Thuisbioscoopbedrading: wat zijn al die verbindingen?

Inhoudsopgave:

Thuisbioscoopbedrading: wat zijn al die verbindingen?
Thuisbioscoopbedrading: wat zijn al die verbindingen?
Anonim

Geloof het of niet, het opzetten van een thuisbioscoopsysteem was vroeger veel moeilijker dan tegenwoordig. We kunnen de bescheiden HDMI-aansluiting bedanken voor het vereenvoudigen van een groot deel van de installatie van een typisch thuisbioscoopsysteem.

HDMI staat voor High-Definition Multimedia Interface en is snel de standaard geworden voor het aansluiten van de meeste thuisbioscoopcomponenten. In tegenstelling tot veel kabels die we in dit artikel zullen bekijken, kan HDMI video, audio en aanvullende gegevens allemaal op één kabel overbrengen.

Dit maakt het aansluiten van apparaten zoals Blu-ray-spelers eenvoudig.Waar je voorheen een videokabel en een paar audiokabels nodig had, heb je nu nog maar één HDMI-kabel nodig om de Blu-ray-speler op je tv aan te sluiten. HDMI kan ook complexere verbindingen veel gemakkelijker maken dan anders het geval zou zijn.

HDMI heeft een speciale functie die bekend staat als Audio Return Channel (ARC). Hierdoor kan een verbinding van uw tv ook audio terugsturen naar het apparaat aan de andere kant van die verbinding. Meestal wordt dit gebruikt voor het aansluiten van een A/V-ontvanger of soundbar.

Sluit al het andere aan op je tv, sluit je ontvanger aan op de HDMI ARC-poort (dit is meestal de HDMI 1-aansluiting) en audio wordt automatisch afgespeeld via de ontvanger. Als u vervolgens het menu op uw ontvanger moet gebruiken, schakelt u over naar die HDMI-ingang.

Wat is HDMI 2.1a en hoe is het anders?

Het enige dat HDMI-kabels enigszins ingewikkeld maakt, zijn verschillende versies, en er worden vrij regelmatig nieuwe versies toegevoegd.Een gameconsole heeft mogelijk HDMI 2.0a nodig om alle videofuncties te laten werken. Als je alleen een HDMI 1.4-kabel hebt, heeft deze niet de bandbreedte voor alles, dus sommige functies werken niet.

Gelukkig is hier een eenvoudige oplossing voor: zorg ervoor dat wanneer u een HDMI-kabel koopt, u ​​de nieuwste beschikbare versie krijgt. Deze kabels zijn achterwaarts compatibel, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over een kabel die te nieuw is om met uw oudere componenten te werken.

Video-aansluitingen

HDMI heeft tegenwoordig de meeste taken voor videoverbindingen overgenomen, dus het is zeldzaam dat je een andere verbinding nodig hebt om bijvoorbeeld je streaming-box op je tv aan te sluiten. Maar als je een ouder component aansluit of een oudere tv gebruikt, zul je nog steeds dit soort verbindingen tegenkomen.

Veel, maar niet alle kabels gebruiken een standaard RCA-connector aan het uiteinde. Dit is een enkele pin in het midden, met een ronde metalen beker aan de buitenkant.

Analoge video-aansluitingen

Onderdeel

Als je een high-definition videosignaal wilt aansluiten zonder een HDMI-kabel te gebruiken, is component de beste keuze. Deze kabel heeft drie RCA-connectoren, rood, groen en blauw gekleurd. Deze splitsen het videosignaal in luminantie (aangeduid met Y) en twee kleurkanalen (aangeduid met Pb, Pr of Cb, Cr).

Deze kabel komt steeds minder vaak voor, maar je hebt hem misschien nodig als je een oudere speler met high-definition, zoals een gameconsole of Blu-ray-speler, op je tv wilt aansluiten.

Composiet

Hoewel de naam gemakkelijk te verwarren is met component, is composiet veel eenvoudiger. Dit combineert het volledige videosignaal in één kabel met een gele RCA-aansluiting.

Zijn dvd- en Blu-ray-spelers nog steeds de moeite waard om te kopen?

Hoewel dit ooit de meest gebruikelijke manier was om video aan te sluiten, wordt het niet gebruikt in de meeste nieuwere thuisbioscoopcomponenten. Als je composiet video gebruikt, sluit je waarschijnlijk een oude dvd-speler, videorecorder of gameconsole aan.

