PCIe 6.0: wat is er nieuw en wanneer kun je het krijgen?

Inhoudsopgave:

PCIe 6.0: wat is er nieuw en wanneer kun je het krijgen?
PCIe 6.0: wat is er nieuw en wanneer kun je het krijgen?
Anonim

Als je de afgelopen jaren ooit een pc hebt gebouwd of naar een moederbord hebt gekeken, dan heb je een PCIe-slot gezien. De edge-connectoren zijn er in vier primaire smaken: x16, x8, x4 en x1. Meestal kun je ze uit elkaar houden, aangezien de x16-slots de grote zijn en de andere steeds kleiner. Dat is echter niet altijd het geval, omdat een x16-slot soms slechts x8 ondersteunt.

Waarom hebben de PCI Express-poorten op mijn moederbord verschillende afmetingen? x16, x8, x4 en x1 uitgelegd

De "x"-nummers geven het aantal datatransmissielijnen aan die op een bepaald slot op een moederbord zijn aangesloten. Hoe hoger het aantal transferlanes, hoe groter de potentiële bandbreedte voor dat slot. Over het algemeen wilt u dat een grafische kaart is aangesloten op het x16-slot, terwijl andere kaarten doorgaans alles kunnen gebruiken wat beschikbaar is op basis van de configuratie van PCIe-sleuven op uw moederbord.

PCIe heeft ook het voordeel dat het achterwaarts compatibel is met alle eerdere iteraties van de standaard. Een kaart die bijvoorbeeld is ontworpen voor PCIe 2.0, zal nog steeds werken in een PCIe 6.0-slot, op voorwaarde dat u de juiste softwarestuurprogramma's kunt krijgen om het apparaat te bedienen.

Wat is er nieuw in PCIe 6.0?

Een grafiek met de bandbreedte voor de verschillende PCIe-versies

PCIe-normen worden vastgesteld door de PCI Special Interest Group, een branchegroep die de specificaties voor PCIe vaststelt. Het doel van de PCI-SIG was om elke twee of drie jaar een nieuwe PCIe-standaard uit te rollen, waardoor de bandbreedte van de vorige versies effectief werd verdubbeld.Zoals verwacht doet PCIe 6.0 precies dat.

PCIe 6.0 x16-slots hebben een maximale bidirectionele bandbreedtecapaciteit van 256 gigabyte per seconde (GB/s), vergeleken met 128 GB/s met PCIe 5.0. Om te begrijpen wat dit betekent, stelt u zich eens voor dat u een grafische kaart in een PCIe 6.0-slot had. Dat bidirectionele bandbreedtenummer geeft de totale hoeveelheid gegevens aan die de kaart naar de CPU zou kunnen sturen en die de CPU terug naar de kaart zou kunnen sturen. In het geval van PCIe 6.0 betekent dit 128 GB/s per enkele reis voor een totaal van 256 GB/s.

Laten we dat nu eens vergelijken met PCIe 3.0, dat jarenlang de standaard was en nog steeds grotendeels thuis wordt gebruikt, tenzij je sinds 2019 of 2020 een nieuwe pc hebt gebouwd of gekocht (en er een premie voor hebt betaald).

PCIe 3.0 ha alt maximaal 32 GB/s cumulatief op een x16-slot. PCIe 6.0 heeft dus een acht keer grotere bandbreedte dan een voorganger die nog steeds veel wordt gebruikt. Dat is een waanzinnige upgrade, maar de huidige games zouden niet in de buurt komen van het verzadigen van zoveel bandbreedte. De meest opvallende verbetering die we in het begin waarschijnlijk zullen zien, is met NVMe SSD-snelheden, net zoals we zagen bij de overgang naar PCIe 4.0-SSD's gebruiken doorgaans 4 PCIe-lanes. Maar wanneer kun je deze snellere standaard thuis precies ervaren?

Wanneer zien we PCIe 6.0?

