De beste gratis screenshot-apps voor Windows

Inhoudsopgave:

De beste gratis screenshot-apps voor Windows
De beste gratis screenshot-apps voor Windows
Anonim

Hoewel dit artikel grotendeels gaat over screenshot-tools van derden, moeten we echt alle screenshot-tools noemen die in Windows zelf zijn ingebouwd. Op Windows 10 en Windows 8 kunt u gewoon op Windows+PrtScn op uw toetsenbord drukken om direct een schermvullende schermafbeelding in PNG-vorm op te slaan in uw map Afbeeldingen.

Je kunt op elke versie van Windows ook op de PrtScn-toets drukken om een kopie van je scherm (of Alt+PrtScn voor alleen het actieve venster) op je klembord op te slaan. U kunt het vervolgens in elke toepassing plakken. En in Windows 10 kunt u zelfs op Windows+Shift+S drukken om een deel van uw scherm vast te leggen en naar uw klembord te kopiëren.

Als je iets krachtigers wilt, kun je de Snipping Tool starten die bij Windows 7, 8 en 10 wordt geleverd. Je kunt screenshots maken van je volledige scherm, een enkel venster of een deel van je scherm. Je kunt een vertraging van maximaal vijf seconden instellen als je tijd nodig hebt om een screenshot te maken nadat je op de knop hebt geklikt.

Andere hulpprogramma's voor screenshots zitten meer boordevol functies, maar Windows bevat verrassend capabele tools die je op elke computer kunt gebruiken, zonder iets extra's te installeren.

Het is ook vermeldenswaard dat veel van de online opslagtools hun eigen screenshot-toetscombinaties hebben. Als u de functie bijvoorbeeld hebt ingeschakeld in OneDrive (OneDrive-instellingen > Automatisch opslaan > Schermafbeeldingen), wordt door op de PrtScn-toets te drukken het volledige scherm vastgelegd (Alt+PrtScn voor het actieve venster) en wordt het opgeslagen als een PNG-bestand in de map Afbeeldingen in OneDrive. Hetzelfde geldt voor Dropbox (Dropbox-voorkeuren > > schermafbeeldingen importeren).

Het beste voor basisscreenshots: Greenshot

Afbeelding
Afbeelding

Greenshot is een van de meest populaire screenshot-hulpprogramma's voor Windows. Het is een eenvoudige tool die in uw systeemvak wordt uitgevoerd. U kunt op een van de door de gebruiker configureerbare sneltoetsen drukken of met de rechtermuisknop op het systeemvakpictogram klikken en een optie selecteren om een screenshot te maken.

Deze tool kan schermafbeeldingen maken van je volledige bureaublad, een venster, een regio of de laatste regio waarvan je een schermafbeelding hebt gemaakt. Het venster Voorkeuren bevat een verscheidenheid aan opties, waaronder een vertraging van het screenshot als je tijd nodig hebt om screenshots in te stellen nadat je ze hebt gestart. Dit is belangrijk als je bijvoorbeeld een opname wilt laten zien van een geopend menu dat kan worden gesloten door op de Alt- of Ctrl-toets te drukken.

Nadat je een screenshot hebt gemaakt, kan Greenshot deze naar je klembord kopiëren, opslaan op een locatie naar keuze, openen in een Microsoft Office-toepassing, openen in een afbeeldingseditor of direct uploaden naar de Imgur-afbeeldingshostingsite voor eenvoudig delen. Met de meegeleverde External Command Plugin kun je programma's aan deze lijst toevoegen. Greenshot heeft geen ingebouwde annotatie-opties, maar het is een krachtig hulpprogramma dat in je systeemvak draait en heel goed werkt.

Greenshot is volledig gratis en is een open-source applicatie.

Het beste voor annotaties en bewerkingen: PicPick

Afbeelding
Afbeelding

PicPick's interface is het tegenovergestelde van die van Greenshot. Waar Greenshot zich verbergt in uw systeemvak en een minimale interface biedt, biedt PicPick een moderne Windows-interface compleet met een lintbalk. Als je meerdere screenshots maakt, toont PicPick ze allemaal in de editor met tabbladen.