S-Video

S-Video was een superieure optie voor composietvideo totdat het werd overschaduwd door component en later HDMI. Deze kabel scheidt het videosignaal in luminantie (zwart-wit) en chroma (kleur) signalen over vier pinnen. Voor het gemak zijn deze allemaal verpakt in een enkele multi-pins connector.

S-Video is van oudsher gebruikt in sommige VHS-spelers en dvd-spelers, maar tegenwoordig is het meest voorkomende gebruik hiervoor het aansluiten van oudere gameconsoles met een superieure videokwaliteit in vergelijking met composiet.

Audioverbindingen

Net als bij video, heeft HDMI de typische audioverbindingen grotendeels overgenomen en gecombineerd met video. HDMI ARC maakt het aansluiten van A/V-receivers, soundbars en versterkers via één enkele aansluiting veel gemakkelijker dan vroeger. Toch moet je soms een speciale analoge of digitale audioverbinding gebruiken.

Net als bij video gebruiken veel van deze kabels standaard RCA-connectoren.

Digitaal

Er zijn een paar digitale audio-aansluitingen voor thuisbioscoopgebruik, maar je zult er meestal twee vinden: optisch en coaxiaal. Optische verbindingen maken gebruik van glasvezelkabels met onderscheidende connectoren aan elk uiteinde.

Optische audio-aansluiting

Een coaxiale digitale audioverbinding maakt gebruik van een standaard RCA-kabel met een oranje connector op de ingangsaansluiting, maar het signaal is puur digitaal. Deze kwamen vroeger vaker voor dan glasvezelconnectoren, maar zijn nu even populair.

Coaxiale digitale audio-aansluitingen

Analoog

Voor thuisbioscoopgebruik gebruiken analoge audioverbindingen een paar RCA-connectoren, wit en rood gekleurd. De witte connector draagt ​​het linker (of mono) signaal, terwijl de rode connector het rechter signaal draagt.

Analoge video-aansluitingen

Hoewel HDMI in de meeste gevallen analoge audio heeft overgenomen, zie je nog steeds vrij vaak analoge RCA-audiokabels. Als u een cd-speler of audiospeler met hoge resolutie installeert, zullen deze meestal via RCA worden aangesloten.

Het andere type gemeenschappelijke analoge audioverbinding is een hoofdtelefoonaansluiting. Deze gebruiken 1/4-inch of, meer typisch, 3,5 mm-connectoren en laten je je koptelefoon aansluiten voor privé luisteren.

Luidsprekeraansluitingen

In tegenstelling tot de relatief complexe aard van audio- en videokabels, zijn de kabels die je gebruikt om luidsprekers aan te sluiten eenvoudig. Voor elke luidspreker sluit je één kabel aan die twee aansluitingen heeft: een zwarte draad en een rode draad.

De zwarte draad is de aarde of negatieve draad en de rode draad is de positieve draad, maar dat hoef je niet eens te weten. Sluit gewoon de respectievelijke zwarte en rode uiteinden aan op de connectoren met dezelfde kleur op uw A/V-receiver of versterker en sluit ze vervolgens aan op dezelfde connectoren op uw luidsprekers.

Luidsprekeraansluitingen op een A/V-ontvanger

Luidsprekerdraden kunnen op een aantal manieren worden aangesloten, maar meestal is het een blote draad aan het uiteinde of een bananenstekker. Een bananenstekker lijkt op de vrucht waarnaar hij is vernoemd en wordt aangesloten op een ronde connector op een luidspreker. Deze connectoren worden vaak losgeschroefd om ook als een klem te werken met een blote draad.

Blote draden zijn iets lastiger in het gebruik, maar deze eenvoudige verbinding werkt bijna gegarandeerd, ongeacht wat voor soort aansluitingen je A/V-ontvanger en luidspreker hebben.

Subwooferaansluitingen op A/V-receiver

Subwoofers zijn een uniek geval, omdat ze vaak geïntegreerde versterkers hebben. Deze gebruiken vaak geen standaard luidsprekerkabel, maar gebruiken in plaats daarvan de standaard RCA-audiokabel die we hierboven noemden.

Bent u op zoek naar een upgrade van uw thuisbioscoopcentrum? Bekijk onze aanbevelingen om erachter te komen hoe je je entertainmentgame naar een hoger niveau kunt tillen.

Populair onderwerp