Hoe u uw grafische kaart kunt overklokken voor betere spelprestaties

Inhoudsopgave:

Hoe u uw grafische kaart kunt overklokken voor betere spelprestaties
Hoe u uw grafische kaart kunt overklokken voor betere spelprestaties
Anonim

Mijn kaart, een NVIDIA GeForce GTX 970, heeft bijvoorbeeld een nogal bekend geheugenprobleem waardoor de laatste halve gig aan video-RAM veel slechter presteert dan de andere 3,5 GB. Dat heeft niet echt invloed op mijn inspanningen om de GPU zelf te overklokken, dus ik ga door en ga door. Een algemene zoekopdracht naar "GTX 970 overklokken" onthult veel threads op Tom's Hardware en NVIDIA's officiële forums, een volledige specifieke gids over ExtremeTech en zelfs een paar YouTube-video's. Het kan alleen maar nuttig zijn om de resultaten door te nemen voordat u verdergaat.

O, en terwijl je je aan het voorbereiden bent, is het een goed moment om te controleren of je de nieuwste versie van het videostuurprogramma van je grafische kaart gebruikt.

Stap twee: benchmark uw voorraadconfiguratie

Om de resultaten van je werk te zien, moet je eerst zien waar je begint. Dus voordat u overklokt, voert u uw benchmark-tool uit om een basiswaarde te krijgen. Zorg ervoor dat u de grafische instellingen hoog zet - u wilt dat elk van deze benchmarks uw GPU naar 100% van zijn vermogen duwt. (Controleer GPU-Z tijdens het uitvoeren van de benchmark of daarna om er zeker van te zijn dat het uw kaart naar 100% heeft geduwd - als dat niet het geval is, zet u de grafische instellingen hoger in uw benchmarkprogramma).

Afbeelding
Afbeelding

Ik heb drie verschillende benchmarks gebruikt voor mijn tests, dus op mijn voorraad GTX 970 vóór enige wijzigingen in de Afterburner-app waren de resultaten als volgt:

  • Shadow of War-benchmark: 40,9 gemiddelde FPS, 79,9 maximum, 24,2 minimum
  • 3D Mark Sky Diver: 33683 grafische score, 7814 natuurkundescore, 16826 gecombineerde score
  • Hemel: 1381 algemene score, 54,8 gemiddelde FPS, 123,6 maximum, 24,5 minimum

Sla uw resultaten op in welk formaat dan ook. (Sommige in-game benchmarks hebben geen opslagoptie, maar je kunt ze gewoon opschrijven.) Als je Heaven gebruikt, houd er dan rekening mee dat om een run daadwerkelijk op te nemen, je op de knop "Benchmark" in de linker bovenhoek.

Stap drie: gebruik Afterburner om de klok en spanning van je GPU te boosten

De Afterburner-overkloktool lijdt een beetje onder de 'gameresthetiek', de ongelukkige neiging van bedrijven om gamespecifieke tools te ontwerpen die eruitzien als iets uit een buitenaards moederschip. Maar er zijn twee variabelen waarop we ons gaan concentreren: de GPU-kloksnelheid en de spanning. De eerste is de interne snelheid waarmee de kernprocessor van je GPU zichzelf heeft ingesteld om te werken, en de laatste is hoeveel stroom in volt de kaart in het algemeen moet opnemen van de voeding van de pc.

Als u een van deze waarden wijzigt, kan uw GPU en uw computer in het algemeen onstabiel worden. Het doel is om de kloksnelheid en het voltage voorzichtig te verhogen totdat je stabiliteitsproblemen tegenkomt, dan terug te trekken en genoegen te nemen met een stabiel maximum. Houd er rekening mee dat u in de nieuwste versie van Afterburner mogelijk op de knop Instellingen (het tandwielpictogram) moet klikken en de optie "spanningsregeling ontgrendelen" moet inschakelen voordat de schuifregelaar voor u beschikbaar wordt.

