Hoe u uw privacy op Facebook kunt beschermen

Inhoudsopgave:

Hoe u uw privacy op Facebook kunt beschermen
Hoe u uw privacy op Facebook kunt beschermen
Anonim

Als je de pop-up krijgt waarin je wordt gevraagd om ze te beoordelen, doe dat dan meteen. Dat betekent echter niet dat u nu niets kunt doen.

Voltooi een privacycheck

De mobiele app van Facebook heeft een handige Privacy Check-up die je door enkele belangrijke privacy-instellingen leidt. Om de een of andere reden is het niet beschikbaar via de website. Ga naar Instellingen > Instellingen en privacy > Privacysnelkoppelingen > Privacycontrole.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Er zijn drie afzonderlijke stappen. Eerst selecteer je de standaardinstelling voor wie je berichten kan zien wanneer je ze deelt: Openbaar, Vrienden, Vrienden behalve en Alleen ik. Natuurlijk, welke standaard u hier ook instelt, u kunt deze overschrijven wanneer u een daadwerkelijke post plaatst. Als uw standaard bijvoorbeeld is om berichten alleen met vrienden te delen, kunt u een bepaald bericht nog steeds openbaar delen als u dat wilt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Vervolgens zie je een lijst met alle informatie op je profiel en met wie het momenteel is gedeeld. Ik wist niet dat zoveel van mijn oude e-mailadressen zichtbaar waren voor mijn 1500 vrienden, dus heb ik er een paar veranderd in Alleen ik.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Ten slotte ziet u een lijst met alle apps en websites die u toestemming hebt gegeven voor toegang tot uw gegevens. U kunt wijzigen wie uw activiteit in die apps op Facebook kan zien en, als u dat wilt, een app verwijderen en de toegang tot uw gegevens blokkeren. Om dat te doen, tikt u op de "X" en vervolgens op de knop "App verwijderen". Dit is hoe Cambridge Analytica (en vele, vele andere bedrijven) gegevens kregen van miljoenen Facebook-gebruikers, dus het is de moeite waard om alle apps die je niet gebruikt door te nemen en te verwijderen voor het geval dat.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Het is ook vermeldenswaard dat je je Facebook-apps op de website kunt opschonen; er is gewoon geen eenvoudige wizard zoals in de mobiele app.

Denk na over wat je plaatst

Dit is waarschijnlijk vanzelfsprekend, maar je moet goed nadenken over wat je op Facebook plaatst. Het is gemakkelijk om persoonlijke informatie naar buiten te laten glippen. Een foto van een acceptatiebrief van een universiteit kan bijvoorbeeld dingen weggeven zoals uw adres, geboortedatum en SSN. Een foto buiten de voorkant van je huis in combinatie met regelmatige check-ins in de buurt kan onthullen waar je woont.

Hoewel het kan lijken alsof je alleen interactie hebt met je beste vrienden op Facebook, ben je waarschijnlijk ook vrienden met een heleboel informele kennissen. Als je ze niet zou vertellen waar je woont of ze je telefoonnummer niet zou geven als je ze ziet, moet je ervoor zorgen dat je ze niet per ongeluk op Facebook geeft.

Ontvriend of blokkeer mensen die je niet kent of leuk vindt

Wat betreft grote vriendenlijsten, als er veel mensen zijn die je niet kent of niet leuk vindt op de jouwe, moet je ze doornemen en hen ontvrienden. Als je ze echt niet leuk vindt en denkt dat ze je misschien kwaad willen doen, moet je ze ook blokkeren.

Hoewel je je Facebook-berichten kunt beperken tot bepaalde mensen, heeft het geen zin om vrienden met die persoon te blijven als je niet van plan bent nog een keer met iemand te praten. Waarom persoonlijke gegevens delen met mensen die je niet kent of leuk vindt?

Beperk of verwijder uw eerdere berichten

Facebook bestaat al meer dan een decennium. Ik weet dat ik de afgelopen tien jaar veel ben veranderd en dat er een aantal zeer gĂȘnante berichten in mijn geschiedenis zijn. Ik heb de On This Day-functie van Facebook gebruikt om langzaam de ergste te verwijderen, maar als je mogelijk persoonlijke of compromitterende berichten in je geschiedenis hebt, moet je ze doornemen en verwijderen. Als er meer dan een of twee zijn, kun je de privacy van al je eerdere berichten snel wijzigen of een Chrome-extensie gebruiken om ze volledig te verwijderen.

Afbeelding
Afbeelding

Je moet jezelf ook ontkoppelen van eventuele slechte foto's. Het zal ze niet kwijtraken, maar het zal mensen ervan weerhouden ze te vinden via je profiel.

Facebook's privacy-instellingen zijn van oudsher een absolute nachtmerrie. Het goede nieuws is dat ze zich blijkbaar inzetten om dingen voor iedereen gemakkelijker te maken. Wees gerust, wanneer Facebook een nieuwe manier introduceert om uw privacy te beschermen, zullen we u informeren over het gebruik ervan.

Populair onderwerp