Wat is het verschil tussen een MacBook Air en Pro?

Inhoudsopgave:

Wat is het verschil tussen een MacBook Air en Pro?
Wat is het verschil tussen een MacBook Air en Pro?
Anonim

Deze verbeterde M1 Pro- en M1 Max-chips bevatten speciale videodecodeer- en coderingsengines, een ProRes-coderings- en decoderingsengine, hardwareversnelde H.264 en HEVC-mogelijkheden. Hogere geheugenbandbreedte (200 GB/sec op de M1 Pro, verdubbeld op de M1 Max) geeft de CPU toegang tot gegevens in minder tijd dan het basis M1-model.

De specificaties van de Apple M1 Max-chip

Opslag- en RAM-hoeveelheden worden op de beste M1 MacBook Air-modellen beperkt tot respectievelijk 2TB en 16GB. Als je het geld hebt, kun je spetteren voor een 8TB SSD en 64GB RAM op de MacBook Pro met de hoogste specificaties.De 14-inch en 16-inch modellen hebben ook meer Thunderbolt-lanes voor betere connectiviteit.

Deze prestatie brengt echter een prijs met zich mee, en dat is het stroomverbruik. De MacBook Pro met de hoogste specificaties wordt geleverd met stroomadapters die 140 watt aan stroom verbruiken, en er zijn ook modellen van 96 watt en 67 watt verkrijgbaar. Ter vergelijking: de MacBook Air kan maar tot 30W trekken. Als je een monitor met USB-PD (Power Delivery) hebt die je wilt gebruiken om je laptop van stroom te voorzien, houd hier dan rekening mee.

De MacBook Air is kleiner en draagbaarder

De aanwijzing zit in de naam: de MacBook Air is lichter en draagbaarder dan zijn MacBook Pro-tegenhanger. Het is ook wigvormig, wat betekent dat het waarschijnlijk de meest comfortabele laptopvormfactor is die Apple maakt op het gebied van typen en algemeen gebruik.

De MacBook Pro neemt de traditionele 'chunk'-vormfactor van een laptop aan. Dit betekent dat er meer ruimte is voor extra Thunderbolt-poorten, evenals een SD-kaartsleuf en HDMI-uitgang op de 14-inch en 16-inch modellen.

M1 MacBook Air (2020)

Op het moment van schrijven is de MacBook Air beperkt tot de 13-inch vormfactor, terwijl de MacBook Pro verkrijgbaar is in 13-inch, 14-inch en 16-inch formaten. Een groter chassis betekent dat er meer ruimte is voor een ruimer toetsenbord, een betere basrespons van de interne luidsprekers (die op alle modellen schijnen) en een groter trackpad voor desktopnavigatie en gebaren.

Gewicht is ook een factor, met een 13-inch MacBook Pro met een gewicht van slechts 2,8 lb (1,29 kg), terwijl een 14-inch MacBook Pro 3,5 lb (1,6 kg) weegt en het 16-inch model 4,7 lb weegt (2,1 kilo). Door dit gewicht voelt de MacBook Pro stevig en stevig aan, wat een wenselijke kwaliteit kan zijn, afhankelijk van je verwachtingen.

De MacBook Pro is duurder

Omdat de MacBook Pro een krachtiger apparaat is, kost het je meer dan een MacBook Air. Er is meer aluminium gebruikt in de constructie, een beter scherm en een actieve koeloplossing om de prijs van de MacBook Pro op te drijven.

Om het uit te splitsen, de goedkoopste 13-inch MacBook Pro kost $ 1.299, terwijl de MacBook Air begint bij $ 999. Beide machines hebben dezelfde M1-chip, maar de MacBook Air gebruikt passieve koeling. Krachtigere MacBook Pro-modellen hebben 512 GB basisopslag en meer capabele M1 Pro-chips, vanaf $ 1.999.

