Telt uploaden mee voor mijn datalimiet?

Inhoudsopgave:

Telt uploaden mee voor mijn datalimiet?
Telt uploaden mee voor mijn datalimiet?
Anonim

De waarheid is dat, afhankelijk van je levensstijl en specifieke instellingen, uploads echt een stuk uit je datalimiet kunnen halen. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat u net bent begonnen met het maken van een back-up van uw computer met een cloudservice zoals Backblaze. (Goed voor jou!) Je zult een vrij grote eerste back-up moeten maken, wat absoluut verwoestend kan zijn voor je datagebruik die maand. Combineer dat met de normale levensstijl-streaming zoals Netflix en YouTube, en het is een recept voor een ramp.

Back-ups zijn niet het enige dat een deuk in uw datalimiet kan maken. Cloudservices zoals Google Drive en Dropbox zijn constant gesynchroniseerd - wat betekent dat ze moeten worden geüpload en gedownload - en kunnen sommige gegevens echt doorslikken in situaties waarin je meerdere pc's en/of gedeelde mappen hebt.

Stel bijvoorbeeld dat u automatisch alle afbeeldingen synchroniseert met Google Drive vanaf uw telefoon of digitale camera. Voor de eenvoud zeggen we dat elke afbeelding 8 MB is en dat je er 100 tegelijk moet synchroniseren. Je hebt zojuist 800 MB aan afbeeldingen geüpload, wat niet echt veel is voor één upload. Maar wat gebeurt er als je veel foto's maakt en dit één keer per week doet? Dat is ~3 GB per maand. Dat is niet slecht als je het op wifi doet (wat de standaardinstelling zou moeten zijn), maar als je die foto's onderweg uploadt, kan het je maandelijkse datalimiet snel doorbreken.

Bovendien, als je meerdere computers hebt aangesloten op deze gedeelde map, dan zullen al die computers deze afbeeldingen ook downloaden. Je hebt dus 3 GB per maand aan uploads, maar als er thuis een computer is die die afbeeldingen ook downloadt, dan is dat nog eens 3 GB aan downloads. Je ziet hoe deze dingen uiteindelijk uit de hand kunnen lopen.

Hoe u controle krijgt over uw uploads

Afbeelding
Afbeelding

Er zijn natuurlijk een paar dingen die je kunt doen om je uploads onder controle te houden. Hier is een korte lijst met ideeën om u op weg te helpen.

  • Beheer uw back-ups en cloudopslagaccounts: Het draait allemaal om back-ups, vooral naar de cloud! slim erover.
  • Maak alleen een back-up van wat je nodig hebt. Wees geen digitale hamsteraar, maak alleen een back-up van de dingen waar je niet zonder kunt.
  • Plan vooruit als je van back-upservice gaat veranderen. Overschakelen naar een nieuwe back-upservice kost enorm veel bandbreedte, dus plan dienovereenkomstig. Stel de eerste upload misschien in op een week als je op vakantie bent.
  • Als uw ISP daluren aanbiedt, gebruik dit dan in uw voordeel. Sommige ISP's bieden daluren aan wanneer uw gebruik niet meetelt voor uw datalimiet. Plan uw back-ups voor deze uren, die meestal midden in de nacht vallen.
  • Denk aan de installatie van je huisbeveiliging. Beveiligingscamera's kunnen heel veel uploadgegevens gebruiken. Gebruik het verstandig, neem alleen op wanneer u niet thuis bent en beperk bijvoorbeeld uw streamingkwaliteit.

Dit is geenszins een allesomvattende lijst om je uploads onder controle te houden, omdat elke situatie anders zal zijn. Je hebt bijvoorbeeld misschien geen beveiligingscamera, maar misschien leef en sterf je door je lokale muziekcollectie en wil je er een back-up van maken. Dat gaat veel uploadgegevens gebruiken.

Het punt hier is om na te denken over je uploadgewoonten, vooral als ze passiever zijn (zoals een back-upsysteem). Dat zijn de dingen die je zullen bekruipen.

Populair onderwerp