Wat is Leetspeak en hoe gebruik je het?

Inhoudsopgave:

Wat is Leetspeak en hoe gebruik je het?
Wat is Leetspeak en hoe gebruik je het?
Anonim

Hier komt leetspeak om de hoek kijken. Elite BBS-gebruikers hebben leetspeak uitgevonden als een soort cijfer. Op openbare borden en chats werd leetspeak gebruikt om te praten over snode onderwerpen die tegen de regels ingingen. Het werd ook gebruikt om de automatische censuurprogramma's te omzeilen die op de meeste openbare BBS'en draaiden (een BBS zou elke vermelding van "porno" kunnen censureren, maar het zal "pr0n" niet opmerken).

Leetspeak werd ook gebruikt om andere elite computernerds te identificeren, en het werd gebruikt in het registratieproces voor sommige elitegroepen (om iedereen die geen hax0r was eruit te halen). Het gebruik van leetspeak als cijfer ging door tot in de jaren 90, waar het door de Cult of the Dead Cow als visitekaartje werd gebruikt.

Dit wil niet zeggen dat leetspeak serieus moet worden genomen, maar het diende een tijdje een doel. Dat doel (een cijfer) begon in de jaren 90 te eroderen en leetspeak veranderde in een rare grap. Sommige mensen gebruikten het om kinderen online te bespotten, terwijl andere mensen het gebruikten om nerdy internetsubculturen te bespotten. Tegenwoordig is leetspeak eigenlijk het internetequivalent van praten met de stem van een surfer.

Hoe Leetspeak te gebruiken (Goh, wil je dat echt?)

Een man staart naar zijn computer en probeert een woord van leet te ontcijferen
Een man staart naar zijn computer en probeert een woord van leet te ontcijferen

Goh, wil je echt leetspeak gebruiken? Oké, verschillende streken.

Leetspeak is het vervangen van alfabetische tekens door gelijkaardige cijfers en symbolen (leet lijkt op 1337 of l33t, enz.). In het verleden was het de bedoeling dat het bijna onleesbaar was en bevatte het vaak een heleboel onaangename symbolen (Auto Express_!Auto Express<3 7Auto Express-Auto Express!5) die lastig te lezen of te typen zijn. Maar nu wordt het als grap gebruikt, dus je moet proberen je leetspeak zo leesbaar mogelijk te maken.

Leesbare leetspeak is vaak gewoon een mix van letters en cijfers (geen rare symbolen). Als je leetspeak wilt gebruiken, vervang dan gewoon enkele letters in je woorden door cijfers (zoals 3 in plaats van E). Je kunt zelfs een paar klassieke leet-woorden gebruiken, zoals hax0r, pr0n of z0mg.

Als je een stap verder wilt gaan (of minder tijd wilt besteden aan het uitschrijven van basis l33t sp34k), gebruik dan de Universal Leet Converter-tool. Het is als Google Translate voor leetspeak, en het is minder een mentale last dan dingen handmatig uit te typen.

Populair onderwerp