Kun je elke oplader met elk apparaat gebruiken?

Inhoudsopgave:

Kun je elke oplader met elk apparaat gebruiken?
Kun je elke oplader met elk apparaat gebruiken?
Anonim

Hoewel opladers in de loop van de tijd meer gestandaardiseerd worden, zijn er nog steeds verschillende soorten opladers die op grote schaal worden gebruikt:

  • Laptopladers: Helaas is er nog steeds geen standaard type oplader voor laptops. U wilt een oplader hebben die speciaal voor uw laptop is ontworpen. Connectoren zijn niet gestandaardiseerd, dus u kunt waarschijnlijk niet per ongeluk de verkeerde oplader op uw laptop aansluiten. Maar met de introductie van USB Type-C (hieronder beschreven), begint dit te veranderen, zij het langzaam.
  • Apple's Lightning Connector: Apple gebruikt de Lightning-connector, geïntroduceerd in 2012, voor hun mobiele apparaten. Alle nieuwe iOS-apparaten gebruiken de Lightning-connector en kunnen worden aangesloten op elke Lightning-oplader die is gecertificeerd of ontwikkeld door Apple. Oudere apparaten gebruiken de 30-pins dockconnector van Apple. Apple maakt een connector waarmee je nieuwe apparaten met een Lightning-connector kunt aansluiten op oudere ladingen met een 30-pins dockconnector, als je dit echt wilt doen.
  • Micro-USB-opladers: Dit was jarenlang de "standaard" (om zo te zeggen), en veel smartphones en tablets gebruiken standaard Micro-USB-connectoren. Deze vervingen de Mini-USB-connectoren die ervoor waren, en de eigen opladers die oude mobiele telefoons daarvoor gebruikten. Om te voldoen aan de richtlijnen van de Europese Unie over een gangbaar type oplader voor smartphones, biedt Apple een Lightning-naar-Micro-USB-adapter.
  • USB Type-C: Dit is de nieuwste standaard om op de markt te komen, en in wezen de evolutie van Micro-USB. USB Type-C (vaak gewoon "USB-C" genoemd) is een omkeerbare connector met een veel hogere gegevensdoorvoer en een geschikte oplaadsnelheid. Het heeft effectief de plaats ingenomen van Micro-USB op de meeste nieuwe apparaten buiten de iDevices van Apple, en begint zelfs op veel laptops te verschijnen als een standaard oplaadoplossing.

De kans is groot dat je apparaten hebt die er minstens een paar gebruiken. Maar je weet al welke apparaten welke opladers gebruiken, dus je wilt echt weten of je power bricks kunt mixen en matchen. Dat antwoord is… nou ja, misschien.

Volts, ampère en watt begrijpen

Om de compatibiliteit van opladers te begrijpen, moet je eerst begrijpen hoe ze werken, tenminste op een rudimentair niveau.

Er zijn verschillende manieren om volt, ampère en watt op te splitsen, maar ik zal de meest voorkomende metafoor gebruiken: zie het als water dat door een pijp stroomt. In dat geval:

  • Spanning (V) is de waterdruk.
  • Amperage (A) is de hoeveelheid water die door de leiding stroomt.
  • Wattage (W) is de snelheid van de waterafgifte, die wordt gevonden door de spanning te vermenigvuldigen met de stroomsterkte.

Vrij eenvoudig, toch? Vroeger waren de meeste opladers voor mobiele telefoons verkrijgbaar in twee varianten: 5V/1A en 5V/2.1A. De kleinere opladers zijn gemaakt voor smartphones en de grotere voor tablets. Elke telefoonoplader kan met elke telefoon worden gebruikt en de meeste tabletopladers werken op elke tablet. Vrij simpele dingen. Alle Micro-USB-opladers waren geschikt voor 5V, dus je hoefde je nooit echt zorgen te maken dat je je telefoon per ongeluk op een oplader met een te hoog voltage aansluit.

Maar nu zijn de dingen veel gecompliceerder. Met grotere apparaatbatterijen, nieuwe oplaadtechnologie zoals Qualcomm's Quick Charge en formaten zoals USB-C die een betere oplaaddoorvoer mogelijk maken, zijn opladers complexer dan ooit. Als je geïnteresseerd bent, kun je de uitvoerinformatie van elke oplader ergens op de oplader zelf in kleine tekst vinden.

Afbeelding
Afbeelding

Hoewel we de discussie niet al te ingewikkeld hoeven te maken en alle opladers van apparaten die er zijn uit te splitsen, is deze basiskennis een beetje een noodzaak.

