Wat is het verschil tussen Bluetooth A2DP en aptX?

Inhoudsopgave:

Wat is het verschil tussen Bluetooth A2DP en aptX?
Wat is het verschil tussen Bluetooth A2DP en aptX?
Anonim

De A2DP-standaard werkt in stereo en ondersteunt de meeste standaard audiocompressiecodecs. De aanbevolen codec voor subbandcodering (SBC) ondersteunt tot 345 kilobits per seconde bij 48 kilohertz. Dat is ongeveer een derde van de kwaliteit van standaard cd-audio, ongeveer het equivalent van een hoogwaardige MP3-opname. Door de hoge "lossy" compressie in de SBC-codec is de realiteit van de audiokwaliteit aanzienlijk lager, ergens in het bereik van 256kbit/s.

Het systeem ondersteunt ook andere populaire methoden voor het coderen en comprimeren van audio, zoals MP3 zelf. Als de audiobron al is gecomprimeerd in een indeling zoals MP3, AAC of ATRAC, hoeft deze niet opnieuw in SBC te worden gecodeerd om vanaf het bronapparaat te worden uitgezonden. Met A2DP's maximale audiobandbreedte van 728 kbit/s, is het op zijn minst mogelijk om te beginnen met het benaderen van wat we "hoge kwaliteit audio" zouden noemen met alleen de basisstandaard. (audio van cd-kwaliteit, ongecomprimeerd, is ongeveer 1400 kbit/s.)

Helaas lijken maar heel weinig hardwaremakers deze mogelijkheid daadwerkelijk te gebruiken, en de meeste A2DP-apparaten hercoderen audio naar SBC en decoderen aan de ontvangerzijde. Dit maakt het hele proces ingewikkelder, wat resulteert in een slechtere geluidskwaliteit.

aptX: de upgrade

Afbeelding
Afbeelding

AptX is ook een compressiestandaard, zoals SBC of MP3. Maar het is een heel betere, en een die is ontworpen om te werken binnen de beperkte bandbreedte en het lage stroomverbruik dat beschikbaar is voor Bluetooth-apparaten. CSR, de ontwikkelaar die aptX heeft gemaakt, zegt dat het een gepatenteerde compressiemethode gebruikt die meer van het volledige frequentiebereik van de audio behoudt en tegelijkertijd "knijpt" om te passen in de beperkte datapijp die A2DP biedt.

In termen van de leek: denk aan het A2DP-profiel als een dubbele kwart-ponder hamburger van McDonald's, en aptX als de "speciale saus" die van die burger een Big Mac maakt.

Afbeelding
Afbeelding

Het bedrijf beweert dat deze geavanceerde compressie resulteert in een "CD-achtige" geluidskwaliteit, en hoewel dat misschien een beetje verfraaid is, klinkt een volledig aptX-systeem dramatisch beter dan de meeste A2DP-systemen. De codec is ook sneller te coderen en te decoderen, wat resulteert in minder ruimte tussen het scherm en de luidsprekers bij het bekijken van een video met Bluetooth-audio ingeschakeld. AptX HD is een standaard van nog hogere kwaliteit, met 24-bit/48kHz audio en streaming met een iets hogere bitrate.

Helaas vereist aptX dat de codec wordt ondersteund door zowel het uitzendapparaat als de ontvanger. Als je koptelefoon of luidsprekers aptX niet ondersteunen, schakelen ze standaard terug naar alleen A2DP, wat resulteert in een lager niveau van Bluetooth-geluidskwaliteit waarmee je misschien al gefrustreerd bent.

Apple's AirPods en W1-chip: de andere

Hoe zit het met de iPhone? Ondersteunt het aptX en gebruiken die mooie draadloze AirPod-koptelefoons het? Nee. Hoewel de AirPods Bluetooth gebruiken (niet AirPlay, wat meer een wifi-audioprotocol van het Chromecast-type is), gebruiken ze een eigen W1 Bluetooth-chip die volledig wordt ondersteund door alleen Apple-apparaten met iOS 10.2 of Sierra 10.12 (of hoger). Deze op maat gemaakte verbinding zorgt voor meer hifi-luisteren dan standaard A2DP (en een bijna onmiddellijke automatische verbinding), maar het is niet compatibel met aptX, en als u uw iPhone aansluit op een aptX-compatibele headset of luidspreker, gebruikt u nog steeds de minder betrouwbare A2DP.

Afbeelding
Afbeelding

Er zijn andere hoofdtelefoons die compatibel zijn met de gepatenteerde W1-verbeterde Bluetooth-standaard: Beats. (Apple kocht het merk Beats in 2014.) En zowel de AirPods als de W1-compatibele Bluetooth Beats-hoofdtelefoons kunnen worden aangesloten op normale audiobronnen die geen iPhone zijn. Maar nieuwe Beats-producten maken ook geen gebruik van aptX, en aangezien Apple niet geïnteresseerd lijkt in het licentiëren van zijn W1-technologie zoals Qualcomm doet met aptX, zijn de AirPods of Beats-hoofdtelefoons in feite de enige keuze voor draadloze audio van hoge kwaliteit op iOS.

Opmerking: je kunt AirPods of Beats gebruiken met niet-Apple-apparaten of met Apple-apparaten met oudere versies van iOS of Sierra. Die apparaten zullen gewoon niet ten volle kunnen profiteren van de W1-chip. Ze maken prima verbinding via gewone Bluetooth en gebruiken standaard A2DP.

Hoe weet u dat u aptX krijgt?

Controleer eerst je huidige apparaat, waarschijnlijk je telefoon. De meeste nieuwere Android-telefoons die de afgelopen jaren zijn verkocht, bevatten deze mogelijkheid, vooral die met Qualcomm Snapdragon-processors. High-end telefoons van Samsung, LG, HTC, Sony, Huawei en OnePlus ondersteunen allemaal aptX Bluetooth-streaming. Apple's iPhone is een opmerkelijke uitzondering.

Afbeelding
Afbeelding

Zorg er vervolgens voor dat uw ontvangende hardware - uw luidspreker, autoradio of hoofdtelefoon - ook aptX ondersteunt. Dit is zeldzamer en u wilt specifiek het specificatieblad controleren om te zien of aptX wordt vermeld. Vroeger was dit beperkt tot alleen de duurste modellen, maar de laatste tijd zijn ze in prijs gedaald en kun je over het algemeen aptX-ondersteuning vinden voor een breed scala aan ontwerpen. Alles, van een paar Sennheiser-geluidsonderdrukkende oordoppen van $ 400 tot een set goedkope Aukey-oordopjes van $ 26, kan de aptX-codec aan. Zoek specifiek naar aptX HD-ondersteuning voor nog betere audio.

Afbeelding
Afbeelding

Helaas kan het moeilijk zijn om te bepalen of de daadwerkelijke audio die je op je apparaat afspeelt ook aptX-streaming ondersteunt. Vooral telefoonfabrikanten lijken slecht in het informeren van de gebruiker over de codec of bitrate die daadwerkelijk wordt gebruikt bij het leveren van audio. Zodra je zeker weet dat zowel je afspeelapparaat als je audioapparaat compatibel zijn, moet je het meestal (ahem) op het gehoor afspelen.

Populair onderwerp