DisplayPort versus HDMI: wat is beter?

Inhoudsopgave:

DisplayPort versus HDMI: wat is beter?
DisplayPort versus HDMI: wat is beter?
Anonim

HDMI heeft een 19-pins connector en een symmetrische vorm. In tegenstelling tot veel DisplayPort-kabels heeft HDMI meestal geen vergrendelings- of vergrendelingsmechanismen. Hierdoor kunnen HDMI-kabels na verloop van tijd losraken.

Close-up van een HDMI-connector tussen de vingers van een persoon

DisplayPort vs. HDMI-versies

DisplayPort en HDMI zijn elk ontworpen voor verschillend gebruik, daarom bieden ze verschillende voor- en nadelen, afhankelijk van hoe je ze gebruikt. Het kan lastig zijn om te beslissen welke connector je moet gebruiken, maar dit wordt vaak bepaald door de monitor of het scherm dat je hebt.

De ASUS TUF Gaming-monitor ondersteunt bijvoorbeeld HDMI 2.1; dit maakt 4K-resoluties mogelijk bij 120Hz verversingsfrequenties en HDR. Terwijl de AOC C27G2Z-monitor DisplayPort 1.2 en HDMI 2.0 ondersteunt; deze versies bieden 4K-resoluties bij 60 Hz.

Afbeelding

AOC C27G2Z

Deze 1080p-monitor is een betaalbare keuze voor gamers die op zoek zijn naar hoge verversingssnelheden en lage responstijden.

Afbeelding

Op het moment van schrijven is de nieuwste HDMI-specificatie HDMI 2.1a. Het ondersteunt 8K bij 60Hz en 4K bij 120Hz. Het is ook in staat om 10K-inhoud en dynamische HDR-indelingen tot 48 Gbps weer te geven. Om het meeste uit HDMI 2.1 te halen, moet u investeren in een Ultra High Speed ​​HDMI-kabel zoals de Highwings High-Speed ​​HDMI Braided Cord.

Evenzo is de nieuwste DisplayPort-specificatie DisplayPort 2.0. Deze standaard ondersteunt 8K-resoluties bij 60Hz, HDR-10 en 10K-resoluties bij 60Hz. Het heeft een hogere maximale bandbreedte in vergelijking met HDMI 2.1, bijna een verdrievoudiging van die van DisplayPort 1.4 bij 77,73 Gbps.

HDR-indelingen vergeleken: HDR10, Dolby Vision, HLG en Technicolor

Het probleem is dat er een duidelijk gebrek is aan monitoren die compatibel zijn met DisplayPort 2.0, en er zijn maar weinig betaalbare HDMI 2.1-monitoren beschikbaar. Daarom is het gebruikelijk dat gebruikers kiezen voor hoogwaardige HDMI 2.0-monitoren of monitoren die DisplayPort 1.4 ondersteunen. HDMI 2.0 blijft echter enigszins achter op DisplayPort 1.4; het ondersteunt 4K bij 60Hz en HDR, terwijl DisplayPort 1.4 4K bij 120Hz, 8K bij 60Hz en HDR ondersteunt.

Variabele vernieuwingsfrequentie voor gaming

VRR (Variable Refresh Rate) stelt je beeldscherm in staat om de vernieuwingsfrequentie aan te passen, afhankelijk van de framesnelheden van je pc of gameconsole. Het is dus een term die meestal wordt gebruikt rond gamen. Wanneer je een game speelt, zul je merken dat je verversingssnelheid fluctueert, afhankelijk van de acties op het scherm. Als uw beeldscherm en pc/console niet synchroon lopen, zal dit resulteren in iets dat screen tearing wordt genoemd.

FreeSync versus G-Sync: wat is het verschil?

Om dit probleem op te lossen, is VRR geïntroduceerd, waardoor je scherm kan worden vernieuwd als dat nodig is, passend bij dat van je console of pc. AMD en NVIDIA hebben hun eigen VRR-technologieën; AMD gebruikt FreeSync en NVIDIA gebruikt G-Sync.

