Hoe u de juiste monitor voor uw pc kiest

Inhoudsopgave:

Hoe u de juiste monitor voor uw pc kiest
Hoe u de juiste monitor voor uw pc kiest
Anonim

Digitale visuele interface (DVI): oud, maar nog steeds bruikbaar

DVI is de digitale opvolger van de analoge VGA-standaard. Hoewel het nu ook vrij oud is, wordt het nog steeds vaak gebruikt op monitoren, desktop-moederborden en discrete grafische kaarten, hoewel het relatief grote formaat en de vastgeschroefde verbinding betekent dat het niet populair is op laptops. Dual-link DVI-verbindingen en -kabels ondersteunen resoluties tot 2560×1600 bij 60 hertz. Dat is genoeg voor de meeste kleine en middelgrote moderne monitoren. DVI draagt ook alleen een videosignaal.

High Definition Multimedia Interface (HDMI): extreem gebruikelijk en handig

Als je een flatscreen-tv hebt, is de kans groot dat je al bekend bent met HDMI-poorten en -kabels. HDMI is een digitale standaard die zowel audio als video vervoert - dat betekent dat als uw monitor ingebouwde luidsprekers of een hoofdtelefoonaansluiting heeft, er geen aparte audioverbinding nodig is. Naast de handige video-plus-audio-mogelijkheden en de alomtegenwoordigheid op televisies en monitoren, is HDMI waarschijnlijk de meest populaire standaard voor videoverbindingen op de markt.

HDMI-poorten en -kabels hebben verschillende mogelijkheden, afhankelijk van wanneer ze zijn uitgebracht. De originele standaard (1.0) kon slechts een maximale resolutie van 1920×1200 bij 60 hertz aan, maar de laatste revisie (HDMI 2.1a) kan een enorm 8K-beeld bij 60 hertz of een 4K-beeld bij 120 hertz verzenden. Als je op zoek bent naar een monitor met een hoge resolutie of verversingssnelheid, dan is een HDMI-aansluiting met de laatste revisie een uitstekende keuze.

DisplayPort: veel functies voor pc-gebruikers

Van links naar rechts: HDMI, HDMI, DisplayPort, Mini DisplayPort, DisplayPort, AUX/3,5 mm, SPDIF, USB type A
Van links naar rechts: HDMI, HDMI, DisplayPort, Mini DisplayPort, DisplayPort, AUX/3,5 mm, SPDIF, USB type A

DisplayPort is een van de meest geavanceerde verbindingen die beschikbaar zijn voor moderne pc's. Net als HDMI wordt de standaard voortdurend bijgewerkt en kan hij zowel video als audio op één kabel verwerken. Maar als een verbinding die speciaal voor computers is ontworpen, bevat deze ook andere mogelijkheden. Sommige DisplayPort-compatibele monitoren kunnen bijvoorbeeld met elkaar worden verbonden in een "daisy chain", waardoor twee of meer schermen op een pc kunnen worden aangesloten met slechts één kabel die van de laatste monitor naar de computer gaat.

DisplayPort versie 1.4 is de meest geavanceerde standaard die je in maart 2022 kunt kopen. Het ondersteunt 4K-resoluties tot 240 hertz - een enorm pluspunt voor gamers - of 8K tot 60 hertz. De trapeziumvormige aansluiting is standaard op de meeste discrete grafische kaarten en sommige laptops, maar sommige ruimtebesparende ontwerpen gebruiken de kleinere Mini DisplayPort-aansluiting.

DisplayPort 2.0 is de nieuwste DisplayPort-standaard en biedt aanzienlijke verbeteringen ten opzichte van DisplayPort 1.4. Het biedt het dubbele van de totale bandbreedte van DisplayPort 1.4 en kan een 16K-scherm aansturen met 60 hertz of twee 8K-schermen met 120 hertz. Vanaf maart 2022 zijn er geen monitoren op de markt die DisplayPort 2.0 ondersteunen, maar Intel's speciale GPU's (die medio 2022 uitkomen) zullen naar verwachting de standaard ondersteunen, en de volgende generatie GPU's van Nvidia en AMD zullen dat waarschijnlijk ook doen - dat betekent dat monitoren met DisplayPort 2.0 niet ver achter zullen blijven.

Laat de naderende release van DisplayPort 2.0-apparaten u er echter niet van weerhouden een monitor te kopen met "slechts" DisplayPort 1.4. Tenzij u de absolute voorhoede bent van weergavetechnologie, zal DisplayPort 1.4 waarschijnlijk nog jarenlang aan uw behoeften voldoen.

