Als je in de EU woont, heb je waarschijnlijk een betere gadgetgarantie

Inhoudsopgave:

Als je in de EU woont, heb je waarschijnlijk een betere gadgetgarantie
Als je in de EU woont, heb je waarschijnlijk een betere gadgetgarantie
Anonim

Bovendien is de garantie van twee jaar het absolute minimum dat een handelaar kan bieden. In sommige landen vereist de nationale wetgeving zelfs een langere garantie; in Ierland en het VK bijvoorbeeld, is het zes jaar. U kunt controleren wat de specifieke minimumgarantie is op de Europa.eu-website.

Wat wordt gedekt door de EU-garantie?

Laten we nu één ding duidelijk maken: de EU-consumentengarantie (en ook de fabrieksgarantie) is niet zomaar een kaart die uit de gevangenis komt voor elk kapot apparaat. Als je je telefoon in het toilet laat vallen, een kopje koffie op je laptop morst of je apparaat op een andere manier beschadigt door je eigen verwaarlozing of domheid, sta je aan de haak voor alle reparaties. De EU-garantie dekt geen onopzettelijke schade - daarvoor heb je een verzekering nodig (zoals AppleCare+). In plaats daarvan dekt de EU-garantie u als de goederen die u koopt:

  • Zijn niet geschikt voor het doel waarvoor je ze hebt gekocht.
  • Kom niet nauwkeurig overeen met de productbeschrijving of heb andere kwaliteiten dan het model dat voor u wordt geadverteerd of gedemonstreerd.
  • Zijn van mindere kwaliteit of presteren slechter dan een normale versie van hetzelfde product.
  • Werden niet correct geïnstalleerd door de leverancier, of als de instructies gebrekkig zijn, de klant.

Met andere woorden, de garantie dekt je als het product defect blijkt te zijn of niet wat je werd verteld dat je kreeg. Voor technische producten heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met schermen, batterijen of andere hardware die het begeeft voordat het zou moeten. Het leuke is dat het minimum van twee jaar waarschijnlijk langer is dan de commerciële garantie die de fabrikant biedt.

Afbeelding
Afbeelding

De garantie is alleen geldig voor gebreken waarvan wordt aangenomen dat ze aanwezig zijn in het product wanneer u het ontvangt. Het is bedoeld om u te beschermen tegen blindgangers in plaats van slijtage. Hoe dit afloopt is als volgt:

  • Als er een defect optreedt binnen de eerste zes maanden dat u het product bezit, wordt aangenomen dat het aanwezig was toen u het ontving en is de handelaar automatisch aansprakelijk.
  • Als er een storing optreedt na de eerste zes maanden, maar voordat de garantieperiode is verstreken, moet u mogelijk bewijzen dat het defect in het product aanwezig was toen u het ontving voordat de handelaar aansprakelijkheid aanvaardt. Als het echter om technische producten gaat, is het vrij eenvoudig om te beweren dat een scherm of batterij die na 18 maanden defect raakt, bij levering defect was; de EU-garantie is gewoon bewust breed, omdat het alles dekt, van Windows-pc's tot de ramen in uw huis. Apple biedt hierdoor simpelweg minimaal twee jaar garantie in alle EU-landen.

Met andere woorden: als je in de EU woont, heb je al een ingebouwde uitgebreide garantie voor alles wat je koopt.

Waarop u recht heeft onder de garantie

Dus je hebt een laptop met een defect scherm verkocht en je brengt hem terug naar de handelaar. Wat moeten ze voor je doen?

Nou, in de meeste EU-landen bestaat er iets dat de "hiërarchie van remedies" wordt genoemd. De handelaar moet eerst aanbieden om het product te repareren, als dat niet haalbaar is, kunnen ze aanbieden om het te vervangen, en tot slot, als dat geen haalbare optie is, kunnen ze je een prijsverlaging aanbieden voor een alternatief product of een terugbetaling.

In alle gevallen moet de handelaar de remedie aanbieden binnen een redelijke termijn, zonder u al te veel ongemak te bezorgen, en zonder kosten voor u. Let op, dit betekent dat als je een product in een online winkel hebt gekocht, ze moeten betalen om het terug te sturen voor reparatie, of in het slechtste geval je de kosten terugbetalen om het terug te sturen.

Wat maakt de EU-consumentengarantie zo goed

De EU-consumentengarantie is een belangrijk onderdeel van de EU-wetgeving inzake consumentenbescherming en biedt over het algemeen meer bescherming en eenvoudigere oplossingen dan de garantie die door een fabrikant wordt geboden.

Ten eerste is het minimum van twee jaar langer dan de garanties die de fabrikant op veel technische goederen biedt. Samsung biedt bijvoorbeeld 6 maanden EU-garantie op oortelefoons; de handelaar van wie u ze koopt, moet zich echter nog steeds houden aan de EU-termijn van twee jaar (of zelfs langer).

Afbeelding
Afbeelding

Ten tweede, door de garantie tussen u en de handelaar te maken, is het veel gemakkelijker voor u om verhaal te halen. In plaats van een product ergens naar een fabrikant te sturen, ga je gewoon terug naar de winkel (of online winkel) waar je het hebt gekocht en zij zijn verantwoordelijk voor het repareren, vervangen of terugbetalen.

Ten slotte is alles wat ik in dit artikel heb behandeld het absolute minimum. Sommige EU-landen hebben zelfs nog strengere wetgeving op het gebied van consumentenbescherming. In het VK bijvoorbeeld, duurt de consumentengarantie zoals hierboven beschreven zes jaar en is geldig voor zowel nieuwe als tweedehandse producten.

Omdat je zowel de EU-garantie als de fabrieksgarantie krijgt, kun je kiezen welke je wilt gebruiken als je een probleem tegenkomt. In de meeste gevallen zal de EU-garantie eenvoudiger zijn, omdat je het product gewoon terug kunt sturen naar de winkel of online winkel waar je het hebt gekocht en erop aandringt dat het wordt gerepareerd of vervangen. U hoeft zich niet bezig te houden met het claimproces van de fabrikant. De EU-garantie dekt ook het product in zijn geheel, terwijl de fabrieksgarantie alleen bepaalde componenten of onderdelen dekt.

Persoonlijk heb ik alleen de EU-garantie gebruikt; het was gewoon het gemakkelijkst voor mij. Dit geldt echter misschien niet voor iedereen. Als uw apparaat nog steeds onder beide garanties v alt, lees dan de commerciële garantie van de fabrikant door en kijk hoe deze zich verhoudt tot de EU. Het zal waarschijnlijk niet zo goed zijn, maar je weet maar nooit.

Foto tegoed: wk1003mike/Shutterstock.com.

Populair onderwerp