Je zult merken dat gaming-monitoren de neiging hebben om deze ondersteunde technologieën in hun specificaties weer te geven, zoals de Acer Nitro XV282K die AMD FreeSync ondersteunt. Het probleem is dat alleen DisplayPort-monitoren NVIDIA's G-Sync en AMD's FreeSync ondersteunen; HDMI kan momenteel alleen ondersteuning bieden voor FreeSync. Dus als je een NVIDIA grafische kaart hebt, kies dan voor een DisplayPort-monitor met compatibele technologieën zoals de LG 27GN800-B Ultragear.

Afbeelding

LG 27GN800-B Ultragear

Deze gamingmonitor heeft een ongelooflijke responssnelheid van 1 ms, IPS-scherm en ondersteuning voor NVIDIA's G-Sync en AMD's FreeSync VRR-technologieën.

DisplayPort- en HDMI-compatibiliteit

HDMI-standaarden worden ondersteund door bijna alle audio-/videoapparaten voor thuisgebruik. Als je een moderne tv hebt, zul je waarschijnlijk merken dat deze een HDMI-poort heeft. Evenzo gameconsoles, pc's, streaming-apparaten en projectoren. DisplayPort is daarentegen niet ontworpen voor dezelfde doeleinden als HDMI en ondersteunt daarom voornamelijk alleen monitoren en pc's. DisplayPort is oorspronkelijk ontwikkeld om DVI- en VGA-connectoren te vervangen.

Toen de DisplayPort 1.2-standaard werd uitgebracht, introduceerde deze Multi-Stream Transport (MST). Dit biedt u de mogelijkheid om meerdere monitoren op één DisplayPort-connector aan te sluiten door middel van "daisy-chaining" van de ene monitor naar de andere, of door gebruik te maken van een externe hub zoals de StarTech 3-Port Multi Monitor Adapter. Dit is vooral gunstig voor kantoorgebruikers die niet willen spatten op een high-end moederbord of grafische kaart voor hun pc met meerdere DisplayPort-poorten. Resoluties, verversingsfrequenties en bandbreedte worden echter beperkt, omdat niet alle poorten de volledige functies van de DisplayPort-standaard kunnen benutten.

Hoe u de juiste monitor voor uw pc kiest

HDMI biedt geen native ondersteuning voor MST. U kunt echter een DisplayPort-hub met een HDMI-adapter gebruiken om meerdere HDMI-monitoren in serie te schakelen via de DisplayPort op uw computer.

Ten slotte zijn HDMI-kabels veel flexibeler wat betreft hun lengte. Het is mogelijk om een ​​HDMI-kabel van 15 voet te vinden die 4K-resoluties bij 60 Hz kan leveren, maar DisplayPort-kabels overschrijden zelden 10 (volgens de officiële norm) of 15 voet. Er kunnen langere kabels bestaan, maar deze zullen waarschijnlijk leiden tot een verslechtering van de maximale resolutie en verversingssnelheid.

Wat is beter?

Hoewel zowel DisplayPort als HDMI veelgebruikte connectoren zijn, wil je de juiste kiezen, afhankelijk van waar het voor nodig is. Huishoudelijke apparaten zoals Blu-ray-spelers en tv's zijn niet compatibel met DisplayPort, dus HDMI is de enige optie, en zeker geen slechte.

Aan de andere kant heeft DisplayPort nog een paar technische voordelen ten opzichte van HDMI, vooral als het gaat om gaming of opstellingen met meerdere monitoren. Het enige probleem is dat het enige tijd kan duren voordat de nieuwste DisplayPort-standaard beschikbaar is op monitoren, en als dat zo is, zullen de monitoren waarschijnlijk een stuk duurder zijn. Maar als je een DisplayPort-poort aan de achterkant van je pc hebt, is het zeker de moeite waard om deze via HDMI te gebruiken als je de optie hebt.

Populair onderwerp