Een SSD formatteren op Windows 10

Inhoudsopgave:

Een SSD formatteren op Windows 10
Een SSD formatteren op Windows 10
Anonim

U kunt ook op het pictogram "Documenten" of "Afbeeldingen" aan de linkerkant van het menu Start klikken.

Afbeelding

Kijk aan de linkerkant van Verkenner en klik op "Deze pc".

Afbeelding

Deze pc geeft een lijst weer van alle opslagapparaten die op uw computer zijn aangesloten, inclusief interne en externe harde schijven en SSD's, USB-flashstations, cd-, dvd- of Blu-ray-drives en sommige netwerkapparaten.

ImageDit pc-venster toont harde schijven, netwerklocaties en enkele gebruikersmappen

U moet de schijf identificeren die u wilt formatteren. Neem de tijd om dat te doen, je wilt niet per ongeluk de verkeerde schijf formatteren - als je de schijf eenmaal hebt geformatteerd, is de kans dat je er gegevens van terugkrijgt vrij klein.

Zorg ervoor dat er geen belangrijke gegevens op de schijf staan, klik er dan met de rechtermuisknop op en klik op 'Formatteren'.

Afbeelding

Het formaatscherm bevat een paar opvallende opties. Over het algemeen zijn er eigenlijk maar drie waar u zich zorgen over moet maken: "Bestandssysteem", "Volumelabel" en het vak "Snel formatteren". Je kunt de SSD een naam geven die je maar wilt door het vak "Volumelabel" in te vullen, hoewel iets beschrijvend altijd goed is. Drie schijven met de namen "asdhjkb", "dhfjshi" en "quiwehnsd" kunnen later tot enige verwarring leiden.

Het formaatvenster met bestandssysteem, volumelabel en snel formatteren aangegeven

Bestandssysteem voor een interne SSD

Je zult zeker NTFS willen kiezen als je bestandssysteem als je een interne schijf formatteert die alleen zal worden gebruikt op Windows 10. NTFS - of New Technology File System - is het standaard bestandssysteem dat wordt gebruikt door Windows sinds Windows 3.1.

Bestandssysteem voor een externe SSD

Als je een externe SSD formatteert, heb je meer bestandssysteemopties. NTFS is een redelijke keuze als u alleen van plan bent de externe schijf met Windows of Linux te gebruiken. MacOS kan ook lezen vanaf een NTFS-schijf, maar biedt geen native ondersteuning voor schrijven naar hen, hoewel je dat wel kunt als je bereid bent om wat werk te doen.

Andere formaten worden meer universeel ondersteund en zijn waarschijnlijk betere keuzes als u van plan bent de externe SSD met veel verschillende apparaten te gebruiken. FAT32 en exFAT worden beide ondersteund door elk modern besturingssysteem en gameconsole, hoewel FAT32 geen bestanden kan verwerken die groter zijn dan vier gigabyte.

Als je geen specifiek gebruik in gedachten hebt, moet je waarschijnlijk exFAT kiezen. Het is lichtgewicht, wordt breed ondersteund en heeft geen praktische beperkingen voor bestands- of volumegroottes om je zorgen over te maken.

Formaat gebruiken om gegevens te wissen

Gebruik de optie "Volledig formaat" niet voor SSD's. Het is niet nodig omdat Windows automatisch verwijderde bestanden van de SSD wist als TRIM is ingeschakeld, en het vermindert de bruikbare levensduur van uw SSD. Als u de gegevens wilt wissen, is een snel formatteren perfect geschikt.

Waarom u niet het volledige formaat zou moeten gebruiken

Lang geleden, in een melkwegstelsel ver, ver weg - maar liefst tien jaar geleden - moest je de optie voor volledig formatteren gebruiken om ervoor te zorgen dat al je gegevens van je harde schijf werden gewist. Gewone harde schijven hebben die behandeling nog steeds nodig. Full Format schrijft in feite nullen over elke mogelijke locatie op de harde schijf, waardoor alle inhoud wordt gewist. Het is niet perfect, en een ijverig forensisch team kan waarschijnlijk een deel van de gegevens herstellen, maar het is voldoende om uw informatie te beschermen tegen de gemiddelde persoon die uw afgedankte harde schijf zou kunnen ophalen.

Moderne solid-state schijven slaan gegevens nog steeds op als 1s en 0s, maar de onderliggende fysieke mechanismen zijn zeer verschillend. Harde schijven hebben die enen en nullen op een magnetische plaat opgeslagen, maar solid-state schijven slaan ze op in "cellen" die worden opgeladen of ontladen om respectievelijk een 0 of 1 weer te geven.

Een van de nadelen van solid-state opslag is dat elke cel slechts een bepaald aantal keren kan worden beschreven voordat deze onbruikbaar wordt. Een moderne SSD kan gemakkelijk enkele honderden gigabytes aan gegevens die per dag worden geschreven jarenlang overleven, maar het is nog steeds het beste om te voorkomen dat er onnodig naar wordt geschreven - daarom zou u de optie voor volledig formaat op SSD's niet moeten gebruiken.

Populair onderwerp