Moet je een slimme rookmelder kopen?

Inhoudsopgave:

Moet je een slimme rookmelder kopen?
Moet je een slimme rookmelder kopen?
Anonim

Een reden waarom je zou denken dat slimme rookmelders de betere keuze zijn, is dat ze op de een of andere manier een betere detectie van rook bieden dan niet-slimme rookmelders. Ze zijn tenslotte 'slim', dus daar moeten ze beter in zijn, toch?

In werkelijkheid worden slimme rookmelders geleverd met dezelfde rooksensoren als elke andere gewone rookmelder. Zelfs de "split-spectrum" foto-elektrische sensor van de Nest Protect is niet veel beter dan een gewone rookmelder die wordt geleverd met zowel ionisatie- als foto-elektrische rooksensoren.

Dus hoewel de toeters en bellen misschien cool zijn, blijven de rookdetectiemogelijkheden over de hele linie hetzelfde, wat ons naar ons volgende punt brengt.

Het gaat vooral om gemak

Afbeelding
Afbeelding

De handigste functie van een slimme rookmelder is dat je hem vanaf je telefoon kunt bedienen en waarschuwingen kunt ontvangen wanneer een alarm rook of brand detecteert.

Een van de meest irritante dingen om te doen als je een vals alarm krijgt (zoals bij het koken van het avondeten) is ernaartoe klauteren en je hand uitstrekken om op de stilteknop te drukken voordat je trommelvliezen ontploffen. Maar met een slimme rookmelder doe je dat vanaf je telefoon. De Nest Protect waarschuwt je zelfs op je telefoon dat het rookniveau stijgt voordat hij officieel alarm slaat.

Het kan ook handig zijn om meldingen te ontvangen wanneer je slimme rookmelder afgaat, vooral als je op vakantie bent of gewoon midden op de dag aan het werk bent. Met dat soort waarschuwingen kun je de situatie voor zijn en hopelijk voorkomen dat je hele huis afbrandt voordat het te laat is.

Het andere dat je op de meeste slimme rookmelders zult vinden, is dat je ze kunt aansluiten. Ze synchroniseren via hun eigen kleine draadloze netwerk. Wanneer één melder rook detecteert, gaan alle melders af, handig als je in een groot huis bent. U kunt deze functie echter ook krijgen met gewone rookmelders. Zowel First Alert als Kidde bieden reguliere rookmelders die draadloos aan elkaar gekoppeld zijn. Je hebt dus geen slimme rookmelder nodig om van deze functie te profiteren.

Je hebt sowieso niet veel met ze, of helemaal niet

Afbeelding
Afbeelding

Het belangrijkste waar u rekening mee moet houden bij het overwegen van een slimme rookmelder, is dat u in de eerste plaats niet veel met uw rookmelder omgaat. Je stelt het in en vergeet het totdat het zijn werk doet (wat hopelijk nooit zou moeten zijn) of wanneer je een batterij moet vervangen of het alarm moet testen.

Ja, het is best cool om het alarm van je telefoon uit te zetten, maar hoe vaak moet je dat echt doen? En ja, je kunt alarmen controleren en ze zelfs testen vanaf je telefoon, wat beter is dan het uithalen van een ladder of opstapje om op het kleine knopje te drukken. Maar dat is nog steeds een kleine en zeldzame ergernis.

Uiteindelijk betaal je, net als bij de meeste slimme thuisgadgets, extra voor wat gemak. Hoeveel dat waard is, is aan jou. Maar een gewone rookmelder kan je net zo veilig houden als zijn slimmere neef.

Populair onderwerp