USB-C: nieuw en erg handig

Nieuwere laptops die de USB-C-verbindingsstandaard gebruiken (een omkeerbare ovale in plaats van de rechthoekige verbinding van USB-A) kunnen meestal video en audio via de verbinding verzenden. USB-C kan audio en video overdragen via DisplayPort, HDMI of Thunderbolt, als uw apparaat dit ondersteunt.

De derde en vierde revisies van Thunderbolt gebruiken de USB-C-stekker in plaats van een eigen verbinding. Dit is buitengewoon handig, omdat het mogelijk is om een laptop op te laden, deze aan te sluiten op apparaten zoals telefoons en media uit te voeren naar een extern scherm, allemaal via dezelfde verbinding.

Thunderbolt-compatibele monitoren zijn op het moment van schrijven echter nog vrij ongebruikelijk, en alleen de meest compacte en "stijlvolle" laptops laten een meer gebruikelijke videoverbindingsoptie zoals DisplayPort of HDMI weg. Het kopen van een monitor met een USB-C aansluiting zou alleen een prioriteit moeten zijn als je regelmatig een laptop aansluit met alleen een Thunderbolt video-out optie. Zelfs dan is het mogelijk (en vrij gebruikelijk) om een USB-C naar DisplayPort- of HDMI-kabel te gebruiken.

Meerdere verbindingen en adapters

Zelfs goedkope monitoren hebben de neiging om ten minste twee verschillende opties voor video-aansluitingen te hebben. Mid- en high-end modellen zullen meer hebben - mijn Dell monitoren ondersteunen bijvoorbeeld DVI-, HDMI- en DisplayPort-verbindingen. Bekijk de specificaties van elke monitor die u overweegt om uw volledige scala aan opties te zien. Zelfs als de gewenste monitor niet de exacte smaak van de verbinding heeft die u zoekt, kunnen de meeste digitale verbindingen met adapterkabels aan elkaar worden aangepast. Deze zijn over het algemeen betrouwbaar, hoewel ze standaard voldoen aan de specificaties van de verbinding die ouder of minder complex is.

Schermgrootte: hoe groot is het?

Een grote monitor waarop een spel wordt weergegeven
Een grote monitor waarop een spel wordt weergegeven

Schermgrootte is een persoonlijke keuze en is een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan de kosten van een pc-monitor. Hoewel u uw behoeften beter kent dan wij, kunnen we enkele richtlijnen voorstellen:

 • Grotere monitoren zijn beter als je ze gebruikt voor grafische doeleinden: video bekijken of bewerken, grafisch intensieve videogames, fotografie, enzovoort.
 • Als je veel werk op je pc doet, zul je merken dat grotere (en meerdere) schermen mensen productiever kunnen maken.
 • Als je de pc niet intensief voor een van deze doeleinden gebruikt, heb je misschien geen groot scherm nodig.
 • Houd er rekening mee dat sommige monitoren gewoon te groot kunnen zijn om comfortabel op je bureau te gebruiken. Alles boven 34 inch is over het algemeen te groot voor standaard kijkafstanden voor pc's.

Kies met deze richtlijnen in gedachten een maat (gemeten in diagonale inches) die voor jou werkt.

Beeldverhouding: welke vorm is het?

Illustratie van verschillende beeldverhoudingen
Illustratie van verschillende beeldverhoudingen

De beeldverhouding van een monitor is de verhouding tussen de breedte van het schermpaneel en de hoogte. De meeste monitoren die tegenwoordig worden verkocht, gebruiken 16:9, dezelfde beeldverhouding als televisies, voor een ideale videoweergave op volledig scherm. 16:10 is iets groter, vooral voor "professionele" of grafische modellen, hoewel het wat moeilijker te vinden kan zijn. Oudere "vierkante" beeldverhoudingen, zoals 4:3 en 5:4, worden zelden gezien in moderne monitoren.

16:9 is waarschijnlijk ideaal voor de meeste gebruikers, maar een nieuwe categorie ultrabrede monitoren wint ook aan populariteit. Deze ultrabrede monitoren zijn ontworpen voor multitasking met meerdere programmavensters of bieden een superbreedbeeldveld voor gaming. Deze monitoren gebruiken een uitgerekte beeldverhouding van 21:9 of hoger en zijn doorgaans veel duurder dan hun conventionele tegenhangers.

Schermresolutie: hoe scherp is het beeld?

