Hoe voorkom je dat je de datalimiet van je thuisinternet overschrijdt

Inhoudsopgave:

Hoe voorkom je dat je de datalimiet van je thuisinternet overschrijdt
Hoe voorkom je dat je de datalimiet van je thuisinternet overschrijdt
Anonim

Als je het automatisch afspelen van video's echter uitgeschakeld houdt en selectief de inhoud kiest en kiest die je wilt bekijken, zul je jezelf waarschijnlijk veel onnodig gebruikte gegevens besparen. Dat gezegd hebbende, als je een zware Facebook- of Instagram-gebruiker bent, kun je gemakkelijk meerdere gigabytes aan gegevens per week kauwen door alleen maar naar foto's te kijken. Het is eigenlijk schokkend hoeveel gegevens je kunt gebruiken door gewoon door Instagram te bladeren (hoewel het je waarschijnlijk niet zal helpen, tenzij je een opmerkelijk kleine datalimiet hebt).

Dus, de losse regel hier over wat de meeste gegevens gebruikt tot het minst als het gaat om gewone sociale netwerken: video gebruikt verreweg het meeste. Muziek v alt in het midden en foto's zullen de kleinste zijn. Alleen tekst is natuurlijk nauwelijks het vermelden waard, en dat is waar regelmatig surfen op het web in deze lijn v alt. Meestal zal gewoon normaal internetgebruik waarbij geen video of zware foto's worden bekeken, niet iets zijn dat een verschil maakt.

Maar aangezien video tegenwoordig zo wijdverbreid is op internet, vooral als je de kabel hebt gedumpt ten gunste van Netflix en YouTube, laten we het hebben over hoe je wat bandbreedte kunt besparen zonder je gewoonten drastisch te veranderen.

Video streamen: beperk uw resolutie en bandbreedte

Als je veel video streamt, zoals Netflix, YouTube of een tv-streamingservice zoals Sling, wordt dat waarschijnlijk je grootste datazwijn. Het goede nieuws is dat je een paar dingen kunt doen om de hoeveelheid gegevens die je naar beneden ha alt te verminderen door video's te bekijken.

Laten we echter ter referentie even kijken naar het Netflix-gegevensgebruik:

  • Voor SD-video (standaarddefinitie) gebruikt Netflix ongeveer 0,7 GB per uur
  • Voor HD-video (High Definition 1080p) gebruikt Netflix ongeveer 3 GB per uur
  • Voor UHD (Ultra High Definition 4K) gebruikt Netflix ongeveer 7 GB per uur

Je kunt zien hoe dat vrij snel een deuk in je datapakket kan maken.

Verminder de uitvoerresolutie van uw streamingbox

In een wereld waar 4K-video steeds gebruikelijker wordt, is het moeilijk om achteruit te gaan, maar zoals hierboven vermeld, hoe hoger de video-uitvoer, hoe meer gegevens het gaat gebruiken. Dus als u een streamingbox gebruikt, zoals Roku, Fire TV, Apple TV of Android TV, kunt u uw output mogelijk beperken op boxniveau, zodat alle services die op die box worden uitgevoerd, beperkt zijn tot de resolutie jij kiest.

Dus, als je momenteel alles in 4K streamt, zet het dan misschien terug naar 1080p. Ik weet het, ik weet het - er is een reden waarom je een 4K-tv hebt gekocht en zo, maar misschien reserveer je je 4K-kijken op fysieke schijven, ja?

Als je al streamt met 1080p, kun je ook overschakelen naar 720p, wat (in mijn ogen tenminste) een nog moeilijkere pil is om te slikken. Ik merk geen dramatisch verschil tussen 4K en 1080p, maar de sprong terug naar 720 is moeilijk, tenminste op mijn tv op mijn kijkafstand. Uw situatie kan variëren, en als het bandbreedte bespaart en ervoor zorgt dat u niet over uw limiet gaat, is het misschien de moeite waard. Dit gaat tenslotte allemaal over afwegingen.

Als het gaat om het omschakelen van de resolutie, hangt het ervan af welke set-top box je hebt, maar hier is het lange en korte van het op de meest voorkomende boxen:

  • Roku: Instellingen > Weergavetype
  • Fire TV: Instellingen > Display en geluiden > Display > Videoresolutie
  • Apple TV: Instellingen > Video en audio > Resolutie
  • Android TV: Instellingen > Scherm en geluid > Resolutie

Hoewel sommige vakken je misschien niet helemaal naar 720p laten vallen als je geen 720p-tv gebruikt (zoals NVIDIA SHIELD, bijvoorbeeld), moet je "liegen" en anderen vertellen, zoals Roku - dat je tv een 720p-set is.

