Waarom gebruiken sommige smartphones meerdere camera's?

Inhoudsopgave:

Waarom gebruiken sommige smartphones meerdere camera's?
Waarom gebruiken sommige smartphones meerdere camera's?
Anonim

Met een conventionele camera is het niet zo handig om twee foto's te maken met twee verschillende lenzen - je krijgt gewoon twee middelmatige foto's. Maar met gespecialiseerde beeldverwerking, de software waarop digitale camera's draaien, kunt u de sterke punten van zowel lenzen als beeldprocessors combineren en tegelijkertijd de zwakke punten wegnemen. Dit resulteert in een enkel beeld dat helderder, scherper en helderder is dan elke camera afzonderlijk zou kunnen bereiken.

Het combineren van meerdere afbeeldingen is geen nieuwe techniek. Dat is hoe HDR-fotografie werkt: fotografen maken meerdere foto's met verschillende belichtingsniveaus om verschillende kleurrijke delen van de afbeelding te benadrukken en combineren ze vervolgens voor 'High Dynamic Range'."De verwerking van telefooncamera's automatiseert dit soort processen en past het vrijwel onmiddellijk toe om gebruikers mooiere foto's te geven, vooral bij weinig licht.

Afbeelding
Afbeelding

Nu doet beeldverwerking ook veel andere dingen, waarvan sommige niet zozeer het beeld helpen, maar ermee knoeien. Het 'bokeh'-portreteffect is een goed voorbeeld: de meeste telefooncamera's vertroebelen eenvoudigweg een deel van het beeld kunstmatig om hetzelfde effect te bereiken als een lage scherptediepte op een gewone cameralens. Maar over het algemeen kunnen high-end telefoons met dubbele lenzen en geavanceerde beeldverwerking beter presteren dan hun tegenhangers met één lens.

Voorbeelden: iPhone 7 Plus, 8 Plus en X; Samsung Galaxy Note 8, Galaxy S9, Huawei Honor 8, LG V20 en V30

De "dubbele zoomoptie"-benadering

Telefooncamera's krijgen geweldige mogelijkheden, maar een ding waar ze niet zo goed in zijn, is zoomen. Telefoonbehuizingen zijn gewoon te klein en dun om het soort geminiaturiseerde elektronica en optica te huisvesten dat nodig is voor echte zoomfotografie, afgezien van bizarre ontwerpen zoals de Samsung Galaxy S4 Zoom. (Je zult merken dat deze korte ontwerptrend vrij snel verdween).

Nogmaals, deze dubbele opstelling is afhankelijk van de beeldverwerkingssoftware van de telefoon om het meeste van zijn magie te laten werken en om de groottebeperkingen van telefoons voor grotere cameramodules te compenseren. De verschillende eigenschappen van de monochrome camera kunnen de telefoon ook in staat stellen sneller scherp te stellen of het voorbeeld aan te passen om nauwkeuriger te laten zien hoe de uiteindelijke afbeelding eruit zal zien.

Afbeelding
Afbeelding

Er is ten minste één nieuwe premium telefoon die alle bovenstaande technieken combineert voor een enorme opstelling met drie camera's: de Huawei P20 Pro. Deze telefoon heeft drie camera's aan de achterzijde: een camera met 3x zoom voor opnamen op lange afstand, een primaire 20-megapixelcamera voor kleurenafbeeldingen en portretten en een derde zwart-witcamera voor het verzamelen van scherpere beelddetails. Het zal waarschijnlijk niet de laatste telefoon zijn die deze techniek uitprobeert - er zijn al geruchten over een aanstaande iPhone met drie camera's.

Voorbeelden: Essential Phone, Huawei P9, P10, P20 en P20 Pro, Honor 8 en 9, Mate 10,

Andere dubbele camera-instellingen

Er zijn andere dubbele camerasystemen die niet netjes in de bovenstaande categorieën passen, hoewel die ontwerpen meestal zijn afgedankt of gewoon zijn verlaten. Voorbeelden zijn:

HTC's "Ultrapixel"-opstelling: één sensor met hoge dichtheid en lens met lage F-stop gecombineerd met een meer conventionele camera. HTC heeft zijn ontwerpen met dubbele camera's verlaten en geeft nu de voorkeur aan een flexibelere enkele "Ultrapixel" -module.

Afbeelding
Afbeelding

Oudere 3D-cameratelefoons: sommige Android-modellen gebruikten twee identieke cameramodules met een aanzienlijke tussenruimte om foto's en video's met een “3D”-effect te maken. Deze ontwerpen werden meestal gecombineerd met een 3D-lenticulair scherm en de interesse in deze functie is verdwenen, samen met de korte 3D-tv-productcategorie.

Augmented Reality: gespecialiseerde telefoons zoals de Lenovo Phab 2 Pro gebruiken dubbele lenzen en modules om de fysieke ruimte eromheen nauwkeurig te meten en in kaart te brengen.

Populair onderwerp