Gepixelde glimlach
Gepixelde glimlach

Nu we het tijdperk van de kathodestraalbuis (CRT) voorbij zijn, creëert elk modern scherm zijn beeld met rasters van pixels. De resolutie van een monitor verwijst naar het totale aantal pixels, uitgedrukt als een getalswaarde van Horizontaal bij Verticaal. Dus een standaard resolutiegrootte, 1920×1080, bevat in feite meer dan twee miljoen individuele pixels in het scherm.

Over het algemeen zijn hogere resoluties beter. Zelfs goedkope monitoren hebben tegenwoordig een resolutie van minimaal 1920×1080, het standaardformaat dat bekend staat als '1080p'. Die specifieke resolutie wordt gedeeld met de meeste standaard lcd-televisies, veel telefoons en tablets en een groot aantal andere technologieën, zoals de streamingresolutie van de meeste webvideo en Blu-ray-schijven.

Maar er zijn ook grotere, betere opties. Over het algemeen wilt u zoveel resolutie als u zich kunt veroorloven en in uw monitor past.

 • 1280×800, 1440×900, 1600×900, 1680×1050 zijn oudere resolutiestandaarden die alleen te vinden zijn op zeer kleine, goedkope monitoren.
 • 1920×1080 of "1080p", is de standaard monitorresolutie, beschikbaar op bijna elk formaat. Dit is een standaard beeldverhouding van 16:9, waardoor deze dezelfde vorm heeft als de tv in je woonkamer. Dit wordt ook wel "Full HD" genoemd.
 • 1920×1200 is iets groter dan 1080p en populair bij zakelijke en grafische monitoren.
 • 2560×1440 is een 16:9-optie met een hogere resolutie, in gamekringen ook wel "2K" of "1440p" genoemd.
 • 2560×1600 is een 16:10 variant van de 2560×1440 resolutie.
 • 3840×2160 is de "4K"-resolutie, zo genoemd omdat het vier keer zo scherp is als 1080p. 4K wordt vaak "Ultra High Definition" of UHD genoemd.
 • 7680×4320 is "8K" resolutie. 8K-schermen zijn nog steeds behoorlijk duur, maar zijn nu direct beschikbaar als computermonitoren en tv's.

Je zult ook andere resoluties tegenkomen, meestal ultrabrede monitorontwerpen die voornamelijk worden gebruikt voor gaming en media kijken.

Een monitor ziet er over het algemeen het beste uit wanneer een afbeelding wordt weergegeven met dezelfde resolutie als het paneel, ook wel de 'native' resolutie genoemd. Het configureren van uw pc om deze met een lagere resolutie weer te geven, vooral als de beeldverhouding niet overeenkomt, resulteert in een wazig of vervormd beeld.

Er zijn situaties waarin een scherm met superhoge resolutie niet ideaal is. Verziende gebruikers (of degenen onder ons die moeite hebben met het lezen van kleine tekst) geven misschien de voorkeur aan beeldschermen met kleinere native resoluties, hoewel er in de meeste moderne besturingssystemen instellingen zijn voor onleesbare kleine tekst.

Paneeltype: hoe zijn de kleuren en kijkhoeken?

Moderne LCD-panelen kunnen worden opgesplitst in twee primaire ontwerptypen: twisted nematic (TN) of in-plane switching (IPS). De verschillen tussen deze zijn zeer technisch, maar het enige dat u echt moet weten, is dat LCD-TN-panelen goedkoper te produceren zijn en daarom te vinden zijn in goedkopere monitoren, terwijl LCD-IPS-panelen een betere kleurweergave en kijkhoeken hebben. IPS-panelen hebben echter ook een langzamere responstijd, waardoor ze minder geschikt zijn voor gamers.

Er zijn ook LCD-panelen met verticale uitlijning (LCD-VA). VA-panelen proberen de kloof tussen IPS- en OLED-schermen te overbruggen. VA-panelen hebben meestal een superieur contrast en een superieure kleurweergave in vergelijking met IPS-panelen, maar hebben last van slechtere kijkhoeken en tragere responstijden.

OLED-panelen worden steeds populairder in telefoons en televisies. Hun ongelooflijke contrast en heldere kleuren zijn aantrekkelijk, maar deze panelen migreren erg traag naar computermonitoren. OLED-monitoren (en QD-OLED-monitoren) hebben de neiging om een premium prijs te vragen, maar worden geleidelijk aan betaalbaarder.

Vernieuwingsfrequentie: hoe vloeiend is beweging?

De verversingssnelheid van een monitor beschrijft hoe vaak het beeld op het scherm wordt vernieuwd, uitgedrukt in hertz. De standaard voor LCD's is 60 hertz. De meeste gebruikers hebben geen monitor nodig met meer dan deze waarde.

