een pakketreis met een cruisemaatschappij dan bijvoorbeeld vliegtickets naar New York City. Als je NBC Nightly News kijkt, is de kans groter dat je een abonnement op de Wall Street Journal wilt.

Deze kleine connecties en duizenden meer zoals zij bouwen een profiel op van jou als consument, verbonden met je digitale identiteiten op Google, Amazon, Apple, Windows, Facebook, Twitter, en min of meer elke grote mobiele en web naaf daar. Het is niet bepaald verraderlijk - je wordt niet gedwongen om iets te doen wat je niet wilt - maar elk stukje gegevens en elke verbinding die in deze profielen wordt gemaakt, heeft maar één doel. Dat doel is om ervoor te zorgen dat u meer geneigd bent om dingen te kopen, en dat maakt de verzamelde gegevens ongelooflijk waardevol.

Afbeelding
Afbeelding

Vandaar de ietwat stiekeme methoden die bedrijven als Alphonso gebruiken om nog meer gegevens over je leven en je verlangens te krijgen. Hoe meer data ze verzamelen, hoe completer het beeld dat ze van jou als consument kunnen vormen en hoe meer adverteerders ze zullen betalen. Het is niet illegaal, en sommigen van hen volgen een aantal zeer dunne lijnen om het zo te houden. Alphonso beweert dat het nooit de spraakgegevens van menselijke spraak van mensen opneemt, alleen de audio die van tv's en andere elektronische apparaten komt. Maar het v alt niet te ontkennen dat het idee dat je telefoon luistert naar wat er om je heen gebeurt griezelig is, vooral als je er niet specifiek om hebt gevraagd.

Ironisch genoeg is Facebook herhaaldelijk beschuldigd van hetzelfde snuffelgedrag, ondanks nul bewijs dat het daadwerkelijk aan de hand was. Beveiligingsonderzoekers hebben nog steeds geen bewijs gevonden dat de Facebook-app de microfoons van je telefoon activeert zonder het je te vertellen… maar het is heel goed mogelijk dat de advertentiepartners van Facebook gegevens gebruiken die zijn verzameld door andere apps die Alphonso en andere gegevensverzamelingsbedrijven gebruiken om je relevante advertenties te tonen.

Hoe luisteren ze mee?

Je laat ze. Nee, serieus: deze apps moeten je toestemming vragen om naar je te luisteren. Maar ze zijn niet helemaal eerlijk over wanneer ze luisteren, waar ze naar luisteren, waarom ze überhaupt luisteren en wat ze doen met de gegevens die ze verzamelen.

Laten we een praktische demonstratie geven. Ik heb een van de applicaties uit het artikel in de New York Times gedownload op mijn Android-telefoon. Het is een gratis te spelen dartspel dat bekend staat als Darts Ultimate. Nadat de app voor de eerste keer is gestart, wordt om toestemming gevraagd voor toegang tot je locatie en microfoon. Deze vertelt je eigenlijk expliciet dat hij ook naar je tv luistert.

Afbeelding
Afbeelding

Denk er eens over na: welke mogelijke behoefte zou een eenvoudig spel over darts nodig hebben om toegang te hebben tot de locatie van je telefoon? Waarom zou het voor iets naar de microfoon moeten luisteren? Dat doet het niet: dit is informatie die het doorgeeft aan marketing- en reclamebureaus. En nu, via het Android-machtigingssysteem en een enkele pop-up - die dingen waar de overgrote meerderheid van de gebruikers gewoon op "OK" zal tikken zonder na te denken - heeft het uw toestemming om dit te doen.

Wat de app je niet vertelt, is dat het software gebruikt die is ingebed in de game en API's in het Android-besturingssysteem om naar televisie te luisteren en uitzendingen te streamen, zelfs als de telefoon niet aan staat. De ontwikkelaar van de app is niet alleen verontrustend, maar verdient ook geld aan jou en je telefoon zonder dat je het spel zelfs maar hebt gespeeld, om nog maar te zwijgen van het gebruik van de verwerkingskracht en batterij van je telefoon voor dingen die je waarschijnlijk liever niet had.

