Moet je je eigen telefoon of laptop repareren?

Inhoudsopgave:

Moet je je eigen telefoon of laptop repareren?
Moet je je eigen telefoon of laptop repareren?
Anonim

Als je apparaat onder de garantie v alt en het probleem te wijten is aan een hardwarefout in plaats van een gebruikersfout, moet de fabrikant het gratis repareren. Neem contact op met de fabrikant, leg het probleem uit en zij zullen u adviseren over hoe u verder moet gaan.

De meeste fabrikanten bieden een garantie van één jaar, maar in bepaalde landen heeft u mogelijk recht op een langere garantie. In Ierland en Engeland hebben klanten bijvoorbeeld recht op terugbetaling, reparatie of vervanging van een defect product binnen zes jaar na de verkoop.

Is uw apparaat gedekt door een uitgebreide garantie of andere verzekering?

Veel winkels en fabrikanten bieden verlengde garanties (hoewel ze over het algemeen niet veel zijn). Tegen een vergoeding kunt u uw garantie verlengen van één naar twee of drie jaar. U kunt ook korting krijgen op reparaties van onopzettelijke schade, zoals bij Apple's AppleCare+.

Als je hebt betaald voor een verlengde garantie en het probleem is een hardwaredefect, laat de fabrikant het dan repareren. Je hebt ze al betaald om het te doen.

Als het gaat om onopzettelijke schade, wordt het een beetje ingewikkelder. Reparatiekosten voor onopzettelijke schade kunnen behoorlijk hoog zijn (zelfs met een verlengde garantie), en er zijn tal van computerproblemen die u zelf goedkoper kunt oplossen. Als u het echter alleen doet, wordt de verlengde garantie waarvoor u al heeft betaald waarschijnlijk ongeldig. Het is een afweging die je moet maken, hoewel ik waarschijnlijk geneigd zou zijn om de fabrikant de dingen te laten repareren, want als zich later een hardwarefout voordoet en je je verlengde garantie bent kwijtgeraakt, zul je jezelf voor de gek houden.

Houd er bovendien rekening mee dat sommige creditcards een verlengde garantie bieden voor elk apparaat dat u ermee aanschaft. U moet de reparaties zelf betalen, maar als u in aanmerking komt, vergoeden zij u. Uw laptop of telefoon is mogelijk ook gedekt door de voorwaarden van uw inboedelverzekering voor onopzettelijke schade en diefstal. Bekijk deze opties voordat u uw handen vuil maakt. Zelfs als u geen verlengde garantie heeft, kunt u mogelijk een vergoeding voor die reparatie krijgen.

Wat kost een reparatie buiten de garantie?

Afbeelding
Afbeelding

Als je geen garantie meer hebt, wil je toch weten wat het kost om het door een professional te laten repareren - vaak is het maar iets meer dan het zelf vervangen, vanwege de kosten van onderdelen. Een Galaxy S7-schermreparatie kost u bijvoorbeeld ongeveer $ 157 voor de onderdelen. Of je laat het professioneel repareren voor iets meer - $ 190 bij UBREAKIFIX, een lokaal geautoriseerd Samsung-servicecentrum in Los Angeles, of $ 200 bij Best Buy. (Merk op dat als het buiten de garantie v alt, u niet absoluut naar een erkend reparatiecentrum hoeft te gaan, maar u moet er zeker van zijn dat de reparatiewerkplaats geloofwaardig en ervaren lijkt - kijk op de website van uw fabrikant voor reparatiecentra die zij aanbevelen.)

Of je het zelf wilt repareren of het door professionals wilt laten doen, is aan jou. Bekijk de voorwaarden die de pro's bieden. Reparatiewerkplaatsen bieden vaak een jaar garantie op het onderdeel dat ze vervangen. Met minder dan $ 50 verschil voor deze hypothetische schermreparatie, zou ik ernaar leunen om de professionals hun ding te laten doen, alleen voor de gemoedsrust en de garantie. Als je twijfelt, vraag dan een paar offertes aan en beslis dan.

Kunt u het zelf repareren?

Afbeelding
Afbeelding

De laatste vraag die je moet stellen, is of je zelfs in staat bent om het zelf te repareren. Als je al meer dan tien jaar je eigen gaming-pc's bouwt, zul je je veel comfortabeler voelen met de binnenkant van je uitrusting dan iemand die voor het eerst een behuizing opent. Overschat je capaciteiten niet. Hoewel de meeste dingen kunnen worden vervangen in moderne laptops, is het notoir lastig om te doen. De race naar steeds dunnere en lichtere uitrusting betekent dat je misschien vijf poorten moet vervangen om er maar één te repareren.

De beste manier om erachter te komen of u uw apparaten kunt repareren, is door naar iFixit te gaan en de relevante handleiding voor uw probleem te bekijken. Ze hebben er een voor het vervangen van elk belangrijk onderdeel in elk groot modern apparaat. Ze verkopen ook de gereedschappen en onderdelen die je nodig hebt om de klus te klaren.

Bekijk de gids, bekijk de kosten van onderdelen en gereedschappen en vraag jezelf eerlijk af of het de moeite waard is om te doen. Het antwoord zou heel goed ja kunnen zijn! Maar in andere gevallen is het risico het misschien niet waard.

De eerder genoemde Galaxy S7 wordt bijvoorbeeld beoordeeld als "Zeer moeilijk" op iFixit. Voor minder dan $ 50 lijkt dat een goede deal voor professionele service. Een batterij in een MacBook vervangen, hoewel? Easy peasy.

Weet wanneer je moet opgeven en een nieuw apparaat moet kopen

Op een gegeven moment is het beter om je apparaat te recyclen dan het te repareren. Als uw zes jaar oude laptop alle tekenen van een storing op de printplaat vertoont, is het waarschijnlijk tijd om het op te geven. Je zou een oud model tweedehands kunnen kopen met een schermstoring en het logic board redden, maar dan duiken we echt in het diepe. Computers en telefoons gaan niet eeuwig mee, en op een gegeven moment zijn de kosten om het te laten repareren meer dan het apparaat zelf waard is, vooral als je bedenkt dat het sowieso snel genoeg echt verouderd zal zijn.

Populair onderwerp