Hoe maak je goede foto's van bewegende onderwerpen

Inhoudsopgave:

Hoe maak je goede foto's van bewegende onderwerpen
Hoe maak je goede foto's van bewegende onderwerpen
Anonim

Wanneer je een foto maakt, registreert je camera het licht dat wordt weerkaatst door alles in de scène voor je. Om een ​​"goed belichte" opname te maken (eigenlijk een foto die lijkt op hoe je ogen dingen zagen), moet deze voldoende licht kunnen opnemen. Het doet dat door ofwel meer licht tegelijk op de sensor te laten vallen, ofwel door de hoeveelheid licht die de sensor raakt langer vast te leggen.

Helaas, als je een foto maakt van iets dat snel beweegt, kan je camera de foto niet te lang maken. Als dat zo is, wordt alles wat beweegt een wazige streep.Dit is de reden waarom je 's avonds of 's nachts wazigere foto's krijgt: er is minder licht voor je camera om mee te werken.

Als het gaat om het maken van goede actiefoto's, is de eerste en eenvoudigste stap om het op een lichte plek te doen. Overdag buiten doen werkt het beste, maar het kan ook goed voor je zijn om je foto in de vroege avond in direct zonlicht te maken.

Natuurlijk is het mogelijk om 's nachts of binnen actiefoto's te maken, maar het is een stuk moeilijker om het op deze manier goed te krijgen en er kunnen dure extra uitrustingen nodig zijn, zoals flitsers buiten de camera. Als je net begint met het maken van foto's van bewegende onderwerpen, doe jezelf dan een plezier en doe het bij goed licht.

Alles over de camera-instellingen

Er zijn drie hoofdcamera-instellingen: sluitertijd, diafragma en ISO. Hoewel ze allemaal belangrijk zijn, is de sluitertijd de koning van het maken van foto's van bewegende onderwerpen.

Sluitertijd is hoe snel je camera die foto maakt. Als de sluitertijd 1/10e van een seconde is, legt de foto alles vast wat er in die 1/10e van een seconde gebeurt. Als iets snel beweegt, zal het wazig lijken.

afbeelding met wazige bewegende skiër

Aan de andere kant, als de sluitertijd 1/4000ste van een seconde is, wordt de opname veel sneller gemaakt. Het maakt niet uit hoe snel iets beweegt, het lijkt waarschijnlijk bevroren op zijn plaats.

foto met scherp bewegende skiër

Met speciale camera's kun je de sluitertijd, het diafragma en de ISO rechtstreeks regelen. Dit betekent dat je een groot diafragma en een hoge ISO kunt gebruiken om je camera te dwingen een snelle, bewegingsvrije sluitertijd te gebruiken, of zelfs de exacte waarden in te stellen die je wilt voor elke instelling.

Bij smartphones is het diafragma een vaste waarde en worden de sluitertijd en de ISO automatisch ingesteld door de camera-app. Als je ze handmatig wilt kunnen instellen, moet je een app van derden downloaden of een speciale modus inschakelen.

Als je mijn advies opvolgt en van plan bent om bij helder daglicht te fotograferen, zal de automatische modus waarschijnlijk goed voor je werken.Als je actiefoto's wilt maken in iets lastigere situaties, is het de moeite waard om een ​​specifieke sluitertijd in te stellen, omdat je smartphone vaak standaard een te traag is om beweging te bevriezen.

Focus op een bewegend onderwerp

Zelfs als je camera is ingesteld om een ​​korte sluitertijd te gebruiken, is je werk nog niet gedaan. Je moet de focus goed krijgen.

Scherptediepte kan een ingewikkeld onderwerp zijn in fotografie. Wanneer u een foto maakt, manipuleert de lens het licht zodat een deel van de scène scherp wordt weergegeven. Hoe groot dat gedeelte is, hangt af van het soort camera dat je gebruikt, wat de brandpuntsafstand en het diafragma van de lens zijn, en een paar andere factoren.

foto met duif voor een bus die scherptediepte laat zien

Als je een speciale camera gebruikt, kun je door het diafragma breed genoeg in te stellen om een ​​korte sluitertijd te gebruiken, het gebied dat is scherpgesteld kleiner maken. Dit maakt het een beetje uitdagender om je onderwerp scherp te krijgen, maar er zijn twee goede opties:

  • Gebruik autofocus om je onderwerp te volgen terwijl het beweegt.
  • Stel handmatig scherp op het deel van de scène waarvan je weet dat het onderwerp zal zijn, zoals bijvoorbeeld de helling waar je kind op zijn skateboard overheen zal springen.
foto van skiër 's nachts

Als je autofocus gebruikt, moet je leren hoe je de verschillende modi, punten en andere instellingen kunt bedienen. Voor meer informatie over beide opties, bekijk onze artikelen over hoe je het meeste uit autofocus ha alt met je camera en hoe je foto's maakt die altijd scherp zijn. Als je niet oppast, zal autofocus automatisch focussen op de verkeerde dingen.

