Wat is Project Treble op Android en krijgt mijn telefoon het?

Inhoudsopgave:

Wat is Project Treble op Android en krijgt mijn telefoon het?
Wat is Project Treble op Android en krijgt mijn telefoon het?
Anonim

Ter vergelijking: de distributienummers van Android zijn grimmig, met 28,1 procent van de telefoons met Android 6.x (Marshmallow) en 28,5 procent op Android 7.x (Nougat) - dat betekent dat meer dan de helft van de Android-telefoons die er zijn draaien op een bijna twee jaar oud besturingssysteem. Een magere 1,1 procent draait op de nieuwste versie - Android 8.x (Oreo). Om het nog botter te zeggen, meer dan 98 procent van de Android-apparaten gebruikt verouderde software - meer dan 36 procent gebruikt vijf jaar oude (of oudere) software. Au!

Het is duidelijk dat er daar een enorme ontkoppeling is.De reden hiervoor is helaas veelzijdig, maar kan over het algemeen worden toegeschreven aan twee belangrijke punten: fabrikanten en de updatecyclus van Google. We zijn hier al eerder op ingegaan, dus ik zal je alle details besparen en je gewoon in die richting wijzen als je nieuwsgierig bent naar de fout van de fabrikant.

Project Treble is het antwoord

De reden waarom fabrikanten het zo moeilijk hebben om snelle updates uit te brengen, is vanwege al het werk dat moet worden gedaan om het besturingssysteem te laten communiceren met de hardware.

Afbeelding

Traditioneel werkte het ongeveer als volgt: het OS-framework en low-level software maakten allemaal deel uit van dezelfde code. Dus toen het besturingssysteem werd ge├╝pdatet, moest deze low-level software - technisch aangeduid als leveranciersimplementatie - ook worden bijgewerkt. Dat is veel werk.

Dus, te beginnen met Android 8.x (Oreo), heeft Google de twee gescheiden. Dat betekent dat het Android-besturingssysteem zelf kan worden bijgewerkt zonder de implementatie van de leverancier aan te raken. Dat kan op zijn beurt indien nodig zelf worden bijgewerkt.

Om dat in de volledige context te plaatsen, voordat een update naar een Android 7.x (of eerder) apparaat kan worden gepusht, moet niet alleen de Android OS-code worden bijgewerkt, maar ook de low-level hardwarecode, die over het algemeen wordt onderhouden door de chipmaker. Dus als Samsung bijvoorbeeld een update naar een van zijn telefoons wil pushen, moet het wachten tot Qualcomm (of degene die de chip heeft gemaakt) zijn code heeft bijgewerkt om met de nieuwe Samsung-code te werken. Dat zijn veel wielen die tegelijk draaien, en elk is afhankelijk van het andere.

Met Android 8.x en hoger zal het niet meer zo zijn. Aangezien de kernhardwarecode gescheiden is van de OS-code, kunnen fabrikanten van apparaten hun software bijwerken zonder te hoeven wachten tot de fabrikant van silicium ook de code bijwerkt.

Afbeelding

Dit zou het updateproces in theorie in ieder geval drastisch moeten versnellen. Het updaten van apparaten is nog steeds in handen van de fabrikant en aangezien de eerste Oreo-apparaten buiten de door Google onderhouden Pixel-lijn nu net worden uitgerold, hebben we nog niet de kans gehad om dit in de praktijk volledig te zien.Hopelijk brengt het een significante verandering teweeg in de snelheid waarmee updates worden geschreven en naar buiten worden gepusht.

Zal mijn apparaat profiteren van Project Treble?

Dat is de vraag van een miljoen dollar, toch? Helaas is het antwoord niet zo eenvoudig (je had het zeker niet verwacht). Dat gezegd hebbende, hier zijn enkele feiten:

  • Als je apparaat nooit wordt bijgewerkt naar Oreo, zal het nooit Project Treble krijgen. Daar kan niet omheen. Sorry.
  • Als je apparaat wordt bijgewerkt naar Oreo, is het nog steeds niet vereist om Treble te ondersteunen, dat is aan de fabrikant.
  • Als je een nieuwe telefoon koopt waarop Oreo out of the box draait, is vereist om Treble out of the box te ondersteunen.

Kortom: ondersteuning voor Treble op bijgewerkte systemen is nog steeds aan de fabrikanten, maar in de toekomst zullen nieuwe Oreo-apparaten nodig zijn om Treble te ondersteunen.

De Pixel 2 ondersteunt bijvoorbeeld al Project Treble. De komende Galaxy S9 ondersteunt ook Treble uit de doos. Google heeft ook de Pixel 1 bijgewerkt om Treble te ondersteunen, maar het lijkt er helaas op dat Samsung het uit de Oreo-build voor de Galaxy S8 heeft gelaten.

Als je nieuwsgierig bent naar je eigen apparaat, Android Police heeft een lopende lijst van alle apparaten die Treble-ondersteuning zullen krijgen, evenals een lijst die wordt bijgewerkt naar Oreo zonder Treble.

Android OS-updates zijn al vele jaren een constant twistpunt, dus het is goed om te zien dat Google het probleem eindelijk aanpakt. Met een beetje geluk brengt dit alle Android-apparaten dichter bij de gelijkheid met Apple wat betreft apparaatupdates.

Populair onderwerp