Hoe u uw Intel-processor kunt overklokken en uw pc kunt versnellen

Inhoudsopgave:

Hoe u uw Intel-processor kunt overklokken en uw pc kunt versnellen
Hoe u uw Intel-processor kunt overklokken en uw pc kunt versnellen
Anonim

Is het mogelijk om een niet-K Intel-processor te overklokken? Soms. Het is gewoon moeilijker en het heeft waarschijnlijk wat ondersteuning nodig van de fabrikant van je moederbord. Intel wil ook echt niet dat je het doet - tot het punt dat ze daadwerkelijk software-updates hebben uitgegeven die eerder gevonden mazen in de wet hebben gedicht waardoor dit mogelijk is. Dit beleid is controversieel onder liefhebbers van pc-hardware.

Ik moet ook een concept noemen dat bij enthousiastelingen bekend staat als de 'siliciumloterij'. De microarchitectuur van moderne CPU's is ongelooflijk complex, net als het fabricageproces. Zelfs als twee CPU's hetzelfde modelnummer hebben en in theorie identiek zouden moeten zijn, is het heel goed mogelijk dat ze anders gaan overklokken. Wees niet boos als uw specifieke CPU en configuratie als geheel niet dezelfde overklokprestaties kunnen bereiken als iemand die zijn resultaten online rapporteert. Daarom is het ongelooflijk belangrijk om het lange, moeizame proces zelf te doorlopen in plaats van alleen de instellingen van iemand anders aan te sluiten - geen twee processors zullen exact hetzelfde overklokken.

Moederbord

Afbeelding
Afbeelding

Vervolgens moet je ervoor zorgen dat je moederbord in orde is. Technisch gezien zou elk moederbord zijn processor moeten kunnen overklokken, maar sommige zijn speciaal ontworpen voor het proces en andere niet. Als je in een positie bent om te kiezen, zoek dan naar een enthousiast of "gaming" moederbord. Ze zijn iets duurder dan meer voetgangersmodellen, maar ze hebben toegang tot UEFI/BIOS-updates en fabrikantsoftware die speciaal is ontworpen om overklokken gemakkelijk te maken. Je kunt ook vaak Newegg-recensies vinden die de overklokinstellingen van een moederbord en de kwaliteit daarvan bespreken. Liefhebbers en gaming-moederborden van ASUS, Gigabyte, EVGA en MSI zijn in dit opzicht goede keuzes.

Oh, en dit spreekt voor zich, maar ik zeg het toch: je hebt een moederbord nodig met een socket die compatibel is met je CPU-keuze. Voor Intel's nieuwste ontgrendelde processors is dat ofwel socket LGA-1151 (K-serie) of LGA-2066 (X-serie).

CPU-koeling

Zelfs als je begint met een bestaand systeem dat niet is gebouwd met overklokken in gedachten, wil je een aftermarket CPU-koeler gebruiken. Deze onderdelen zijn veel krachtiger en efficiënter dan Intel's in-box-koelers, met grotere ventilatoren en enorm uitgebreide koellichamen. De Intel-processor die we voor het testsysteem kochten, kwam zelfs niet met een voorraadkoeler, omdat Intel ervan uitgaat dat iedereen die geïnteresseerd is in dat premium ontgrendelde model zijn eigen aftermarket-koeler wil gebruiken.

Afbeelding
Afbeelding

De opties voor CPU-koelers zijn enorm, zelfs als je niet voor de meer premium waterkoeling wilt gaan. U kunt tussen de $ 20-100 uitgeven voor een luchtgekoelde versie en nog veel meer voor uitgebreide opties voor vloeistofkoeling. Maar als u een beperkt budget heeft, zijn er meer dan een paar voordelige opties. De koeler die we gaan gebruiken, is de Cooler Master Hyper 612 V.2, die een straatprijs van slechts $ 35 heeft en in de meeste ATX-behuizingen van volledige grootte past. We zouden waarschijnlijk betere resultaten kunnen behalen met een duurder en uitgebreider model, maar met dit model kunnen we onze kloksnelheden drastisch verhogen zonder in onveilige temperatuurbereiken te komen.

Als je een nieuwe koeler uitkiest, moet je naast de prijs rekening houden met twee variabelen: compatibiliteit en grootte. Zowel luchtkoelers als vloeistofkoelers moeten het sockettype van uw moederbord ondersteunen. Luchtkoelers hebben ook de fysieke ruimte nodig die beschikbaar is in uw pc-behuizing, met name verticale ruimte (gemeten vanaf de bovenkant van het moederbord tot de zijkant van de behuizing). Vloeistofkoelers hebben niet veel ruimte nodig rond de CPU-socket, maar ze hebben wel beschikbare ruimte nodig in de buurt van de montagegebieden van de behuizingsventilator om hun ventilatoren en radiatoren te passen. Controleer nogmaals de specificaties van uw toekomstige aankoop en uw pc-behuizing zelf voordat u een beslissing neemt.