Een grafische weergave van de voordelen van PCIe 6.0

De PCI-SIG schat dat we pas 12 tot 18 maanden na de publicatie van de nieuwe standaard PCIe 6.0-apparatuur op de markt zullen zien komen. PCIe 6.0 werd aangekondigd op 11 januari 2022, dus we kijken op zijn vroegst naar PCIe 6.0-producten die eind 2022 of begin 2023 worden uitgerold.

Dat is het beste scenario. Het is waarschijnlijker dat we halverwege tot eind 2023 kijken voor vroege voorbeelden van PCIe 6.0, die naar alle waarschijnlijkheid niet op consumenten gericht zullen zijn.

Al die bandbreedte beloofd door PCIe 6.0 is echt nodig in gebieden die afhankelijk zijn van machine learning en kunstmatige intelligentie. Dit omvat de auto- en ruimtevaartindustrie, datacenters, enzovoort. Dat is waar de PCI-SIG PCIe 6 verwacht te zien.0 arriveert als eerste nadat hardwaremakers hebben ontdekt hoe ze de specificatie in daadwerkelijke producten kunnen omzetten.

Wat betreft de consumentenmarkt, dit kan even duren, aangezien het aan de CPU-makers (AMD en Intel) en hun productiepartners is om uit te zoeken wanneer ze uitrusting moeten uitbrengen die PCIe 6.0 ondersteunt. Op dit moment zijn we net in het PCIe 4.0-tijdperk voor thuis-pc's. AMD bracht medio 2019 de eerste PCIe 4.0-ondersteunende CPU's voor consumenten uit, en Intel deed dit pas begin 2021. Aan de kant van de grafische kaart bracht AMD zijn eerste PCIe 4.0 GPU's uit rond dezelfde tijd als zijn CPU's, terwijl NVIDIA volgde in 2020.

Intel's 12e generatie Core i9 is sneller en goedkoper dan AMD Ryzen

Toen bracht Intel eind 2021 zijn "Alder Lake" desktopprocessors uit die PCIe 5.0 ondersteunen voor geselecteerde slots en PCIe 4.0 voor anderen, terwijl AMD aankondigde dat zijn Zen 4-CPU's die ergens in 2022 zullen worden uitgebracht, ook PCIe 5 zullen ondersteunen.0. Wat de laptop betreft, hebben AMD noch Intel op dit moment CPU's uitgebracht die PCIe 5.0 ondersteunen.

Dus wat gebeurt er daarna? Wie weet? Toen de PCIe 4.0-overgang begon, waren grafische kaarten - de meest resource-intensieve PCIe-apparaten op consumenten-pc's - niet eens verzadigd van de maximale bandbreedte van PCIe 3.0. Hoe snel gamers of video-editors PCIe 6.0 nodig hebben, is onduidelijk. Toch, zoals AnandTech opmerkt, zou een overgang naar PCIe 6.0 lagere prijzen kunnen betekenen. Omdat PCIe 6.0 grafische kaarten waarschijnlijk niet die grotere x16-verbindingen nodig hebben, wat zich zou kunnen vertalen in lagere hardwarekosten voor pc-shoppers, terwijl de maximale bandbreedte van de huidige grafische kaarten behouden blijft.

Gezien de voordelen, hopen we dat een overgang naar PCIe 6.0 vrij snel plaatsvindt, ervan uitgaande dat de technische hindernissen geen ernstige vertragingen veroorzaken. Nu PCIe 4.0 en 5.0 elkaar al overvol raken, is het logischer om deze puinhoop over te slaan en zo snel mogelijk naar PCIe 6.0 te gaan.

Of dat is wat Intel, AMD en computerfabrikanten hebben gepland, is een raadsel.Maar laat de dreigende PCIe 6.0-overgang je niet in de weg staan ​​om een ​​nieuwe pc of laptop aan te schaffen. Als je een nieuwe computer nodig hebt, is het het beste om je geen zorgen te maken over het wachten op een potentieel laatste en beste op een niet-gespecificeerde datum.

Populair onderwerp