16-inch en 14-inch MacBook Pro

Als je een MacBook Air maximaal gebruikt, betaal je $ 2.049 voor 2 TB opslagruimte en 16 GB RAM, terwijl een MacBook Pro met alles erop en eraan $ 6.099 kost voor 8 TB opslagruimte en maar liefst 64 GB RAM-geheugen. Dit zou je een idee moeten geven van op welk deel van de markt de MacBook Pro is gericht, aangezien het een complete mobiele desktopvervanger kan zijn voor degenen die dat soort kracht nodig hebben.

Moet je de Mac Studio kopen?

Of je al dat gegrom nodig hebt, is aan jou om te beslissen.Er is misschien een meer kosteneffectieve oplossing als je een krachtige Mac nodig hebt door te kiezen voor een Mac Studio met M1 Max-chip voor $ 1.999, en dan een basis-MacBook Air te kopen voor als je niet achter je bureau zit (of zelfs een iPad, als je ermee weg kunt komen).

Dit soort opstelling kan geschikt zijn als je thuis al een opstelling met meerdere monitoren hebt en een set randapparatuur die je kunt gebruiken, vooral als je het meeste van je werk aan hetzelfde bureau doet. Het ontgrendelt ook de potentieel veel krachtigere M1 Ultra-chip als een optie, als je het geld hebt om te spatten.

Een paar andere verschillen

De 14-inch en 16-inch MacBook Pro-modellen worden geleverd met enkele van de beste schermen die ooit een laptop hebben gesierd, met een HDR-piekhelderheid van ongeveer 1600 nits. De laptop werkt op ongeveer 500 nits onder standaard desktopomstandigheden, wat meer dan genoeg is voor de meeste omstandigheden. Het heeft ook full-array local dimming, dankzij de mini-LED-achtergrondverlichtingsoplossing.

Het bevat ook een van Apple's meer verdeeldheid zaaiende ontwerpbeslissingen: de inkeping. Er is een kleine rechthoek in het midden bovenaan het scherm die is uitgesneden om de webcam en de omgevingslichtsensor te huisvesten, hoewel je deze kunt verbergen met de juiste software-hacks.

M1 MacBook Pro 13 vergeleken met M1 Pro/M1 Max MacBook Pro 14

In de inkeping bevindt zich een verbeterde 1080p-webcam, die een goede kwaliteitssprong biedt ten opzichte van het vorige 720p-model (dezelfde die Apple gebruikt in de MacBook Air). Ze zijn ook voorzien van de nieuwe generatie van Apple's geliefde MagSafe-lichtnetadapter, die met een magneet wordt bevestigd, zodat struikelen over je netsnoer er niet toe leidt dat je laptop op de grond v alt.

Je hoeft MagSafe ook niet altijd te gebruiken en kunt opladen via USB-C als je dat liever hebt (zo laadt de MacBook Air normaal op). Hoewel er slechts twee van deze poorten op de MacBook Air zijn, zijn er minstens drie op de 14-inch MacBook Pro en vier op het 16-inch model, plus de SDXC-lezer en een HDMI-uitgang die je niet zult vinden op de Lucht.

Misschien is het minst significante verschil het feit dat de Air ook in goud wordt geleverd, terwijl de Pro beperkt is tot Apple's nietjes van Space Gray en Silver.

Bijgewerkte modellen zullen binnenkort aankomen

De MacBook Air was een van de eerste laptops van Apple die in 2020 de Apple Silicon-behandeling kreeg met de release van de op ARM gebaseerde M1-chip. Dit maakt het de populairste kanshebber voor de M2-behandeling.

De M2 zal een evolutie zijn van de M1, met mogelijk meer cores, meer Thunderbolt-lanes (en dus meer poorten) en andere iteratieve verbeteringen ten opzichte van de originele Apple Silicon-chip.

Als je niet kunt wachten om je aankoop te doen, kun je meer te weten komen over welke je moet kiezen door onze MacBook-aanbevelingen te bekijken.

Populair onderwerp