Hoe kun je ze stoppen?

De gemakkelijkste manier om te voorkomen dat deze apps op je tv-binging rondsnuffelen, is door ze simpelweg te verwijderen, of ze in de eerste plaats nooit te installeren. Een hoop onnodige apps op je telefoon houden, vooral van het soort gewetenloze ontwikkelaars die smeergeld zouden nemen voor het plaatsen van extra advertentiesoftware in hun advertentie, is een goede manier om de prestaties te verminderen.

Afbeelding
Afbeelding

Het beste is om die machtigingen in de gaten te houden terwijl je apps gebruikt. In Android 6.0 en hoger moet een app de gebruiker handmatig toestemming vragen om toegang te krijgen tot hardware zoals de microfoon, en dit bij het eerste gebruikspunt vragen. iOS werkt nu op dezelfde manier. Tik gewoon op "Niet toestaan" in de pop-up met toestemming voor alles waarvan u denkt dat de app het niet echt nodig heeft. Dit is in feite een goed algemeen beleid, en games en andere eenvoudige apps zouden in de eerste plaats niet om deze toestemmingen moeten vragen. Hier zijn enkele van de meer risicovolle om op te letten:

  • Microfoon
  • Telefoon
  • SMS
  • Locatie
  • Contacten
  • Camera
  • Mobiele data

Sommige apps kunnen een legitiem gebruik hebben voor een toestemming die niet meteen duidelijk is. Veel apps vragen bijvoorbeeld toegang tot de telefoontoestemming, zodat ze kunnen opslaan of pauzeren als u een inkomende oproep krijgt. Maar er is zelden reden voor een eenvoudig spel om toegang tot uw sms-sms-mogelijkheden nodig te hebben. Sommige apps werken mogelijk helemaal niet meer als een of meer machtigingen worden geweigerd, Pokemon GO kan bijvoorbeeld niet werken zonder uw locatie te kennen. Je zult zelf moeten beslissen hoeveel toegang geschikt is op basis van de app.

Als je toestemming van apps wilt verwijderen, kun je dit als volgt doen.

Op Android

Als je een Android-apparaat hebt, ga je naar het hoofdmenu Instellingen en tik je op Apps. Tik op de specifieke app die je wilt aanpassen.

Afbeelding
Afbeelding

Tik op "Machtigingen". Dit toont u een lijst met machtigingen die de app heeft aangevraagd en welke momenteel zijn ingeschakeld. Tik gewoon op de schuifregelaar aan de rechterkant van het scherm om de machtigingen afzonderlijk in of uit te schakelen.

Afbeelding
Afbeelding

Bekijk deze handleiding voor meer informatie over het omgaan met machtigingen voor Android-apps.

Op de iPhone en iPad

Op iOS geeft het menu Instellingen toegang tot een hoofdlijst van welke apps toegang hebben tot specifieke machtigingen (in de interface "Toegang" genoemd). Deze zijn echter opgedeeld in verschillende secties. Tik in het hoofdmenu Instellingen op 'Privacy'. In elk van de subsecties in dit scherm worden alle apps weergegeven met hun respectieve machtigingen, zodat u ze een voor een selectief kunt uitschakelen.

Afbeelding
Afbeelding

Als je je meer zorgen maakt over een enkele app, ga dan terug naar het hoofdmenu Instellingen en scrol omlaag totdat de app in de lijst verschijnt. Tik erop en je ziet alle machtigingen die zijn aangevraagd en verleend onder 'Toegang [app] toestaan'. U kunt op elke afzonderlijke machtiging tikken om deze in of uit te schakelen.

Je kunt hier meer lezen over het beheren van toegangsrechten in iOS.

Nogmaals, de beste manier om uw privacy van dit soort apps te behouden, is door ze in de eerste plaats niet te gebruiken. Besteed aandacht aan elke pop-up die je ziet, bedenk waarom een app de toestemming vraagt en als iets raar lijkt, zoek het dan op op de winkelpagina of website van de app, of negeer het volledig.

Populair onderwerp