Als je je selecties hebt gemaakt, zorg er dan voor dat alles is geïnstalleerd en correct werkt zonder overklokken, en ga dan verder.

Stap twee: stresstest je setup

We gaan ervan uit dat je begint met alles met betrekking tot je CPU die standaard is ingesteld. Als u dat niet doet, start u nu op in de UEFI van uw computer (beter bekend als het BIOS) en wijzigt u deze terug. U kunt dit doen door de computer opnieuw op te starten en op de relevante knop op het POST-scherm te drukken (die met het logo van de fabrikant van het moederbord). Dit is meestal Delete, Escape, F1, F12 of een vergelijkbare knop.

Ergens in je UEFI/BIOS-instellingen zou er een optie moeten zijn om alles terug te zetten naar de standaardwaarde. Op onze testmachine met een Gigabyte-moederbord stond dit onder het menu "Save &Exit", aangeduid als "Load Optimized Defaults". Selecteer deze optie, waar deze zich ook bevindt, sla uw instellingen op en verlaat vervolgens de UEFI.

Afbeelding
Afbeelding

Er zijn nog een paar andere wijzigingen die je moet maken. Op onze i7-7700K moesten we, om stabielere en voorspelbare benchmarkresultaten te krijgen, de Intel Turbo Boost-optie uitschakelen voor elk van de vier kernen in de chip. Dit is Intel's ingebouwde, stabiele semi-overclock, die de kloksnelheid van de processor verhoogt wanneer intense processen aan de gang zijn. Dat is een handige functie als je nooit in overklokinstellingen duikt, maar we hopen de snelheden te overschrijden die Turbo Boost voorzichtig toepast, dus het is het beste om het uit te schakelen. Als ik een auto-metafoor mag gebruiken, gaan we deze besturen met een stick-shift.

Afhankelijk van je processor, wil je misschien de C State-optie of andere energiebesparende tools die op de tegenovergestelde manier werken, uitschakelen en de processor onderklokken wanneer zijn volledige kracht niet nodig is. Je kunt deze echter inschakelen na het overklokken om te zien of ze nog steeds werken - sommige mensen hebben gemeld dat energiebesparende functies niet zo goed werken na het overklokken, terwijl ze op andere systemen prima werken.

Heb je alles standaard ingesteld, met de extra toeters en bellen uitgeschakeld? Mooi zo. Start nu uw hoofdbesturingssysteem op (we gebruiken Windows voor deze handleiding, maar veel van deze tools zouden ook op Linux moeten werken). Voordat u gaat overklokken, moet u uw systeem stresstesten en een benchmark krijgen van waar u begint. U wilt iets dat uw CPU en andere componenten op hun maximale prestatieniveau laat werken - in wezen, het meest intense computergebruik simuleert dat mogelijk is, om te zien of het een crash veroorzaakt. Dit is wat we gaan gebruiken om de systeemstabiliteit te testen tijdens het hele overklokproces.

Ik raad Prime95 aan als je stresstesttool, omdat het eenvoudig, gratis en beschikbaar is op alle drie de belangrijkste desktopbesturingssystemen. Andere populaire alternatieven zijn AIDA64, LinX en IntelBurnTest. Elke zou moeten werken, en je kunt zelfs een combinatie van twee gebruiken als je echt je due diligence wilt doen (mijn redacteur is een fan van het gebruik van zowel LinX als zijn primaire stresstesttool, waarbij Prime95 helemaal aan het einde als secundaire test dient om er extra zeker van te zijn dat alles stabiel is.)

Welke je ook hebt gekozen, download het, installeer het en voer het uit. Laat het de eerste test doorlopen en test het vervolgens een paar keer opnieuw om er zeker van te zijn dat je CPU langere runs van 100% gebruik en maximale hitte aankan. Je kunt zelfs de ventilator op je CPU-koeler horen opspringen naar zijn maximale snelheid om de verhoogde belasting aan te kunnen.

Afbeelding
Afbeelding

Daarover gesproken, terwijl de stresstests worden uitgevoerd, is het een goed moment om enkele andere tools te downloaden die we later zullen gebruiken: een CPU-informatietool om uw veranderende waarden gemakkelijk in de gaten te houden, en een CPU temperatuurmonitor om de hitte te bekijken. Voor Windows raden we respectievelijk CPU-Z en RealTemp aan. Download en voer ze nu uit - je kunt de laatste gebruiken om de kerntemperaturen van je CPU te zien stijgen tijdens je stresstest.