Afbeelding
Afbeelding

Het is ook de moeite waard om te vermelden dat als je je streamingbox niet kunt beperken tot 4K, je kunt proberen hem op een andere HDMI-poort van je tv aan te sluiten. Alleen bepaalde poorten ondersteunen 4K-streaminginhoud vanwege HDCP, dus als uw box momenteel is aangesloten op een van die poorten, kunt u deze eenvoudig beperken door over te schakelen naar een andere poort die geen HDCP heeft (zelfs als het een andere 4K-poort is). Voor een beter begrip van waar ik het over heb, bekijk de HDCP-sectie van dit bericht.

Verminder de uitvoerresolutie op uw streamingdiensten

Als je video maar op één tv streamt, is het waarschijnlijk goed genoeg om deze op je box te wijzigen. Maar als je meerdere tv's hebt (of andere streamingbronnen, zoals telefoons), dan wil je misschien de bandbreedte op accountniveau beperken.

De meeste streamingdiensten zouden een vrij gemakkelijke manier moeten bieden om dit te doen - ik weet dat Netflix en Sling dat doen, en de meeste anderen zouden dit ook als een functie moeten aanbieden. De belangrijkste die hier het vermelden waard is, is YouTube, dat geen algemene instelling lijkt te hebben van " altijd video's afspelen met een resolutie van XX", waar je op deze manier absoluut andere services kunt bedienen.

Op Netflix, ter referentie, wordt deze instelling per profiel afgehandeld. Dus om het te wijzigen, spring je naar Instellingen > Mijn profiel > Afspeelinstellingen. Kies daar uw voorkeursinstelling voor gegevensgebruik. (Merk echter op dat de instellingen niet zo gedetailleerd zijn als het wijzigen van de instellingen op uw box - Netflix biedt bijvoorbeeld alleen 4K-, 1080p- en SD-opties - geen 720p).

Op dezelfde manier ga je op Sling naar Instellingen > Verbinding. Je kunt niet per se de resolutie kiezen, maar je kunt wel beperken hoeveel gegevens de app mag gebruiken in termen van streamingsnelheid, wat handig is.

Afbeelding
Afbeelding

Helaas kunnen we niet uitleggen hoe we het datagebruik voor elke service kunnen beperken, dus je zult waarschijnlijk wat moeten graven om erachter te komen of jouw specifieke service deze functie heeft.

Videogames: plan je "nieuwe speldagen"

Naast het streamen van video, worden videogames de op een na grootste datavreter: ze spelen ze niet precies, maar downloaden ze. Als je een gamer bent (op console of pc), dan weet je al hoe brutaal het downloaden van een nieuwe game kan zijn. Verdorie, zelfs als je de fysieke schijf koopt, krijg je enkele gigabytes aan datagebruik alleen voor updates. Het is behoorlijk slecht.

Hier is bijvoorbeeld mijn dataverbruik van vorige maand. Je zult twee dagen zien waarop ik ongeveer 52 GB gebruikte. Die twee dagen? Ik was net nieuwe games aan het downloaden.

Afbeelding
Afbeelding

Als zodanig moet je je "nieuwe speldagen" plannen volgens je data-abonnement. Het is ongetwijfeld een behoorlijk waardeloos gevoel, maar als je je veranderingen wilt minimaliseren door over je datalimiet heen te gaan en een te hoge vergoeding te krijgen, is het iets waar je mee te maken hebt.

Het is moeilijk om iemand te vertellen hoe hij zijn gegevens moet beheren, omdat het echt neerkomt op levensstijl, maar je moet er echt slim mee zijn als het gaat om nieuwe games-dagen - het vereist planning. Als je bijvoorbeeld het einde van je betalingscyclus nadert en nog steeds voldoende gegevens hebt, ga je gang en download je de volgende game die je gaat spelen, ook al duurt het een paar weken voordat je er bent. aan het spelen.

Als je een maand op vakantie gaat en je weet dat je minder van je maandelijkse data gaat gebruiken (omdat je niet thuis bent), download dan de komende maanden verschillende games terwijl je dat kan.

Kijk uit voor uploads, back-ups en beveiligingscamera's

Denk eraan, uploads tellen ook mee voor uw datalimiet. Als je video's van je kinderen uploadt zodat het gezin ze kan zien, geplande back-ups naar de cloud hebt of in je huis met internet verbonden beveiligingscamera's gebruikt, moet je dat allemaal goed in de gaten houden.

Uploads, back-ups en cloudservices

Back-up- en cloudservices zijn er tegenwoordig in overvloed, en hoewel je misschien geen speciale back-upservice hebt, is de kans groot dat je nog steeds een soort cloudopslag gebruikt, zoals Google Drive of Dropbox.

Afbeelding
Afbeelding

Dit soort diensten kunnen echte datavreters zijn, vooral wanneer ze constant gegevens synchroniseren. Vrijwel elke cloudservice die zijn zout waard is, synchroniseert bijvoorbeeld alle mappen binnen zijn pad, maar kan ook worden ingesteld om automatisch foto's en video's te uploaden. Als u geen aandacht besteedt aan wat er gebeurt wanneer u deze services instelt, kunt u aangeven dat alle afbeeldingen en video's automatisch naar uw pc moeten worden geüpload, wat echt van invloed kan zijn op uw gegevensgebruik, vooral als u meerdere pc's hebt aangesloten op genoemde cloud opslag.