Gamers geven echter vaak de voorkeur aan snellere verversingsfrequenties, die zorgen voor vloeiendere, dynamischere animatie en beweging in games (als de pc krachtig genoeg is om de framesnelheid hoger te krijgen). Schermen van gamingmerken kunnen oplopen tot 120, 144, 165 of zelfs 240 hertz.

Sommige van deze geavanceerde gaming-monitoren hebben zelfs een technologie die bekend staat als variabele verversingssnelheid. Ze zijn zo ontworpen dat de monitor wordt vernieuwd met dezelfde framesnelheid die door uw systeem wordt uitgevoerd (en welke game u ook speelt). Dus als je game bijvoorbeeld wordt weergegeven met 50 frames per seconde, ververst de monitor met 50 frames per seconde. Als het spel naar een andere weergavesnelheid springt, past de monitor deze onmiddellijk aan. Deze functie is afhankelijk van uw grafische kaart en er zijn twee verschillende standaarden voor de twee belangrijkste fabrikanten van grafische kaarten: NVIDIA's heet G-sync en AMD's heet Freesync. Zoek naar een monitor die het type kaart dat je gebruikt ondersteunt.

Helderheid: hoeveel licht kan het uitstralen?

Een desktopmonitor
Een desktopmonitor

Helderheid van de monitor is meestal niet iets waar de meesten van ons zich zorgen over hoeven te maken. Helderheid wordt gemeten in eenheden van candela per vierkante meter (cd/m22), beter bekend als "nits".

Een beoordeling van meer dan 200 nits zou voor bijna iedereen goed genoeg moeten zijn. Helderdere monitoren (met 300 nits of meer) zorgen voor een betere kleurweergave en betere contrastverhoudingen. Grafische professionals (ontwerpers, fotografen, enz.) en gamers geven misschien de voorkeur aan een helderdere monitor voor rijkere en nauwkeurigere kleuren.

Contrastverhouding: zwartere zwarten en wittere blanken

Contrastverhouding is het verschil tussen de luminantie van het helderste wit en het donkerste donker dat een scherm kan produceren. Dit is belangrijk voor een weergave, want hoe groter het contrast in deze twee uitersten, hoe subtieler de verschillen in kleur en waarde die een monitor kan weergeven.

Contrastverhouding is een moeilijk te kwantificeren specificatie. Het is erg belangrijk voor het beoordelen van een goede weergave. Het probleem is dat er geen echte industriestandaard is voor contrastverhoudingen, dus de meeste fabrikanten gebruiken hun eigen interne technieken voor het maken van de meting. De ene fabrikant claimt misschien een verhouding van 30.000:1 en een andere een verhouding van 600.000:1, maar wanneer hun monitoren naast elkaar worden geplaatst, merkt u het verschil misschien niet eens.

Veel pro's raden een minimale contrastverhouding van 350:1 aan (en we zijn het er over het algemeen mee eens), hoewel het met de huidige LCD-technologie eigenlijk onwaarschijnlijk is dat je zulke kleine verhoudingen ziet. Onze beste aanbeveling is om te kopen volgens uw behoeften en budget, en om te kijken wat andere mensen te zeggen hebben over de monitor die u overweegt te kopen.

Sommige monitoren hebben ook geavanceerde technologie om de contrastverhoudingen te verbeteren: deze worden soms "Dynamic Contrast Ratio" of "Advanced Contrast Ratio" genoemd.

De contrastprestaties van uw monitor hangen vrij nauw samen met hoe het scherm licht produceert. OLED-monitoren hebben het beste contrast en de beste zwarttinten, omdat elke pixel afzonderlijk kan worden gedimd of uitgeschakeld. LCD-schermen (TN, IPS en VA) zijn afhankelijk van achtergrondverlichting voor verlichting - als gevolg daarvan zijn hun contrastprestaties vaak slechter dan op OLED-gebaseerde schermen. In de familie van LCD-schermen hebben VA-panelen meestal het beste contrast en TN-schermen het slechtste. IPS-schermen vallen ergens in het midden en blijven een populaire keuze voor een universele monitor.

Kleuren: hoeveel kan het weergeven?

Een ASUS-monitor
Een ASUS-monitor

Elke monitor die zijn zout waard is, geeft de volledige 16,7 miljoen kleuren (24-bits) weer die mogelijk zijn vanuit een RGB-kleurruimte. Sommige oudere VGA-monitoren geven deze mogelijk niet allemaal weer en werken alleen in kleurmodi lager dan 24 bit. Simpel gezegd: gebruik deze niet als je er iets aan kunt doen.

