Vergeet spraakbesturing, automatisering is de echte Smarthome-superkracht

Inhoudsopgave:

Vergeet spraakbesturing, automatisering is de echte Smarthome-superkracht
Vergeet spraakbesturing, automatisering is de echte Smarthome-superkracht
Anonim

We hebben het eerder over geofencing gehad, en hoewel het niet per se een smarthome-specifieke functie is, kun je er zeker van profiteren in je eigen slimme huis.

In de zin van smarthome kun je met geofencing automatisch verschillende smarthome-apparaten in- en uitschakelen (of een soort actie uitvoeren) op basis van je vertrek of aankomst. En het gebruikt de GPS van je telefoon om dit te bepalen.

Je kunt je slimme lampen bijvoorbeeld automatisch laten uitgaan als je het huis verlaat en weer aan laten gaan als je terugkomt. Je kunt de thermostaat ook automatisch lager zetten als je weggaat en weer hoger zetten als je thuiskomt. Je kunt hem zelfs zo instellen dat je thermostaat weer hoger gaat zodra je je werk verlaat, zodat je huis op de juiste temperatuur is wanneer je aankomt.

De meeste smarthome-apparaten ondersteunen een soort geofencing, en zelfs als ze dat niet doen, kun je het meestal via IFTTT doen als het apparaat dat in plaats daarvan ondersteunt.

Zet uw Smarthome-automatisering op een schema

Afbeelding
Afbeelding

Als je de GPS van je telefoon liever niet gebruikt voor smarthome-taken, kun je altijd een veel eenvoudigere methode volgen: plan je apparaten om op bepaalde tijden in en uit te schakelen.

Ik heb bijvoorbeeld een schema ingesteld voor mijn Ecobee3-thermostaat dat de temperatuur op bepaalde tijden gedurende de dag verandert (je kunt hetzelfde doen op de Nest Thermostat). Ik plan ook een aantal van mijn slimme lampen om bepaalde tijden in te schakelen, en om ze uit te schakelen voor het geval ik het vergeet.

Met de meeste smarthome-apparaten kun je een schema instellen om ze te automatiseren. Het enige nadeel is echter dat het iets is dat eigenlijk alleen gericht is op gebruikers die gewoontedieren zijn. Als je tegelijkertijd van je werk vertrekt, op dezelfde tijd thuiskomt en tegelijkertijd naar bed gaat, kan de planning perfect zijn. Als uw dagelijkse agenda echter varieert, is dit misschien niets voor u.

Planning is ook handig als je voor een langere periode van huis bent. U kunt bijvoorbeeld plannen dat uw lichten aan en uit gaan terwijl u op vakantie bent, zodat het meer lijkt alsof er iemand thuis is.

Gebruik sensoren om Smarthome-acties te activeren

Afbeelding
Afbeelding

Misschien is de grootvader van domotica het gebruik van verschillende sensoren, zoals bewegingssensoren of deur- en raamsensoren. Het eerste waar je aan denkt als het gaat om dit soort sensoren, is huisbeveiliging en het detecteren van indringers, maar dat is eigenlijk nog maar het topje van de ijsberg.

Als je een smarthome-hub van bijvoorbeeld SmartThings, Wink of Insteon hebt, kun je er allerlei sensoren op aansluiten en je andere smarthome-apparaten koppelen aan de hub. Van daaruit kun je, telkens wanneer een deur wordt geopend of beweging wordt gedetecteerd, een actie activeren die een ander smarthome-apparaat zal uitvoeren.

Het kan zoiets eenvoudigs zijn als het aanzetten van de kastverlichting wanneer je de kastdeur opent (en uitschakelen als je de deur sluit), of iets zo ingewikkelds als het aanzetten van alles in je huis wanneer je thuiskomt van het werk en open de voordeur.

Ik gebruik deursensoren voor supereenvoudige dingen, zoals het automatiseren van lichten, maar het is echt handig en ik hoef er niet eens meer over na te denken om de lichtschakelaar om te draaien - het doet het gewoon voor mij.

Je kunt zelfs andere soorten sensoren krijgen, zoals waterleksensoren, die echt kunnen bijdragen aan je gemoedsrust.

Populair onderwerp