Bovendien, als je een cloudback-upservice zoals Backblaze hebt, houd er dan rekening mee dat veel van de bestanden die je maakt of downloadt ook worden geüpload naar je back-upservice. En als u zich zojuist heeft aangemeld voor een nieuwe back-upservice, kan die eerste back-up u gemakkelijk over uw datalimiet heen brengen.

Beveiligingscamera's

Als je zoiets als een Nest Cam of Dropcam hebt en je abonneert op de bijbehorende cloudopnameservice, kan dit je datapakket absoluut afslachten door alleen uploads. Een Reddit-gebruiker benadrukte bijvoorbeeld de hoeveelheid gegevens die zijn drie Nest Cams in een periode van 30 dagen gebruiken, en de upload bedroeg maar liefst 1, 302 GB - en dat is zonder rekening te houden met de ~ 54 GB aan downloads die het ook gebruikte. Dat alleen is genoeg om de datalimieten van de meeste thuisgebruikers te verpletteren.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

De beste oplossing hier is om uw bewaking tot een absoluut minimum te beperken: stel uw camera's in om alleen op te nemen wanneer u niet thuis bent, stel deze in om alleen op te nemen wanneer er beweging wordt gedetecteerd (en geen geluid) en beperk de instellingen voor kwaliteit/bandbreedte van je camera.

Bewaak uw netwerk op apparaten die te veel gegevens gebruiken

Kijk, soms verprutsen gadgets. Apps gaan schurkenstaten, downloads raken beschadigd en allerlei andere dingen. Het eindresultaat kan iets zijn dat veel meer gegevens gebruikt dan het zou moeten zijn, en de enige manier om dit te weten is door uw netwerk te bewaken.

Als je geluk hebt, heeft je router ingebouwde netwerkbeheerinstellingen waarmee je kunt zien wat er aan de hand is. Als dit niet het geval is, kunt u waarschijnlijk sommige apparaten afzonderlijk controleren, zoals uw computers en telefoons, maar niet alles. uw ISP zou een soort grafiek moeten hebben die u laat weten hoeveel gegevens u dagelijks gebruikt, maar u kunt deze niet per apparaat uitsplitsen, waardoor het ongelooflijk moeilijk is om te lokaliseren de schuldige.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Daarom raad ik aan te investeren in een goede routerconfiguratie. Ik gebruik Google Wifi voor mesh-netwerken, wat me niet alleen een uitstekende dekking geeft over mijn hele huis, maar ook alle tools biedt die ik nodig heb om vast te stellen welke apparaten de meeste gegevens gebruiken. Zo kwam ik erachter dat mijn Chromecast meer dan 15 GB aan data per maand gebruikte om alleen achtergronden te downloaden. En Google Wifi is slechts één voorbeeld: er zijn verschillende routers die je dit soort gedetailleerde controle over je thuisnetwerk geven.

Controleer op daluren

Sommige ISP's hebben daluren waar alle gegevens die je gebruikt niet in strijd zijn met je datalimiet, en hoewel ik heb ontdekt dat deze er maar weinig zijn, bestaan ze wel. Het vinden van deze informatie zal voor elke ISP verschillen, dus ik raad aan om de website van uw ISP te doorzoeken, of ze zelfs gewoon aan de telefoon te bellen en ernaar te vragen.

Als ze daluren hebben waar je gratis data kunt krijgen, is dat waarschijnlijk midden in de nacht als je slaapt. Als zodanig kunt u nog steeds gebruikmaken van dit onbeperkte gebruik door grote downloads en apparaatupdates voor die uren in te plannen, indien mogelijk.

Nogmaals, elk apparaat zal anders zijn, en het is misschien niet voor alles mogelijk, maar het is zeker de moeite waard om wat tijd te besteden aan het doorspitten van de instellingen van je verschillende gadgets om te zien of je hier je voordeel mee kunt doen van.

Als al het andere fa alt, koop dan een groter pakket

Dit is een laatste redmiddeloptie. Maar als u gewoon niet onder uw datalimiet lijkt te blijven, heeft u misschien geen andere keuze dan een groter datapakket te krijgen. Mijn ISP brengt je automatisch naar de volgende pakketgrootte als je drie maanden achter elkaar over je limiet gaat, dus ze laten je echt geen keus.

Dus als dat is waar je bent, is het misschien tijd om het op te zuigen en je ISP meer dollars te betalen voor meer gigabytes. Of kijk of je kunt overstappen naar een concurrerende ISP met betere datapakketten. Een beetje onderhandelen kan een lange weg gaan.

Populair onderwerp