Afbeelding
Afbeelding

Noteer hier de voorraadinstellingen (een screenshot kan handig zijn). U zult het nodig hebben voor het geval u besluit terug te keren naar uw oorspronkelijke configuratie.

Verander eerst de kloksnelheid. Verhoog deze met 10 tot 20 MHz en pas de instelling toe met het vinkje. Weersta de drang om de klok met grotere stukken op te drijven - het is een geweldige manier om je pc volledig te laten crashen en dit proces tot stilstand te brengen.

Afbeelding
Afbeelding

Controleer GPU-Z om er zeker van te zijn dat uw GPU de nieuwe kernklokwaarde gebruikt. Na het toepassen van de wijzigingen in Afterburner, zou GPU-Z de standaard "actieve" klok en de nieuw toegepaste overklok moeten weergeven in respectievelijk de velden "Standaardklok" en "GPU-klok".

Afbeelding
Afbeelding

Voer nu een van uw benchmarktools uit. Je zou iets betere FPS-waarden en scores moeten opmerken.

Als alles soepel is verlopen, verhoogt u de klok weer en voert u de benchmark opnieuw uit. Herhaal dit proces totdat ofwel 1) het benchmarkprogramma crasht, 2) uw GPU-stuurprogramma crasht, of 3) u vreemde visuele artefacten begint te zien in de grafische afbeeldingen van de benchmark, zoals kleine zwarte blokjes of gekleurde statische elektriciteit. Dit is het resultaat van een onstabiele overklok.

Wanneer dit gebeurt, kun je twee dingen doen: je kunt teruggaan naar de laatste MHz-classificatie waar je computer niet werd beïnvloed, en een milde overklokken… of je kunt de GPU-spanning verhogen om het om nog hoger te gaan. Verhoog het met 5mV en voer de benchmark opnieuw uit - hopelijk zou je moeten ontdekken dat die artefacten en crashes verdwijnen en dat alles weer stabiel is.

Afbeelding
Afbeelding

Blijf dit proces herhalen, stoot 10MHz naar de kernklok totdat je vlekken of crashende benchmarks ziet, stoot 5mV (milivolts) naar de processor, voer de benchmark opnieuw uit en kijk of deze stabiel wordt. Spoel en herhaal.

Houd er rekening mee dat als je besluit de spanning te verhogen, dit ook de temperatuur van je GPU kan verhogen. Houd je temperaturen in de gaten - Heaven is hier bijzonder handig voor, omdat het standaard de GPU-kloksnelheid en temperatuur weergeeft. Je GPU laat automatisch zijn ventilatoren draaien voor de nodige koeling, maar er is een vooraf ingesteld maximum dat een uitschakeling veroorzaakt als het wordt geschonden. Zelfs met overklokken wil je dat punt niet overschrijden, en warm lopen op de grens van de limiet is waarschijnlijk ook een slecht idee. Probeer uw GPU minstens een paar graden onder de limiet te houden, weergegeven als de "Temp. Limietwaarde in Afterburner, zelfs na langdurig gebruik. Het is mogelijk om dit maximum buiten de limiet van de fabrikant aan te passen, maar vergroot het risico op beschadiging van uw kaart.

Als je eenmaal een kloksnelheid en spanning hebt bereikt die niet langer kan worden volgehouden - ofwel omdat de temperaturen te hoog zijn, ofwel omdat je crashes en artefacten niet lijkt te elimineren - ga terug naar je laatste stabiele klok en spanningswaarden. Dit is je laatste overklok.

Stap vier: stresstest je laatste overklok

Na enkele uren sleutelen op mijn hoofd-pc, kwam ik uit op +210MHz op de kloksnelheid met een spanningsboost van +5mV. Mijn benchmarkwaarden kwamen uit op:

  • Shadow of War-benchmark: 44,3 gemiddelde FPS, 72,2 maximum, 24,1 minimum
  • 3DMark Sky Diver: 33797 grafische score, 7808 natuurkundescore, 16692 gecombineerde score
  • Hemel: 1512 algemene score, 60,0 gemiddelde FPS, 134,3 maximum, 27,3 minimum

Zoals je kunt zien, is het ongeveer tien procent hobbel voor de scores, behalve 3DMark, dat veel bescheidener was. Ik had de zaken waarschijnlijk nog verder kunnen verbeteren met wat meer knutselen, of een betere hardwareconfiguratie voor koeling en de bereidheid om de hittetoleranties op te krikken. Daar ben ik niet echt in geïnteresseerd - het is een goede manier om je kaart te smelten.