Begrijpen hoe opladen werkt

Dus laten we zeggen dat je telefoon is geleverd met een 5V/1A-oplader. Dit is wat we over het algemeen beschouwen als een "trage" oplader, aangezien de meeste moderne opladers nu veel sneller zijn.

Betekent dit dat je geen 5V/2,1A-oplader of zelfs een 9V/2A-oplader (in het geval van USB-C) kunt gebruiken? Helemaal niet. In feite zal een oplader met een hogere stroomsterkte uw telefoon waarschijnlijk nog sneller opladen, en dit kan veilig. Kortom, alle moderne batterijen zijn gebouwd met een chip die de invoer regelt - ze laten toe wat ze aankunnen. Dit is eigenlijk tweerichtingsverkeer, omdat de opladers ook deze "slimme" functies ondersteunen, daarom moet je altijd hoogwaardige opladers van een merknaam kopen in plaats van goedkope namaakproducten.

Opmerking: Oplaadstenen die meer dan 5V ondersteunen, zijn van begin tot eind USB-C, waardoor het onmogelijk is om per ongeluk een Micro-USB- of Lightning-kabel te gebruiken.

Dit is de reden waarom je een snellader kunt gebruiken op oudere smartphones die geen snellaadtechnologie ondersteunen - zowel de oplader als de batterij hebben de nodige beveiligingen om te voorkomen dat er iets ergs gebeurt. De telefoon laadt gewoon op met de normale snelheid waarvoor hij is ontworpen.

Over snel opladen gesproken, laten we daar kort op ingaan. Ten eerste zijn er verschillende snellaadmethoden van verschillende fabrikanten en ze zijn nietcross-compatibel. Dat betekent dat alleen omdat uw apparaat een vorm van "snel opladen" -technologie ondersteunt en de oplader van uw buddy dat ook doet, u niet automatisch kunt garanderen dat u sneller wordt opgeladen. Als ze niet dezelfde snellaadtechnologie gebruiken, laadt het je telefoon nog steeds op - het doet het alleen wat langzamer. (Dit zal snel veranderen, maar voorlopig zitten we met meerdere standaarden.)

Dus, kan elke oplader met elk apparaat worden gebruikt?

Afbeelding
Afbeelding

Het korte antwoord is: hoogstwaarschijnlijk, hoewel je wisselende resultaten zult hebben.

Stel bijvoorbeeld dat je een oude 5V/1A-oplader gebruikt op een gloednieuwe smartphone. Je zult daar minder dan geweldige resultaten hebben, omdat het het apparaat veel langzamer zal opladen dan de oplader die bij de telefoon is geleverd. De meeste moderne smartphones kunnen veel snellere opladers accepteren.

Laptops zijn vaak een ander verhaal. Als het een eigen oplaadpoort heeft, zou ik niets buiten de standaardoplader gebruiken (niet dat je dat sowieso zou kunnen, omdat het eigendom is). Maar aangezien USB-C de eerste USB-technologie is die een voldoende hoge doorvoer mogelijk maakt om laptopbatterijen op te laden, heeft u misschien een nieuwe laptop die via USB oplaadt in plaats van een eigen stroomkabel. Dus met dat in gedachten, zou je je smartphone-oplader op je laptop kunnen gebruiken? Hoe zit het met je laptopoplader op je smartphone?

Meestal zal het antwoord hier "ja" zijn. Een smartphone-oplader zal een heel laag stroomverbruik hebben voor een laptop, maar hij kan deze mogelijk opladen terwijl de laptop in de stand-bymodus staat, hoewel u dit waarschijnlijk moet testen om erachter te komen. Als het niet werkt, is het niet schadelijk voor je apparaat.

Aan de andere kant kun je zeker je USB-C-laptoplader gebruiken om je smartphone op te laden. Nogmaals, met die voorzorgsmaatregelen waar we het eerder over hadden, kunnen de oplader en de batterij met elkaar praten en automatisch standaard de snelst toegestane oplaadsnelheid instellen. Het is erg cool.

Ik laad bijvoorbeeld mijn ASUS Chromebook C302 bijna altijd op met de oplader van mijn Pixel 2 XL als ik thuis ben, en ik heb de oplader van mijn C302 meerdere keren op mijn Pixel gebruikt als ik niet thuis ben. Ik laat de C302-oplader de hele tijd in mijn tas en de standaard Pixel-oplader is aangesloten, dus het werkt goed.

Populair onderwerp