Afbeelding
Afbeelding

Temperaturen zullen cruciaal zijn voor het overklokproces. Tijdens het uitvoeren van de stresstest onder de standaardomstandigheden met onze Intel i7-7700K CPU en aftermarket CPU-koeler, zagen we temperaturen op de interne sensoren variëren van ongeveer 45-55 graden Celsius. Dat klinkt warm (50 graden Celsius is ongeveer 122 Fahrenheit), maar het is niets om je zorgen over te maken. CPU's zijn ontworpen om bij deze hoge temperaturen te werken met behulp van pc-koelsystemen. De maximaal toegestane temperatuur van onze processor voordat deze de klok automatisch verlaagt of uitschakelt (bekend als de Tmax of Tjunction) is 100 graden Celsius - meer dan 200 graden Fahrenheit. Wanneer we overklokken, is ons doel om de processor te stimuleren tot het punt waarop de temperaturen nog steeds binnen een redelijk veilige marge onder de 100 graden Celsius liggen terwijl het systeem stabiel blijft draaien.

Als je je processor een paar tests hebt laten doorlopen met 100% gebruik en de temperaturen binnen een veilig bereik, en je pc is niet gecrasht, dan ben je klaar om verder te gaan.

Stap drie: verhoog je CPU-multiplier

Nu is het tijd om te beginnen met overklokken. Start uw pc opnieuw op en ga terug naar uw UEFI (BIOS). Zoek naar een categorie met de naam "Overclock Settings". Afhankelijk van de creativiteit van de technische schrijver van uw moederbordfabrikant, kan deze worden aangeduid als "CPU Booster" of iets dergelijks.

Zoek in dat gedeelte naar de instelling "CPU Clock Ratio" of iets dergelijks. In de UEFI van ons Gigabyte-moederbord stond dit onder het standaardtabblad > Geavanceerde frequentie-instellingen > Geavanceerde CPU-kerninstellingen. Google rond met de naam van uw fabrikant en het UEFI-versienummer als u niet zeker weet waar u het kunt vinden.

Afbeelding
Afbeelding

Je kloksnelheid wordt bepaald door twee dingen: de bussnelheid (100 MHz in ons geval) en de "klokverhouding" of vermenigvuldiger (in ons geval 42). Vermenigvuldig die twee waarden met elkaar en je krijgt de kloksnelheid van je CPU (in ons geval 4,2 GHz).

Om het systeem te overklokken, gaan we de vermenigvuldiger verhogen, wat op zijn beurt de kloksnelheid verhoogt. (We laten de bussnelheid standaard staan).

Afbeelding
Afbeelding

Ik ga de multiplier-instelling aanpassen naar 43, slechts één stap hoger, om de maximale frequentie te verhogen tot 4,3 GHz. Mogelijk moet u wijzigingen in uw systeem inschakelen om de UEFI daadwerkelijk toe te staan de vermenigvuldiger te wijzigen.

Zodra dat is gebeurd, slaat u uw UEFI-instellingen op en sluit u af, en start u vervolgens weer op in uw besturingssysteem. U kunt CPU-Z gebruiken om te controleren en ervoor te zorgen dat uw klok de nieuwe, hogere frequentie weergeeft. In mijn geval kun je zien dat de velden Kernsnelheid en Vermenigvuldiger aan de linkerkant zijn ingesteld op respectievelijk 4,3 GHz (geef of neem een paar hertz als de computer werkt), en 43. Je ziet ook de voorraadsnelheid aan de rechterkant onder "Specificatie" - dit verandert niet, ongeacht hoeveel je overklokt, en dat is oké. Het vermeldt dat gewoon als onderdeel van de naam van de processor. De instellingen linksonder zijn degene die u wilt controleren.

(Opmerking: als je iets lager ziet voor Core Speed en Multiplier, moet je misschien een meer stressvolle operatie starten, zoals je stresstest, om de CPU tot het maximum te laten gaan.)

Afbeelding
Afbeelding

Ga terug naar stap twee en voer je stresstest opnieuw uit. Als je systeem stabiel is op de nieuwe hogere CPU-frequentie, herhaal dan stap drie en verhoog je multiplier een beetje meer. Het is mogelijk om het zo hoog in te stellen als u denkt dat het kan gaan (een Google-zoekopdracht voor gebruikers met vergelijkbare instellingen kan helpen om uw verwachtingen in te stellen), maar langzame en gestage hobbels zijn een veiligere en nauwkeurigere manier om de gewenste resultaten te bereiken.