Zodra je je "definitieve" instellingen hebt gevonden, raden we aan om Heaven op te starten en het een uur of twee te laten draaien. Dit is het testen van de stabiliteit van uw kaart voor langere gamesessies - het is niet ongebruikelijk dat langdurig gebruik een cumulatieve belasting van uw kaart heeft, vooral in termen van warmteontwikkeling. Als de benchmark voor een langere periode loopt, bent u klaar om te gaan, maar u moet uw overklok misschien nog een keer terugschalen als deze crasht of artefacten vertoont bij langdurig draaien.

Afbeelding
Afbeelding

Als je Heaven een paar uur zonder problemen hebt gedraaid, kun je vrij zeker zeggen dat je een stabiele overklok hebt bereikt. Gefeliciteerd!

Voltooien: geheugenklok, ventilatorbeheer en profielen

Met Afterburner is het ook mogelijk om de kloksnelheid van het geheugen van je GPU te verhogen. Dit kan voordelen hebben, maar ze zijn veel subtieler dan de processorklok en spanningsverhogingen, dus tenzij je bereid bent om enkele uren te sleutelen aan een prestatieverbetering van 1-2%, zou ik het gewoon overslaan. Hetzelfde algemene proces is echter van toepassing: kleine hobbels, testen, herhalen, terugvallen als je stabiliteit verliest.

Bovendien kan Afterburner de ventilatorsnelheid op je GPU manipuleren, maar het staat standaard in de "auto" -modus en het is waarschijnlijk het beste om het daar te laten. Je GPU zal automatisch de snelheid van zijn koelventilatoren verhogen of verlagen, de temperatuursensoren detecteren de noodzaak om dit te doen.

Als je klaar bent met het aanpassen van alles in Afterburner, kijk dan naar de rechterbenedenhoek van de interface. Zorg ervoor dat het slotpictogram "ontgrendeld" is (klik erop als dit niet het geval is) en klik vervolgens op de optie "opslaan" van de diskette.

Afbeelding
Afbeelding

Als de genummerde profielpictogrammen rood knipperen, klik je op '2'. Reset uw instellingen naar de standaardinstellingen, klik vervolgens nogmaals op de knop Opslaan en vervolgens op "1". Op deze manier kun je gemakkelijk je overklokinstellingen toepassen en verwijderen voor wanneer je speelt en wanneer je klaar bent.

Dit is ook handig als je later problemen tegenkomt. Als je eenmaal echte games begint te spelen, noteer dan eventuele crashes - verschillende games zullen anders reageren op de overklok. De meeste zullen waarschijnlijk goed werken, maar het is mogelijk dat een game je overklok niet leuk vindt en crashes of andere problemen ervaart.

Natuurlijk kunnen sommige games vanzelf crashen, ongeacht eventuele wijzigingen die je aan je GPU hebt aangebracht; een willekeurige crash in Fallout 4 is niet echt een reden tot ongerustheid, aangezien Bethesda's RPG's bekend staan als onstabiel. Een consistente crash, vooral wanneer er veel karakters en effecten op het scherm zijn en gepaard gaat met een crash van een stuurprogramma of een volledige herstart van het systeem, is meer indicatief voor een overklokprobleem.

Als je ooit problemen tegenkomt, kun je gewoon dat "1" profiel laden en spelen zonder overklokken. Maar als je je stresstest goed hebt gedaan, zou je een kleine maar merkbare prestatieverbetering in je games moeten zien! Geniet van die paar extra frames per seconde, wetende dat je er hard voor hebt gewerkt.

Populair onderwerp