Wat u moet weten over luidsprekerkabels

Inhoudsopgave:

Wat u moet weten over luidsprekerkabels
Wat u moet weten over luidsprekerkabels
Anonim

Luidsprekerkabels

Als je te maken hebt met het opzetten van een surround sound-systeem voor thuis of een eenvoudige stereo-installatie, zijn de twee soorten draden hierboven waarschijnlijk alles wat je nodig hebt. Dat gezegd hebbende, als je bijvoorbeeld studiomonitors gebruikt voor een audiofiele muziekopstelling, zie je mogelijk andere verbindingen.

Studiomonitoren en buitenspeakers gebruiken vaak luidsprekerkabels met een enkele 1/4-inch tip ring sleeve (TRS) kabel voor eenvoudigere aansluitingen. Af en toe kom je ook de meer gepatenteerde Speakon-connector tegen, maar dit is niet gebruikelijk voor thuisgebruik.

Kabels voor actieve luidsprekers

Tegenwoordig gebruiken steeds meer speakers hun eigen ingebouwde versterker. Of je het nu hebt over een Sonos One of alleen een subwoofer, speakers met ingebouwde versterkers gebruiken andere aansluitingen dan hun passieve broers en zussen.

Als je te maken hebt met verbindingen voor actieve luidsprekers, ervan uitgaande dat ze niet draadloos zijn, zijn er twee soorten verbindingen: gebalanceerd en ongebalanceerd. Het probleem hier is het omgaan met lijnruis en achtergrondgeluid.

Ongebalanceerde kabels

Gebalanceerde verbindingen zorgen voor minder ruis, maar vereisen speciale verbindingen en zijn niet altijd nodig voor thuisgebruik. Ongebalanceerde verbindingen zijn technisch luidruchtiger, maar gebruiken goedkopere kabels, en je zult merken dat ze geweldig klinken voor het meeste thuisgebruik.

Stereo ongebalanceerde RCA-kabel

Voor ongebalanceerde verbindingen met luidsprekers wordt één belangrijke kabelstandaard gebruikt, namelijk RCA.Je hebt waarschijnlijk veel van deze kabels gezien als je ooit een thuisbioscoopsysteem hebt aangesloten. Deze komen vaak in paren van rode en witte kabels voor stereo, maar af en toe zie je singles.

Gebalanceerde kabels

Als je actieve luidsprekers studiomonitors zijn, zie je af en toe ongebalanceerde RCA-verbindingen, maar gebalanceerde verbindingen komen veel vaker voor. De twee typen die je het meest zult tegenkomen zijn tip ring sleeve (TRS) en XLR, wat staat voor "externe lijnretour", hoewel je dat zelden zult zien gebruikt.

XLR is de standaardconnector als het gaat om pro-audiokabels, naast TRS, en je zult dit zien op mid- tot high-end luidsprekers. Dit is een veiligere verbinding, maar deze kabels zijn doorgaans duurder dan een TRS- of RCA-kabel.

Close-up van een XLR-kabel

We hebben al gesproken over TRS-luidsprekerkabels, maar ze zijn niet hetzelfde als de TRS-audiokabels die worden gebruikt voor actieve luidsprekers, ondanks dat ze dezelfde connector delen.TRS-audiokabels gebruiken afscherming om interferentie te voorkomen, terwijl dit niet nodig is bij gebruik van een TRS-verbinding tussen een versterker en passieve luidspreker.

Afgeschermde TRS-audiokabel

Zorg ervoor dat u een echte luidsprekerkabel gebruikt voor passieve luidsprekers, want hoewel de luidsprekerkabel geen afscherming nodig heeft, moet deze wel dikker zijn dan de TRS-audiokabel.

Meter en lengte van luidsprekerkabels

De meeste luidsprekerkabels die je tegenkomt, variëren van relatief dun tot extreem dun. Dit komt omdat dit meestal alles is wat je nodig hebt, vooral voor thuisgebruik. Maar kijk eens rond op internet en u zult zien dat er luidsprekerkabels en kabels verkrijgbaar zijn met een veel dikkere diameter dan wat u normaal gesproken thuis zou gebruiken.

Waar is dit voor? Hoe langer een kabel loopt, hoe dikker de diameter van de kabel moet zijn. Als u een te dunne kabel gebruikt, kan dit resulteren in een slechtere geluidskwaliteit en kan uw versterker mogelijk beschadigd raken of zelfs brandgevaar opleveren.

Als je kabellengtes van meer dan 6,1 meter gebruikt, moet je gaan kijken naar dikkere luidsprekerkabels. Houd er rekening mee dat we het hier voornamelijk hebben over passieve luidsprekers en ongebalanceerde verbindingen, omdat gebalanceerde verbindingen een deel van de ruis die lange kabels veroorzaken, zullen voorkomen.

Normaal gesproken lopen luidsprekerdraden van 16 gauge tot 12 gauge, waarbij het hogere getal een dunnere kabel vertegenwoordigt. De dunnere 16-gauge draad is prima voor kortere afstanden in uw huis, maar voor langere kabels, overweeg dan 14 of 12-gauge.

Klinken sommige kabels beter dan andere?

Er zijn kabelmerken die tot honderden dollars in rekening brengen voor luidsprekerkabels en andere audiokabels. De vraag is: zijn deze het extra geld echt waard?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het gebruik van goud of andere duurdere materialen zal zorgen voor een beter geluid uit uw luidsprekers. Als je je geluid wilt upgraden, denk dan niet meer aan kabels en overweeg om een ​​ander deel van je installatie te upgraden.

Dat gezegd hebbende, betere materialen zoals afscherming en materialen die minder vatbaar zijn voor corrosie zijn nuttig en kosten meer. Duurdere luidsprekerkabels hebben hun waarde, maar voor het meeste thuisgebruik is gewone oude dunne luidsprekerkabel alles wat je nodig hebt.

Populair onderwerp