Op een gegeven moment zul je een stoppunt bereiken. Ofwel crasht je computer tijdens stresstesten (of mislukt de stresstest), ofwel bereik je de maximale CPU-temperatuur waar je je prettig bij voelt (voor mij is dat meestal ongeveer 10 graden minder dan de Tjmax-waarde).

Als je een crash- of stresstest hebt gehad, ga dan verder met stap vier. In het (zeldzamere) geval dat u uw maximale temperatuur heeft ervaren, slaat u stap vier over en gaat u verder met stap vijf.

Stap vier: herhaal tot het mislukt, en verhoog dan de spanning

Afbeelding
Afbeelding

Als je stresstest is mislukt of ervoor heeft gezorgd dat de computer crashte, maar je temperaturen nog ruimte hebben om omhoog te gaan, kun je doorgaan met overklokken door het voltage van je CPU te verhogen. Door de spanning op te voeren die het moederbord via de voeding aan de CPU levert, zou het moeten stabiliseren op hogere snelheden, hoewel het ook je temperaturen aanzienlijk zal verhogen.

Nogmaals, we gaan in de UEFI duiken om deze instelling aan te passen. In Gigabyte's UEFI v alt het onder M. I. T. > Geavanceerde spanningsinstellingen > CPU-kernspanningsregeling.

Afbeelding
Afbeelding

Hier ga je ongeveer hetzelfde doen: verhoog de spanning een beetje, herhaal stap twee en drie totdat je computer crasht, en verhoog dan je spanning weer. De aanbevolen stap omhoog is 0,05 volt - opnieuw, babystapjes duren langer, maar je krijgt veel betrouwbaardere resultaten.

Houd uw temperaturen in de gaten terwijl u dit proces opnieuw doorloopt, hoe meer u de spanning verhoogt, hoe meer uw temperaturen zullen stijgen. Als uw tests mislukken bij +.2 volt of meer, is het mogelijk dat u de spanning gewoon niet kunt verhogen terwijl u stabiel blijft. Nogmaals, onthoud de "siliciumloterij" - het is mogelijk dat uw specifieke CPU zich niet precies hetzelfde gedraagt als andere met hetzelfde modelnummer.

Herhaal stap drie en vier in een round robin. Verhoog de multiplier, stresstest, herhaal totdat er iets crasht, verhoog dan de spanning en stresstest opnieuw. Uiteindelijk bereikt u een punt waarop uw temperaturen het maximale niveau bereiken waar u zich prettig bij voelt, of uw stresstests mislukken consequent en/of zorgen ervoor dat de computer crasht. Als dat gebeurt, ga je terug naar je laatste stabiele overklok.

Voor mij persoonlijk was ik niet eens in staat om de spanning helemaal te verhogen - mijn hoogste stabiele overklok was 4,7 GHz, met behulp van de standaardspanningsinstelling. Als ik het nog verder duwde, bereikte ik de Tjmax-waarde van mijn CPU en begon het terug te smoren. De 7700K is een notoir hete chip, dus dit is logisch. Misschien merk je dat je chip meer overklokkosten mogelijk maakt, of je merkt misschien dat je net als ik bent en je kunt het maar een klein beetje opvoeren. Het hangt er allemaal van af.

Stap vijf: de grote test

Nu je een punt hebt bereikt waarop je denkt dat je overklok stabiel is, is het tijd om hem nog een laatste, superrigoureuze test te doen. Wat u hier doet, is kijken of uw pc urenlang met deze hogere kloksnelheid en spanning kan werken. Want als je al deze moeite doet om je snelheden te verhogen, is de kans groot dat je het consequent wilt gebruiken.

Schakel die energiebesparende functies weer in (indien gewenst) en stel je stresstestprogramma zo in dat het continu wordt uitgevoerd. Prime95 doet dit automatisch, andere programma's moeten mogelijk op een klokwaarde worden ingesteld. Enkele uren in ieder geval lang genoeg om de hogere temperatuur in uw pc te stabiliseren. (Als je ergens woont met bijzonder hoge temperaturen en je hebt niet voldoende koeling voor welke kamer je ook bent, houd er dan rekening mee dat de omgevingstemperaturen in de zomer een strengere bovengrens voor je overklokken kunnen creëren.) Als het kan handel dat af zonder dat de processor te heet wordt, de test mislukt of het hele ding crasht, je hebt een steenstabiele overklok. Als het het niet aankan, schaal dan je CPU-multiplier en spanningswaarden terug en probeer het opnieuw.

Populair onderwerp