Als u op zoek bent naar een nieuwe monitor, hoeft u zich hier geen zorgen over te maken. Vrijwel alle moderne monitoren zijn geschikt voor 24-bits kleuren.

Kijkhoek: vervormt het beeld vanaf de zijkant?

Vijf monitoren op een rij op een lange tafel
Vijf monitoren op een rij op een lange tafel

De kijkhoek verwijst naar hoe ver u naar de zijkant van de monitor kunt gaan voordat het beeld vervormd wordt. In een perfecte wereld zou een LCD-kijkhoek 180 graden zijn, wat betekent dat je het scherm op elk punt kunt bekijken, zolang je er maar vanaf de voorkant naar kijkt. Zoals het er nu uitziet, hebben veel LCD-monitoren kijkhoeken van wel 170 graden.

Echt, dit is een waarde die veel belangrijker is op tv's, waar je vaak meerdere kijkers op verschillende locaties in de kamer hebt zitten. Monitoren worden meestal gebruikt door één persoon die recht vooraan zit.

Toch, als je je monitor ook gebruikt om programma's met andere mensen te bekijken, of als je een grafische professional bent die groepen mensen moet ontvangen die naar de monitor kijken, wil je misschien de kijkhoek in overweging nemen. Anders zullen de meeste mensen blij zijn met kijkhoeken van 140 graden en hoger.

Responstijd: is er bewegingsonscherpte?

Een ultrabrede monitor die een ruimtespel toont
Een ultrabrede monitor die een ruimtespel toont

Het duurt een eindige hoeveelheid tijd voordat de pixels in een monitor van kleur in kleur veranderen, en de vertraging tussen die veranderingen wordt de "responstijd" genoemd. Dit wordt gemeten in milliseconden (ms) en hoe kleiner het getal, hoe beter de responstijd.

Een snelle responstijd kan zorgen voor een betere videokwaliteit, maar voor de meeste mensen (zelfs grafische professionals) is dit geen essentiële specificatie.

Snelle reactietijden zijn echter van cruciaal belang voor de prestaties van pc-games, omdat langzamere reactietijden bewegingsonscherpte kunnen veroorzaken. Gamers zouden een snelle responstijd moeten eisen (minder dan 8 ms en hoe lager hoe beter) om ervoor te zorgen dat hun monitor hun prestaties in snelle games niet beïnvloedt.

Andere functies om naar te zoeken

Andere kenmerken waarmee u rekening moet houden bij de aankoop van een monitor zijn:

 • USB-hub: een ingebouwde set USB-poorten waarmee u apparaten kunt aansluiten wanneer uw computer buiten bereik is. Erg handig voor muizen, toetsenborden en flashdrives.
 • Gebogen scherm: een lichte kromming naar het LCD-paneel. Sommigen geven er de voorkeur aan om stilistische of kijkhoekredenen, maar het is geen essentiële functie.
 • Verstelbare standaard: premium monitoren maken het mogelijk om de hoogte van het scherm aan te passen. Sommige kunnen het scherm zelfs draaien voor een portretscherm.
 • VESA-compatibiliteit: een standaard montagebeugel. Het is essentieel als u een dubbele of drievoudige monitorstandaard wilt gebruiken of uw monitor aan de muur wilt bevestigen. Sommige goedkope of ultradunne modellen hebben geen VESA-bevestigingen.
 • Daisy chain: de mogelijkheid om meerdere monitoren aan elkaar te rijgen met een enkele verbinding met een pc.
 • Geïntegreerde luidsprekers of camera's: luidsprekers of webcams ingebouwd in het scherm. Sommige zakelijke monitoren bieden ook extra luidsprekerbalken.
 • Beeld-in-beeld en meerdere ingangen: sommige high-end zakelijke monitoren kunnen ingangen van meerdere computers tegelijk weergeven.

Hoewel deze over het algemeen niet zo belangrijk zijn als sommige van de andere specificaties die we hebben besproken, kunnen ze heel belangrijk voor je zijn.

Het is duidelijk dat er geen enkele monitor is die een ideale combinatie van de bovenstaande functies heeft (tenminste, nergens in de buurt van een redelijke prijs). Kijk goed naar de specificaties van alle monitoren die je overweegt, afgewogen tegen hun prijs en reviews. Kijk indien mogelijk of u de monitor persoonlijk kunt bekijken bij een plaatselijke elektronicawinkel.

Zorg er ook voor dat u het retourbeleid begrijpt en de periode waarin u uiteindelijk belt om te kopen, aangezien u vaak zult merken dat monitoren er in uw huis anders uitzien dan wanneer ze op een winkeldisplay staan.

Populair onderwerp