Als je je smartphone gebruikt, wordt het een stuk eenvoudiger. Een van de nadelen van smartphones is dat ze niet echt ondiepe scherptedieptebeelden maken. Voor actiefoto's is dat echter echt een pluspunt.Bijna al het beeld is scherp, dus het volgen van uw onderwerp zal niet zo moeilijk zijn voor het autofocussysteem. (Het helpt ook dat smartphones ongelooflijke CPU's hebben). Zolang je sluitertijd hoog genoeg is, kun je in ongeveer 99% van de gevallen bewegende onderwerpen fotograferen zonder onscherpte.

Het is niet één en klaar

afbeelding met gemiste foto's

Er zit een groot deel van geluk in het maken van goede actiefoto's. Voor elke geweldige sportfoto die op de voorpagina van een landelijke krant verschijnt, heeft de fotograaf honderden of zelfs duizenden slechte foto's gemaakt, vaak op dezelfde dag. Om de beste foto's van je bewegende onderwerpen te krijgen, moet je het aantal kansen dat je neemt om geluk te hebben maximaliseren.

De eenvoudigste manier om dit te doen, is door bursts van foto's te maken. Waarom zou u het perfecte moment proberen te timen om op de ontspanknop te drukken als u deze ook ingedrukt kunt houden en daarna de beste foto kunt kiezen?

honden rennen op het strand

Dit is een andere situatie waarin smartphones op hun best zijn. Een iPhone heeft een hogere burst-snelheid dan alle, behalve de allerbeste camera's voor sportfotografie. Je kunt gewoon de ontspanknop ingedrukt houden en bijna gegarandeerd een goede foto maken.

Met speciale camera's vereist de burst-modus wat meer aandacht. De opnamebuffer kan snel vol raken, dus je krijgt maar een paar seconden op de maximale burst-snelheid. Je moet de dingen wat zorgvuldiger timen. Voor een volledige gids om het goed te doen, bekijk ons ​​artikel over hoe je betere foto's kunt maken in burst-modus.

En het gebruik van de burst-modus is niet de enige manier waarop u uw nummers kunt pompen. Als je de foto mist, probeer het dan gewoon opnieuw. Als dat nodig is, kun je de actiescène opnieuw spelen. Niemand zal weten dat je het de eerste keer niet goed hebt gedaan. Je kunt ook gewoon wat verder het strand op lopen en foto's van je hond blijven maken.Het kan een paar honderd gemiste foto's kosten om de perfecte foto te maken, maar zo gaat het.

Andere tips en trucs

foto van WK rugby voor gemengd vermogen

Zoals bij de meeste dingen, kom je met een beetje oefening een heel eind. Hoe vaker je foto's probeert te maken van rondrennende kinderen, hoe beter je bent in het maken van geweldige foto's.

Qua compositie ziet het er normaal gesproken beter uit om je onderwerp door het midden van de foto te laten bewegen in plaats van aan de rand te staan. Dit betekent dat u uw onderwerp vooruit moet plannen terwijl u foto's maakt.

Zorg er ook voor dat je je onderwerp daadwerkelijk volgt met je camera. Houd het niet op één plek.

Welke lens je gebruikt, heeft veel invloed op de foto. Telelenzen kunnen voor meer dramatische foto's zorgen, maar u zult nog kortere sluitertijden moeten gebruiken en het kan moeilijker zijn om scherp te stellen. Met groothoeklenzen kun je dichtbij komen.

Hoe je onderwerp beweegt, heeft ook invloed op dingen. Als ze in een rechte lijn door het beeld bewegen, is het voor jou en je camera gemakkelijker om op de foto te anticiperen. Aan de andere kant, als ze onregelmatig rondstuiteren, moet je misschien gewoon vertrouwen op de burst-modus en hopen.

Een hulpmiddel dat veel fotografen vergeten te gebruiken, is hun stem. Communiceer met je onderwerpen, vertel ze wat je wilt dat ze doen en wees niet bang om dingen in scène te zetten. Je wilt geen Pulitzerprijs winnen, je wilt gewoon een coole foto.

Populair onderwerp