Hoewel PicPick een gelikte interface heeft, onderscheidt het zich echt van Greenshot door de bewerkingsinterface. U kunt PicPick gebruiken om schermafbeeldingen te verkleinen en bij te snijden, effecten toe te passen, tekst in te voegen en stempels zoals cijfers en pijlen toe te voegen om uw schermafbeeldingen te annoteren voordat u ze deelt. U kunt vervolgens rechtstreeks uploaden naar services zoals Facebook, Twitter of een FTP-server vanaf PicPick's Share-tabblad.

Of dit je aanspreekt, hangt echt af van wat je zoekt in een screenshot-programma. Als je gewoon wilt dat een screenshot-tool je uit de weg gaat en je screenshots kunt delen of ermee kunt werken in je favoriete afbeeldingseditor, is Greenshot superieur. Als je een screenshotprogramma wilt met eenvoudige bewerkings- en annotatietools, dan is PicPick de beste.

PicPick is volledig gratis voor thuisgebruik, maar kost $ 25 voor zakelijk gebruik. Als u op zoek bent naar een screenshot-tool met vergelijkbare beeldbewerking die gratis is voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruik, kunt u Screenpresso ook proberen. We geven echter de voorkeur aan de eenvoudigere interface van PicPick.

Skitch was een ander screenshot-hulpprogramma met basisannotatiefuncties die mensen leuk vonden, maar Evernote heeft Skitch voor Windows stopgezet. PicPick is een redelijk goed alternatief voor Skitch.

Het beste voor ervaren gebruikers: ShareX

Afbeelding
Afbeelding

ShareX is niet voor mensen die op zoek zijn naar een eenvoudige screenshot-tool. Deze applicatie kan automatisch screenshots uploaden die je maakt naar meer dan 80 bestemmingen, van Dropbox tot FTP-servers en Amazon S3. Het heeft ook screenshot-tools die je niet zult vinden in veel andere applicaties, zoals de mogelijkheid om een "Scrolling Capture" te maken van een applicatie op je computer (iets dat PickPick ook heeft), zodat je een screenshot kunt maken van een enkel lang document in elke applicatie, en de mogelijkheid om een "Webpage Capture" van elk webadres te maken.

Je kunt ShareX configureren om automatisch verschillende opname- en uploadtaken uit te voeren telkens wanneer je een screenshot maakt. Elke keer dat u bijvoorbeeld een screenshot maakt, kunt u ShareX deze automatisch laten opslaan op uw harde schijf, een watermerk toevoegen en uploaden naar een server naar keuze. Nadat de upload is voltooid, kan ShareX automatisch de URL van de geüploade afbeelding naar uw klembord kopiëren en deze op Twitter delen. ShareX heeft ook andere krachtige functies, zoals de mogelijkheid om automatisch schermafbeeldingen te maken na een bepaalde tijd die u kunt configureren, en natuurlijk kan het deze automatisch uploaden naar een server, als u dat wilt.

Deze applicatie is erg krachtig en mensen die gewoon simpele screenshots willen maken, zouden waarschijnlijk iets eenvoudigers moeten doen. Maar als deze krachtige gebruikersfuncties u aanspreken, is ShareX de beste optie.

ShareX is volledig gratis en open-source.

De beste tools voor gaming-screenshots

Afbeelding
Afbeelding

De bovenstaande tools zijn voornamelijk bedoeld voor het maken van schermafbeeldingen van uw Windows-bureaublad en typische desktop-applicaties. Ze werken niet altijd goed met games op volledig scherm. Als u schermafbeeldingen van videogames wilt maken, raden we u een gespecialiseerde tool aan voor het maken van schermafbeeldingen van pc-games. Steam heeft bijvoorbeeld ingebouwde snelkoppelingen voor het maken van screenshots in elk spel, en veel games hebben hun eigen screenshot-toetsen.

Deze functie is ook ingebouwd in hulpprogramma's voor grafische stuurprogramma's zoals NVIDIA GeForce Experience en AMD ReLive. Met NVIDIA's GeForce Experience-software kun je zelfs het spel bevriezen en de in-game camera verplaatsen om geweldige schermafbeeldingen te maken in sommige moderne games. En Windows 10 heeft een ingebouwde gamebalk waarmee je schermafbeeldingen kunt maken in bijna elke game.

Populair onderwerp